10 skrivnosti za dolgo, uspešno razmerje

11. februar 2023
par, ki gleda vsak v svojo stran

10 skrivnosti za dolgo, uspešno razmerje

11. februar 2023
Foto: IMAXTree

Strokovnjaki delijo 10 skrivnosti, ki bodo zagotovile, da bo vaše razmerje uspešno in dolgotrajno.

Ko gre za odnose, imajo ljudje veliko vprašanj. Toda eno vprašanje je pogostejše kot vsa druga. Ljudje to vprašajo tudi drugače, vendar je vedno neka različica: “Kako naj najdem ljubezen svojega življenja?”

Če bi bilo trajno ljubezen enostavno najti, bi vsi že našli našega večnega partnerja. Dejstvo je, da je vse prej kot enostavno.

Da poenostavimo, smo zbrali zvezdniško skupino vrhunskih strokovnjakov za odnose, kot so trenerji za zmenke, avtorji, radijski voditelji in voditelji podcastov, zakonski in družinski terapevti ter znanstveni svetovalci, vključno s strokovnjaki z Match.com, OkCupid, Coffee Meets Bagel in Hinge.

Vsi so odgovorili na vprašanje o zvezi za milijon dolarjev: “Kaj je skrivnost iskanja trajne ljubezni?”

par slikan iz mišje perspektive
Foto: Instagram

Z drugimi besedami, kaj morajo ljudje storiti, da najdejo ne katerega koli partnerja, ampak pravega partnerja zase? Tu so njihovi vpogledi:

1. Zaupajte vase

Skrivnost iskanja trajne ljubezni je, da zaupate svoji intuiciji, svojemu znanju. Vi ste strokovnjak za vas. Vi ste tisti, ki veste, kaj vas osrečuje. Če menite, da se prepričujete v razmerje, potem to zagotovo ni pravo.

Vedite, kdo ste, zavedajte se svoje vrednosti in nikoli se ne boste zadovoljili z manj. Ko boste našli svojo “osebo”, boste to vedeli: um, telo in duša. Vaša intuicija vas nikoli ne bo zapeljala narobe. Zaupanje vase in spoštovanje tega, kako se počutite, vas bo na koncu pripeljalo do ljubezni, ki vas čaka, ne katere koli ljubezni, ampak prave ljubezni za vas, svetuje Damona Hoffman, strokovnjakinja za zmenke pri OkCupid.

2. Ne morete preganjati ljubezni

 Največja skrivnost iskanja trajne ljubezni so jasna pričakovanja in jasna komunikacija. Videli smo toliko romantičnih komedij in pravljic, da začnemo verjeti v mit, da nam bo ljubezen kar padla v naročje.

lepo oblečen par, ki se drži za roke
Foto: IMAXTree

“Svojim strankam dam jasnost glede svojega idealnega partnerja na podlagi vrednot in ciljev, dveh največjih napovednikov dolgoročne združljivosti (ne višine, dohodka ali srčkanega obraza). Potem, če partnerju jasno sporočite svoja čustva in želje , je večja verjetnost, da boste na poti izpolnili svoje potrebe. Trajna ljubezen se zgodi počasi, v majhnih korakih in ni gumba za previjanje naprej,” razlaga dr. Gary Lewandowski, avtor mnogih knjig o razmerjih.

3. Kar vaju združuje, ni tisto, kar vaju drži skupaj

Strategije, ki vam pomagajo pritegniti partnerja, niso enake tistim, ki podpirajo izpolnjujoč dolgoročni odnos. Pri zmenkih se je enostavno osredotočiti na “Ali me imajo radi?” Toda za dolgoročni uspeh je boljše vprašanje: “Ali so dobri zame?” Za trajno ljubezen poudarite prijateljstvo, povezanost in združljivost. Naj vas ne zmotijo površne fizične lastnosti. Pri iskanju partnerja poudarjamo vznemirjenje, toda trajna ljubezen je bolj udobje, stabilnost in varnost, pravi dr. Wendy Walsh, voditeljica radijske oddaje Dr. Wendy Walsh show.

