10 najbolj odmevnih Met Gala oblek vseh časov

06. maj 2024

10 najbolj odmevnih Met Gala oblek vseh časov

06. maj 2024
Foto: Profimedia

10 najbolj odmevnih Met Gala oblek vseh časov

06. maj 2024
Foto: Profimedia

Od oprijete slip obleke princese Diane do Rihannine ekstravagantne upodobitve papeža.

S svetlobno hitrostjo se bliža prvi ponedeljek v maju, ko se zgodi najbolj modni dogodek leta Met Gala. Ta je znan kot eden največjih večerov na modnem koledarju, s stotimi največjimi imeni industrije, ki se v najbolj ekstravagantnih oblekah povzpnejo po spektakularnih stopnicah v newyorški metropolitanski muzej.

Dogodek, ki ga pogosto imenujejo “podelitev modnih oskarjev”, pritegne največja hollywoodska imena, ki se morajo obleči v skladu z določeno temo, običajno gre za kreacije najvplivnejših svetovnih modnih oblikovalcev, narejene po meri. Letos se bodo gostje oblekli na temo ‘The Garden of Time’, ki se zgleduje po kratki zgodbi J.G. Ballarda z istim imenom.

Foto: Profimedia

Dan pred velikim dogodkom se sprehodimo po poti spominov in si oglejmo 10 najbolj odmevnih Met Gala oprav vseh časov.

Sarah Jessica Parker kot modna Škotinja leta 2006

Sarah Jessica Parker in Alexander McQueen sta se leta 2006 sprehodila po rdeči preprogi z roko v roki, v ujemajočem se tartan videzu, ki se je v trenutku zapisal v modno zgodovino Met Gala.

Tartan, prepoznavna tkanina omenjenega oblikovalca, je bil tudi popoln poklon takratni temi ‘AngloMania: Tradicija in transgresija v britanski modi’.

Foto: Profimedia

Rihanna v ‘omletini obleki’ leta 2015

Še nikoli ni videz z Met Gala postal tako hitro viralen kot bajna obleka s ogrinjalom v kanarčkovo rumeni barvi, ki jo je Rihanna nosila leta 2015. V hipu so se po družbenih omrežjih razširili številni ‘memi’, kjer so jo nekateri preoblikovali v omleto ali pico.

A obleka je bila v resnici prava umetnina. Oblikoval jo je kitajski modni mojster Guo Pei, s krznom obrobljeni kos pa je nastajal kar 20 mesecev in je tehtal približno 25 kilogramov. Pei je kasneje v intervjuju dejal, da “lahko to obleko nosijo samo ženske, ki imajo samozavest kraljice”. Mislimo, da zanjo ne bi mogel izbrati boljše zvezdnice, kot je Rihanna.

Foto: Profimedia

Zendaya kot novodobna Pepelka leta 2019

Za temo ‘Camp: Notes On Fashion’ leta 2019 je Zendaya doživela trenutek resnične Pepelke, ko se je na Met Gala pojavila v dizajnu Tommyja Hilfigerja.

Ta je bil dopolnjen z njeno pravljično vilo v obliki njenega stilista Lawa Roacha, ki je zamahnil s čarobno palico in povzročil, da se je njena obleka zasvetila kot v pravljici.

Foto: Profimedia

Princesa Diana v elegantnem Diorju leta 1996

Leta 1996 je dogodek s svojim obiskom počastila valižanska princesa Diana. V odstopanju od svojega običajnega sloga je prispela oblečena v elegantno mornarsko modro slip obleko znamke Dior.

Kasneje je priznala, da je imela glede obleke pomisleke, saj se ji je zdela preveč drzna in z njo ni želela spraviti v zadrego najstniškega princa Williama.

Foto: Profimedia

Kate Moss v drzni zlati obleki leta 2009

Malo je modnih trenutkov, ki si resnično zaslužijo oznako ikonični – izraz, ki se tako pogosto napačno uporablja – toda to je bil eden izmed njih. Ko se je Marc Jacobs leta 2009 odločal, koga bo oblekel za gala prireditev na temo ‘Model as Muse’, je bila za to idealna samo ena ženska.

Prispel je s Kate Moss pod roko, oblečeno v srebrno lamé mini obleko z odprtim hrbtom in ujemajočim se turbanom Stephena Jonesa, ki je hitro postala eden najbolj prepoznavnih videzov Met Gala vseh časov.

Foto: Profimedia

Blake Lively in njen kraljevski videz leta 2018

Blake Lively je ena redkih zvezdnik, ki na preprogi Met Gala vedno, ampak res vedno, blestijo. Leta 2018 smo jo občudovali v kraljevski obleki Versace, ki je bila tako ogromna in težka, da je morala zvezdnica na dogodek prispeti s kombijem.

Foto: Profimedia

Zamudnica Beyoncé v goli obleki leta 2015

Ravno ko so vsi mislili, da je rdeča preproga Met Gala 2015 končana, ko so vsi drugi gostje zasedli svoje sedeže, je z veliko zamudo prispela Beyoncé.

Na stopnicah metropolitanskega muzeja se je pojavila v prosojni Givenchyjevi obleki s strateško postavljenimi kristali, fotografi so podivjali in ves svet se je strinjal, da jo je bilo vredno počakati.

Foto: Profimedia

Cher v prosojni kreaciji leta 1974

Še pred Beyonce in ostalimi novodobnimi zvezdnicami, je golo obleko nosila Cher, na enem od prvih Met Gala dogodkov leta 1974. Pod bleščeč prosojen dizajn se je podpisal Bob Mackie, oblikovalec, s katerim legendarna pevka sodeluje še danes.

To je videz, za katerega so neštete manekenke in zvezdnice trdile, da jih je navdihnil za njihove izbire za na rdečo preprogo.

Foto: Instagram

Amal Clooney s posebnim modnim dodatkom leta 2018

Ko imate čast biti eden od gostiteljev večera, je pritisk resnično velik, da oblečete nekaj izjemnega. Medtem ko bi mnogi morda domnevali, da to pomeni sodelovanje z enim največjih imen v industriji, se je Amal Clooney namesto tega obrnila na nastajajočega londonskega oblikovalca Richarda Quinna.

Videz je vseboval krojene hlače in steznik s pripetim padajočim krilom, George Clooney pa ji je služil kot odličen modni dodatek.

Foto: Profimedia

Rihanna kot modni papež leta 2018

Ena najbolj zanimivih stvari pri Met Gala je opazovanje ustvarjalnih načinov, na katere vsak gost interpretira temo. Medtem ko mnogi to popolnoma ignorirajo, Rihanna vedno preseže pričakovanja in se popolnoma zaveže predpisani temi.

Tako je bilo tudi leta 2018, ko je temo katolištva upodobila z veličastno kreacija Maisona Margiele, ki jo je navdihnil papež.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close