10 čudaških navad britanske kraljeve družine

Britanska monarhija ima v rokavu številne simpatične in čudaške navade ter ceremonije, ki jo še zdaj delajo zanimivo.

Tradicija je stvar, ki jo Britanci obožujejo, sicer najbrž ne bi tako dolgo imeli kraljeve družine in zraven še vlade oziroma parlamenta. Britanska kraljeva družina je namreč institucija zase, priča o dolgi in pomembni zgodovini Otoka in večina Britancev jo še vedno goreče ter z vsem srcem podpira – ponosni so nanjo, saj tudi zaradi nje slovijo po vsem svetu.

Kljub dolgim stoletjem zgodovine je britanska kraljeva družina obdržala številne, blago rečeno čudaške navade celo v sodobnih časih, ko znajo prav vsi njeni člani, s kraljico Elizabeto II. vred, uporabljati splet ter elektronsko pošto. Tradicija, naj bo še tako hecna in nenavadna, zagotavlja kontinuiteto, strukturo, pa tudi spektakel za gledalce in ohranja narodov ponos. Tudi zato so Britanci nekaj posebnega.

V nadaljevanju vam predstavljamo 10 malo čudnih navad, ki jih ta kraljeva družina skrbno neguje še dandanašnji.

# Krokarji vojaki

Londonski Tower je ena največja znamenitosti v Londonu in v Angliji. Zaradi čudne odredbe predhodnika, kralja Charlesa II. mora biti ves čas v Towerju oziroma stolpu vsaj 6 krokarjev, ki jih kajpak lepo oskrbujejo kot hišne ljubljenčke in prav nič jim ne manjka. Temu kralju naj bi nek sel menda dejal, da je imel sanje, po katerem se bo zgodilo tole: če se kdaj izgubi kakšen od krokarjev ali odleti, bo krona padla in z njo Velika Britanija. Zato krokarje in njihove potomce skrbno čuvajo.

Še bolj čudaško je, da so po uradni odredbi krokarji tudi častni vojaki in so menda ‘prisegli’ kroni. No, najbrž so zakrakali, a vseeno. Kar pa tudi pomeni: če se kakšen od krokarjev ‘grdo obnaša’ ali ne ‘ravna častno’, ga lahko razrešijo ‘s položaja’ in zamenjajo s ‘primernejšim’ krokarjem. Uh.

# Kraljičina uradna rezidenca

Ko je Njeno visočanstvo v Londonu, ona in njen princ, vojvoda Edinburški, stanujeta v Buckinghamski palači. Ampak to ni kraljičin uradni naslov. Ta je v resnici od ljudstva in turistov pozabljena stavba, ki se imenuje St James’s Palace in jo komaj kdo opazi, ker ni nič kaj ugledna navzven.

Toda to še ne pomeni, da je kraljica Elizabeta tam res kdaj prespala ali da ji tja pošiljajo obvestila o prekrških (ki jih po zakonu sploh ne more dobiti) ali uradno pošto. Je pa tam ves čas vseeno del njenega osebja.

# Kraljica… ali vojvoda?

Britanska kraljica ima mnogotera poimenovanja, odvisno od posamezne države. Na Papui Novi Gvineji ji pravijo Missis Kwin. Pa tudi ‘Mama pripada velika familija’ (ni zatipkano!). Ampak najbolj čudno poimenovanje, ki je v uradni rabi, je Vojvoda Lancasterski. Resno! Britanska kraljica (Elizabeta ali njena predhodnica oziroma naslednica) je v resnici v uradnih dokumentih vojvoda oziroma z angleško besedo ‘duke’!

To je v uradne papirje spravila že kraljica Viktorija, ki se ji je zdelo poimenovanje vojvoda bolj nobel od vojvodinje. Pa tudi bolj pravilno. S tem je Viktorija želela označiti, da je vojvodstvo nekaj, kar se deduje skozi rodbino monarhije, ne pa priženi, denimo preko vojvode, zaradi česar je njegova žena vojvodinja. Zdaj vemo: na prestolu je vedno vojvoda, tudi, ko je ženskega spola. Na Kanalskih otokih (The Channel Islands), ki je skupina britanskih otokov ob francoski obali Normandije in leži v Rokavskem prelivu, njeni visokosti zaradi podobnega razloga pravijo Vojvoda Normandijski (Duke of Normandy). Pa vemo še malo več.

