10 razlogov, zakaj morate piti toplo vodo z limono

Pozabite na jabolko – rajski sadež je v resnici limona, katere sok ima malodane čudežne lastnosti!

Limone, limone. Nanje stavita tudi Dolce & Gabbana v svoji modni kampanji, ampak pustimo modo, sedaj gre za zdravje. Že stoletja poznamo pozitivne učinke limon, ki pomagajo k zdravemu telesu in počutju.

Imajo izjemen protivirusni in protibakterijski učinek na celotno telo, zato bi limono lahko prej imenovali za rajski sadež, kot pa denimo kakšno svetopisemsko jabolko… Sok limon okrepi naš imunski sistem. Zato bi morala biti prva stvar, ki jo naredite zjutraj, naslednje: izcediti sok ene ali dveh limon in ga vmešati v toplo oziroma mlačno vodo ter na tešče spiti. Predstavljamo vam 10 razlogov za to novo rutino.

Slavna dekleta prisegajo na bazično dieto in kajpada na toplo limonado…

1. Pomaga pri prebavi

Limonin sok dobesedno izplakne odvečno in strupeno iz našega telesa. Ima podobno molekularno sestavo kot slina ali hidroklorna kislina našega prebavnega sistema. Limonin sok spodbudi jetra, da proizvedejo žolč, to pa pospeši našo prebavo. Limonin sok nadalje preprečuje spahovanje, umiri želodec in prepreči zgago ter refluks in napihnjenost trebuha.

2. Očisti vas

Ker odplakne toksine iz telesa, boste bolj zdravi. Če želite narediti čistko v svojem življenju, najprej poskusite z zdravo navado pitja tople vode z limono vsak dan…

3. Okrepi vaš imunski sistem

Limone vsebujejo veliko vitamina C, ki se bori proti mikrobom. Verjeli ali ne, limona vsebuje tudi veliko kalija! Ta pa pomaga takole: spodbudi delovanje možganov in ugodno deluje na celoten živčni sistem. Prav tako pomaga uravnavati krvni pritisk. Askorbinska kislina v limoni ima protivnetne učinke, kar deluje ugodno pri bolnikih z astmo. In še to: limona pomaga pri vsrkavanju železa iz živil, železo pa je nujno za zdravo kri!

4. Uredi pH ravnovesje

Limone delujejo nadvse alkalno. Če še ne poznate knjige Alkaliziraj ali umri, jo poguglajte. Prevelika zakisanost je razlog skoraj vseh sodobnih bolezni, zlasti kroničnih. Kdor hoče bazično telo ali se držati bazične diete, naj pije ta napitek.

5. Očisti kožo

Ne le da ima vitamin C, limonin sok vsebuje tudi antioksidante. Pitje limoninega napitka tako pomaga čistiti kožo, zožiti pore, omiliti nastajanje gub in videz podočnjakov. Mozolji bodo redkejši pojav, koža bo bolj bleščeča in čista ter že na videz bolj zdrava.

6. Povzdigne duha

Limona je eno redkih živil, ki vsebuje negativno nabite ione. To preprosto pomeni, da vašemu telesu da več energije, ko vstopi v prebavni sistem. Zato recimo deluje pitje limonade veliko bolj poživljajoče, kot pitje kave! Tudi že sam vonj limone vas orazpoloži in izboljša počutje – pomaga celo proti depresiji.

7. Spodbudi zdravljenje

Poleg vsega naštetega limonin sok krepi kosti, vezivna tkiva in hrustanec!

8. Osveži sapo

Tole je super novica za vse z ustnim zadahom ali v primeru, da slab zadah prihaja celo iz želodca: pitje tega napitka bo precej izboljšalo vonj vaše sape. Limonin sok ugodno vpliva tudi na vnetje obzobnih tkiv in omili bolečino pri zobobolu.

9. Vlaži limfni sistem

Topla voda z limono hidrira telo in pomaga vašemu organizmu, da se hitreje regenerira, tudi zato, ker postane limfa bolj pretočna.

10. In nenazadnje… pomaga vam shujšati!

Najbrž ste prav čakali na to deseto, zadnjo lastnost naravnost čudežne limone. Limona vsebuje veliko pektinskih vlaken, ki pomagajo omiliti napade lakote. Kdor sledi bazični dieti, hitreje izgubi odvečne kilograme, tako so pokazale že številne študije.

 

Foto: Lovely+Light, The Huffington Post, The Cut, Pinterest

New Report

Close