10 najbolj legendarnih parfumov vseh časov

10. april 2017

Nekatere najbolj znane ženske dišave so na trgu že več kot stoletje!

Pravijo, da je Marilyn Monroe nekoč izjavila, da spi odeta samo v dve kapljici parfuma Chanela No. 5. Lahko da je res dejala tako, lahko pa gre za urbani mit oziroma legendo, vsekakor pa je postala ta izjava ena najboljših reklam za omenjeni parfum, saj ni bilo ženske, ki ga ne bi želela imeti, ko je enkrat slišala ta stavek.

Seveda pa konkretni Chanelov parfum ni edini, ki se je zapisal v zgodovino, ta pariška hiša visoke mode je dala na tg še nekaj drugih uspešnic, ki ženske po svetu ovijajo v opojen vonj. Guerlain je ena najstarejših parfumskih hiš na svetu, ki že več kot stoletje osvajajo naša srca, prav tako Rochas in Dior.

Iz članka pa boste izvedeli še nekaj drugih imen, ki jih morda do sedaj niste poznali. Ti parfumi še danes dišijo enako dobro, kot ob svojem rojstvu oziroma lansiranju. Poglejmo, katere dišave so to in kakšna je njihova sestava.

# Chanel Cuir de Russie

Coco Chanel je leta 1927 sodelovala z moskovskim parfumarjem Ernestom Beauxom, rezultat je dišava, ki vsebuje orientalsko vrtnico, jasmin, ylang-ylang, albansko brezo, kalabrijsko bergamotko in usnje.

# Fracas

Ta precej nišni parfum je Robert Piguet lansiral leta 1948, še vedno pa je sinonim za enostavno eleganco in rafiniran glamur. Kljub dolgim letom na trgu še vedno deluje moderno in provokativno, nosijo ga tako Madonna in Stella Tennant kot Carolina Herrera, ki je tudi sama zelo znana ustvarjalka dišav pod svojim imenom.

V spodnjih notah zavohamo mošus in sandalovino, v srednjih notah španski bezeg, v zgornjih pa jasmin, belo narciso in beli iris.

# Guerlain Apres L’Ondee

Parfum je nastal že leta 1906, njegove ime v dobesednem prevodu pomeni ‘po dežju’. Vijolica, janež, subtilna pomaranča in druge sestavine pripomorejo, da nas vonj spomni na pomladni vrt po dežju.

# Jean Patou Joy

Leta 1930, ko je prišla v javnost, je bila opisana kot tedaj najdražja dišava. Izdelana je bila iz kombinacije 10.600 jasminovih cvetov in 336 ducatov vrtnic. Vonj tega zares čudovitega parfuma, ki se je zapisal v zgodovino, si je zamislil Hendir Almeras, stekleničko je naredil Louis Sue.

# Chanel no. 5

Najbolj znan in menda tudi najbolj prodajan parfum na vsem svetu vsebuje aldehidne note, bergamotko, limono, jasmin, iris, vrtnico, šmarnico, sandalovino, vanilijo, pačuli in vetiver. Le katera med vami ga še nima na svoji polički?

# Guerlain Shalimar

Opojen orientalski vonj je Jacques Guerlain naredil leta 1921 (štiri leta kasneje je prišel v prodajo), ustanovitelja Guerlaina pa je zanj navdihnila ljubezenska zgodba med perzijskim šahom Shahjahanom in njegovo ženo Mumtaz Mahal.

Parfum nosi ime po njenem najljubšem vrtu, še vedno pa gre za eno najbolj prodajanih dišav na svetu.

# Diorissimo

Diorjev legendarni in romantični parfum je nastal leta 1956, danes je nekoliko spremenjen, saj so mu dodali kanček sandalovine. Sicer pa gre za enega od dveh najbolj znanih vonjev s šmarnico, ki je bila všeč Christianu Diorju. Diorissimo je svež kot pomladno jutro v gozdu. Poleg šmarnice so tu ylang-ylang, amaralis in borovnica ter jasmin v sledovih.

# Rochas Femme

Ponovno srečamo hrast, tokrat v kombinaciji z jasminom, vrtnico, breskvo in slivo. Kultni parfum so leta 1989 predstavili v nekoliko bolj nežni in nosljivi verziji, še vedno pa je prepoznaven.

# Chanel no. 19

Drugi najbolj znan Chanelov parfum. Številko 19 nosi zato, ker je bila na ta dan rojena Coco Chanel (in sicer v mesecu avgustu). Dišava je prišla na trg leta 1970, leto dni po smrti oblikovalke, naredil jo je Henri Robert. Vonj sestavljajo bergamotka, neroli, vrtnica, narcisa, iris, sandalovina, mah in usnje.

# Guerlain Mitsouko

V japonščini ime te dišave pomeni ‘magija’. Ta zelo intenziven in čuten parfum je leta 1919 naredil sam Jacques Guerlain, ustanovitelj parfumske hiše Guerlain in vsebuje med drugim kombinacijo hrasta ter breskve.

 

Foto: Pinterest, Beautyheaven, The Scent, Basenotes, Fragrantica, Parfumo

New Report

Close