# Plačevanje najemnine

Meseca junija se odvrti bizarna ceremonija na Windsorskem gradu, ki jo britansko ljudstvo in turisti nadvse radi pogledajo: gre za plačevanje najemnine, običaj se imenuje ‘The Waterloo Ceremony’. Vojvoda Wellingtonški mora odpotovati v grad Windsor, da kraljici plača najemnino za svojo hišo – Stratfield Saye House, ki mu jo je hvaležno ljudstvo podarilo (njegovemu predhodniku namreč) zato, ker je premagal Francoze v bitki pri Waterlooju.

Najemnina je kajpada zelo simbolična, ceremonija, ki poteka na dan zmage pri Waterlooju, pa preprosta. Vojvoda Wellingtonški kraljici vsako leto podari na novo izdelano francosko zastavo (vsaka je označena s tekočo letnico) in potem jo razobesijo. Kaj na to porečejo francoski turisti, nam žal ni znano.

# Zbadanje z buciko

High Sheriffs ali visoki šerifi pravijo mojstrom ceremonije, ki jih vpokličejo takole: spomladi (februarja, najkasneje marca) kraljica na sestanku sveta izbere mojstre ceremonije, njihova imena s seznama pa označi tako, da zraven imena list prebode z buciko za šivanje.

Ta običaj je uvedla Elizabeta I., ker tedaj ni imela peresa pri roki, ampak je ravno (za zabavo, ne iz potrebe) šivala.

# Jemanje talcev

Uradno odpiranje parlamenta (State Opening) je zelo pomemben del tradicije te monarhije. V veliko veselje je tudi zbrani množici. Kraljevi dvor tradicionalno in simbolično zajame talca, člana britanskega parlamenta, v zameno za kraljičino varno vrnitev domov.

No, tega ‘talca’ dejansko vzamejo s seboj v Buckhingamsko palačo, kjer zanj lepo skrbi cela vojska skužabnikov.

# Ceremonija ključev

Še ena tradicija, povezana z londonskim Towerjem. Čeprav živimo v svetu popolnega videonadzora, se ta tradicija obnavlja in poteka brez prekinitve dobrih 700 let: V tej ceremoniji izbrani vojak vedno lastnoročno preveri, da so vrata Towerja oziroma stolpa res zaklenjena čez noč.

# Pozdravi s puško

Gre še za eno konvencijo, povezano z zgodovino. Dvig puške v zrak za pozdrav simbolično izhaja iz dni, ko so z ladij izstrelili vse naboje, nato pa puške dvigovali v zrak, v znak, da so nenabite oziroma je streliva že zmanjkalo.

Običajen pozdrav sestavlja 21 dvigov s puško, če ga izvajajo v kraljevem parku, pa je dvigov 20. V kraljevi palači jih dodajo 20 in v mestnem središču Londona dodatnih 21. Prav nihče ni zmeden ob branju tega zapisa ali gledanju obreda.

# Kraljeva množina

Kraljica Viktorija je zaslužna za to množino, ker jo je pogosto uporabljala. “To nas prav nič ne zabava,” je govorila denimo v imenu vseh. Običaj je ostal. Kraljeva družina ga še danes uporablja v dopisih in tudi v komunikaciji z britanskim parlamentom.

Tudi kraljica sama se je večkrat ponorčevala iz te navade, kajti vedeti je treba, da angleščina pač nima dvojine, tako kot slovenski jezik. Na obletnici poroke z vojvodo Edinburškim je svoj govor začela takole: “Mi… in s tem kajpak mislim na naju oba…” Kraljica ima očitno smisel za humor, ni kaj.

# Kraljevske nenavadnosti

Kraljevske nenavadnosti ne zaradi čudaškosti, ampak zato, ker pripadajo pod Kraljico. Gre za številne oltarje religioznega pomena, ki spadajo pod kraljevsko krono in ne pod škofije oziroma anglikansko Cerkev, kot bi bilo normalno pričakovati.

Med ta obeležja spadajo Westminstrska opatija, kraljeva kapela v palači St. James, kapela St George, Windsorski grad in Savoyska kapela. Krlajica je pač po zakonu tudi vrhovni vodja anglikanske cerkve.

 

Foto: CNBC, Business Insider, Popsugar, Historic UK

New Report

Close