10 prednosti pisanja dnevnika in kako se ga lotiti

23. februar 2022

10 prednosti pisanja dnevnika in kako se ga lotiti

23. februar 2022
Foto: Pexels

Pisanje dnevnika (t. i. journaling) je pogosto povezan z najstništvom, ko smo svoje najgloblje strahove, težave in ljubezenske prigode zapisovali v pisane in še posebej lepe zvezke.

A pisanje dnevnika ni samo za najstnike, koristno lahko vpliva tudi na duševno zdravje in počutje starejših.

Journaling je način samoizražanja, ki vam lahko pomaga razumeti zapletena čustva in situacije ter jih pogledati z drugega zornega kota. Pravzaprav gre za zapisovanje vaših misli in občutkov z namenom, da jih jasneje razumete. To je še posebej koristno pri obvladovanju stresa, depresije in tesnobe, poleg tega je uporabno za razvoj komunikacijskih večin in spomina.

Pomaga pri reševanju problemov

Julia Cameron, avtorica knjige The Artist’s Way, priporoča, da vsako jutro napišete tri strani dnevnika. Če o istih težavah pišete dovolj dolgo, te sčasoma zvodenijo in fokus se začne pomikati k iskanju rešitev.

Izboljša spomin

Dokazano je, da študentje, ki si med predavanji delajo zapiske, bolje zapomnijo snov. Ko nekaj zapišemo, si to lažje zapomnimo. Journaling je odličen način za enostavno zapomnitev pomembnih trenutkov in faz v vašem življenju. Ko pišemo z roko, možgani te informacije zaznajo kot pomembnejše, zaradi načina osredotočanja in si jih tako lažje zapomnijo.

Zmanjšuje stres in tesnobo

Zapisovanje misli na papir pomaga prepoznati misli in prepričanja, ki povzročajo stres in izkrivljajo resničnost. Ko iz vaših zapisov razberete, da ste slabe volje ali ko preveč posplošujete z besedami kot sta “vedno” in “nikoli”, ko opisujete svoje izkušnje, potem lahko zavedno zmanjšate stres ali paniko, če ugotovite, da so vaša pričakovanja nerealna.

Foto: Pexels

Razvija komunikacijske sposobnosti

Ko boste vodili dnevnik, se boste naučili bolje izražati in posledično bolje komunicirati ter pokazati svoja čustva. Bolj kot boste samozavestni, bolj boste lahko razumeli druge. Pisanje vodi do jasnega razmišljanja, to pa do jasne komunikacije.

Izboljša spanje

Nedavne raziskave so pokazale, da ljudje, ki pišejo seznam opravil ali dnevnik načrtovanja, hitreje zaspijo kot tisti, ki pišejo o dejavnostih, ki so se že zgodile. Pred spanjem si zato vzemite 5 minut in napišite zelo natančen seznam opravil, ki jih morate opraviti naslednji dan ali tekoči teden. Študija je pokazala, da daljši kot je seznam opravil, hitreje se boste potopili v spanec.

Pomaga do ciljev

Zapisovanje ciljev in želja pogosto poveča odgovornost, da jih izpolnimo. Pisanje nam pomaga razumeti, kaj si v resnici želimo, s pisanjem dnevnika pa imamo tudi jasen pregled nad svojim preteklim vedenjem in razmišljanjem, zaradi česar lahko ugotovimo, kaj nam je pomagalo pri doseganju preteklih ciljev.

Foto: Pexels

Veča kreativnost

Tudi če niste vešči pisanja, samo začnite in pišite zase! Z vajo boste razvili svoj slog pisanja. Če ne veste, kako začeti, lahko pišete motivacijske citate ali sporočila za prihodnost. Dnevnik je vaše varno mesto, kjer ste lahko iskreni in pustite, da vaše misli krenejo svojo pot. Dnevnik lahko uporabite tudi za beleženje idej, skic in navdiha.

Poveča občutek hvaležnosti

Zapisovanje misli in občutkov krepi občutek zadovoljstva. S pisanjem dnevnika se osredotočimo na stvari, ki jih imamo in ki nam veliko pomenijo ter pozabimo na vse tisto, kar nam manjka. Povečanje hvaležnosti lahko pozitivno vpliva tudi na naše zdravje, izboljšuje spanec in lajša depresijo.

Pomaga pri razvoju osebnosti

Vsakodnevno zapisovanje v dnevnik nas vodi do tega, da se na koncu sprostimo in pri pisanju uporabljamo samo svoj glas. Iskreno pisanje je način, da sprejmemo kdo smo in kakšni smo. Bolj iskreni kot boste v svojih zapisih, lažje se boste sprejeli in se posledično lažje izražali.

Foto: Pexels

Pušča zapise za prihodnost

Dober dnevnik je kot vino – starejši kot je, boljši je. Zelo zanimivo je po nekaj letih prebirati stare zapise in opazovati, kako daleč smo prišli in kakšne težave smo na tej poti premagali. Zanimivo je pogledati na svoje življenje z objektivne perspektive, ki nam jo ponuja dnevnik.

Kako se ga lotiti?

Poleg vseh teh prednosti je pisanje dnevnika tudi zanimiv način za sprostitev in počitek ob koncu ali začetku dneva. Vodenje dnevnika je v resnici zelo preprosto, ponujamo vam nekaj praktičnih nasvetov:

  • Poskusite pisati vsak dan, pisanju namenite vsaj pet minut.
  • Papir in pisalo imejte vedno pri roki.
  • Napišite ali narišite, karkoli začutite, ni nujno da dnevnik sledi določeni strukturi.
  • To je vaš zasebni prostor za izražanje, kjer lahko odkrito izrazite svoja čustva.
  • Naj vas ne skrbijo pravopisne napake.
  • Svojega dnevnika vam ni treba z nikomer deliti.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close