10 največjih izzivov mladih parov v sodobnih zvezah!

Dragica Sušnik, 06. september 2018.

Mladi pari se srečujejo s preprekami, ki so bile prednikom neznane: od nezaupanja partnerju do možnosti prevar, ki jih ponujajo družbena omrežja, ter strahu pred zavezanostjo eni osebi.

Vsi si želimo spoznati osebo, ki nas bo ljubila točno take, kakršni smo. Hrepenimo po toplini in razumevanju in upamo, da se bo razmerje kar najlepše razvijalo. Ni lahko najti Pravega ali Pravo. Zato se je takrat, ko se to končno zgodi, vredno potruditi, da ohranimo plamen ljubezni. Izzivi, s katerimi se mladi soočajo danes, se nanašajo na  posvečenost ter predanost partnerju, zato je treba težave pravočasno prepoznati.

Sodobne zveze so pod pritiskom, ker se razmere v svetu prehitro spreminjajo. Potrebe današnjih mladih so drugačne, kot pred eno ali dvema generacijama, urnik je drugačen, ženske delajo kariero in si prizadevajo za enakopravnost v vseh sferah življenja. Pri natrpanem urniku si je težko najti čas za skupne trenutke in romantiko ter sprostitev. Preberite, kaj je glavnih 10 izzivov, s katerimi se spopadajo pari, ki želijo ostati skupaj ne glede na pritiske sodobnega časa.

1. Zaupanje

Eden od največjih izzivov, s katerimi se srečajo mladi, je, kako zaupati partnerju ali pa pridobiti njegovo zaupanje. Družbena omrežja so ljudem omogočila zelo preprosto možnost za varanje – od čustvene nezvestobe in dopisovanja z neznanci do pravih afer, ki so rezultat spoznavanja prej neznanih oseb preko spleta. Kako ustvariti zvezo, v kateri ne bo sumničenj, preverjanja partnerjevega telefona in njegovih profilov na družbenih omrežjih? Nasvet se glasi: vzemite si veliko časa, preden drugi osebi daste možnost za resno zvezo.

2. Partner/ka je obseden/a z nadzorom

Dejstvo, da ste z nekom v zvezi, ne pomeni, da je druga oseba vaša last. Sužnjelastništvo je prepovedano z zakonom. Nihče ni dolžan biti ves čas ob vas. Nihče vam ne pripada, razen vas samih. Druga oseba v vašem življenju je samo dopolnitev, pika na i. Oba partnerja morata imeti dovolj časa za svoje dejavnosti, zato ne nadzorujte partnerja in ne vsiljujte svoje volje. Seveda lahko ugovarjate, če vas kaj moti, prav je tudi, da od partnerja zahtevate zvestobo, če je to vaša prioriteta.

3. Pomanjkanje komunikacije

Za stabilno zvezo je pomembno, da si vsak dan vzameta čas za pogovor okoli stvari, ki so vama pomembne. Brez pogovora in razumevanja ljubezen zelo hitro ugasne. Ko ugotovite, da je med vama samo še molk, je čas, da odidete. Mislita drug na drugega, postavljajta si vprašanja in na ta način gradita intimo ter se spoznavajta.

4. Mešanje ljubezni in strasti

Ljubezen je kompleksna stvar, zato morate razčistiti, kaj sploh občutite do druge osebe. Strast in privlačnost sta eno, ljubezen nekaj povsem drugega. Ko nekoga ljubite, ga sprejemate z vsemi dobrimi in slabimi platmi. Skupaj delata načrte in čutite, da želite preživeti vse življenje s to osebo. Poželenje je prehodno, če zveza temelji samo na tem, je obsojena na propad.

5. Premalo truda

Ko vstopimo v zvezo, začnemo čez nekaj časa partnerja jemati za samoumevnega. Začnemo se manj truditi, saj smo našli osebo zase. Pogosto se zgodi naslednje: ena stran si nadvse prizadeva za odnos in vanj vnese svežino ter ga začini, druga pa je lena in se ji ne da nič, zato neizbežno pride do poloma. Z majhnimi gestami partnerju/ki vedno pokažite, koliko vam pomeni. To ne pomeni dragih daril, ampak lepe skupne trenutke!

6. Odvisnost od novih tehnologij

Večina nas je odvisnikov od interneta in družbenih omrežij. V zvezi, ki traja že nekaj časa, pa se zgodi, da sčasoma nehamo odgovarjati na partnerjeva sporočila (spet je na delu samoumevnost) ali ignoriramo partnerjeve objave na Instagramu. Nekaterim tega ni mar, drugi pa se čutijo prizadeti, zato se pogovorita o tem. Odvisnik od všečkov lahko partnerju namreč zameri. Prav tako pa mu ali ji lahko zameri, če ves čas doma preživlja pred računalnikom ali TV ekranom.

7. Oseba, s katero se na skrivaj videva

Namesto, da bi se pogovorili s partnerjem in pomirili razburkana čustva, se po pogovor in rešitev težav obrnemo k drugim ljudem. Najlažje je pobegniti k nekomu, ki nas za razliko od partnerja razume. Lahko gre za nedolžno in platonsko razmerje, ali celo istospolno prijateljstvo, če pa je ta druga oseba še ‘rezerva’ v obliki ljubimca, je naša zveza obsojena na skorajšnjo prekinitev.

8. Strah pred zvezo

To je najhujša postavka sodobnih zvez. S tujko imenovana ‘comittment phobia’ je bila še moji generaciji, ko smo bili 20-letniki na faksu, povsem neznana. Če smo želeli biti z nekom, smo bili in pika. Nihče ni razmišljal, da je v morju še ogromno rib – in tega je manj kot četrt stoletja. V tem času se je ogromno spremenilo. Vsega je na voljo v obilju, tudi ljudi jemljemo kot zamenljivo robo. Nekega jutra se zbudite in razmišljate, da boste s to osebo vse življenje – namesto, da bi vas ob tem obšla nežna čustva in hvaležnost, kot so naše prednike, postanete panični od strahu. Toliko možnosti je tam zunaj! Vi pa v ‘zaporu’, obsojeni na eno osebo? Zato celo če ljubite partnerja/ko, prekinete odnos, da ja ne bi česa zamudili in s tem v resnici – bežite pred sabo…

9. Finančni problemi

Pomanjkanje denarja je pogosto vzrok nesoglasij celo v raju. Živimo v materialnem svetu in vse stane. Če ste odvisni od partnerja in če mora samo on nositi finančno breme (če ste brez službe ali bolni oziroma nimate prihodkov) že sami občutite tesnobo in krivdo, pa tudi sram, kar pripelje do še pogostejših prepirov. K vprašanju financ in načrtovanja rezerv pristopita zrelo, modro in predvsem pravočasno.

10. Različne prioritete

Morda sta za vas ljubezen in zveza na prvem mestu, vašemu partnerju/ki pa je sedaj bolj pomembna kariera. Razlike v načrtih in prioritetah so pogosto kamen spotike in velikokrat prav ta razlog pretehta za prekinitev zveze.

 

D. S.

Foto: Thoughtcatalog, Pinterest, Instagram, KBK Wealth Connection, Love Spells, Entity Mag, Chicago Tribune

New Report

Close