4. Ljubezen je pogodba

“Skrivnost trajne ljubezni je v razumevanju igre. Ljubezen je veliko bolj stvar spretnosti kot sreče. Trajna ljubezen se ne zgodi kar tako. Pogajanja o zavezi se začnejo s prvim besedilom. In o “trajni” ljubezenski pogodbi se leta znova pogajajo z dobrimi komunikacijskimi veščinami in postavljanjem meja. Ljubezni se je mogoče naučiti,”

je dejal Logan Ury, direktor znanosti ljubezni pri Hinge.
Foto: IMAXTree

5. Bodite namerni

Adam LoDolce, ustanovitelj Love Strategies pravi, da če želite najti trajno ljubezen, je čas, da začnete namerno hoditi na zmenke.

“To pomeni, da stopite korak nazaj in razmislite o tem, kdo ste, kaj želite in zakaj vam zmenki še niso uspeli. Kateri so vzorci in vedenja, ki so vas zadrževali? Ste preveč izbirčni? Niste dovolj izbirčni? Vprašajte nekaj bližnjih prijateljev za povratne informacije, če jih sami ne morete prepoznati. Prej ko prepoznate svoje slepe pege na zmenkih, prej jih boste lahko premagali in našli razmerje svojih sanj.”

6. Samozavest je ključna

“Ključ do iskanja dolgotrajne ljubezni je krepitev vaše samozavesti, poznavanje vaše vrednosti in dvigovanje standardov, dokler ne spoznate nekoga z vsemi tremi komponentami naše formule trajne ljubezni: privlačnost + združljivost + prijateljstvo,” pravi Dawoon Kang, ustanovitelj Coffee Meets Bagel.

Poleg tega bo sistem podpore ali skupnost, ki vas bo vodila skozi vzpone in padce zmenkov, drastično povečala verjetnost uspeha.

Foto: IMAXTree

7. Osredotočite se na odnos in ne na partnerja

Zavežite se ustvarjanju ljubečega odnosa namesto predanosti osebi. Vaš cilj ni nekoga oblikovati v vašega dolgoročnega partnerja, ampak biti v ljubečem razmerju. Vedno obstaja možnost, da ko nekoga globlje spoznate, morda ne bo partner, s katerim bi lahko ustvarili svoj idealen odnos. Če tega ne morete doseči s trenutno osebo, je čas, da nadaljujete, razlaga Susan Winter, avtorica knjige o razhodih Breakup Triage.

8. Postanite dober “filter”

Da bi našli trajno ljubezen, moramo biti pozorni na postopek izbire partnerja. To se začne s filtriranjem vrste ljudi, ki ne delijo naših romantičnih ciljev in vrednostnega sistema. Jasno določite, kaj želite izkusiti v svojem partnerstvu.

To znanje vam bo pomagalo pri kvalificiranju tistih, ki so bodoči partnerji (in dober par). Odločite se za zmenek samo s tistimi, ki “želijo, kar hočete vi, in želijo to z vami,” svetuje antropologinja dr. Helen Fisher.

Foto: IMAXTree

9. Vzdržujte vse tri osnovne paritvene pogone

“Izberite nekoga, ki mu lahko zaupate; ki vas spoštuje; ki se vam zdi fizično privlačen; ki vas spravlja v smeh; s kom se vam zdi zanimivo govoriti; in ki bo dober starš vašim otrokom. Nato med odnosom izrazite empatijo; nadzorujte svoja čustva in se osredotočite na pozitivne vidike njega ali nje,” pravi Anita A. Chilpala, avtorica knjige za zaposlene pare First Comes Us: The Busy Couple’s Guide to Lasting Love.

Lahko tudi vzdržujete vse tri osnovne paritvene nagone: redno seksajte; delajte nove stvari skupaj, da ohranite romanco; in ostanite v stiku (poljubljanje, držanje za roke, objemanje itd.), da spodbudite kemikalije navezanosti. Nazadnje se zabavajte skupaj.

10. Poiščite kompatibilnost na ključnih področjih

Poiščite partnerja, s katerim ste naravno kompatibilni na ključnih področjih. Čeprav ne boste našli nekoga, ki bi bil popolnoma usklajen z vami v vsem, lahko podobnosti v stvareh, kot so vrednote, temeljna prepričanja in način, kako želite živeti, naredijo vaš odnos bolj gladek.

Ne bo se vam zdelo kot opravilo ali kot da žrtvujete to, kar ste, da bi se prilagodili željam drug drugega, saj vrzel ni tako daleč, da bi jo premostili.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close