10 živil, ki lajšajo napihnjenost

22. januar 2022

10 živil, ki lajšajo napihnjenost

22. januar 2022
Foto: Pexels

Ali tudi vas muči napihnjenost? Preden stečete v lekarno po zdravila, odprite hladilnik in se poslužite enega od desetih živil, ki lajšajo napenjanje.

Napihnjenost se lahko kaže na dva načina: z zadrževanjem vode in uhajanjem plinov. Do slednjega pride zaradi zaužitja določene hrane, pogosto so to fižol, mlečni izdelki, brokoli, cvetača in mastna hrana. Kljub temu smo si ljudje med sabo zelo različni. Nekatera živila lahko sprožijo pline pri eni osebi, pri drugi pa ne.

Napihnjenost, ki povzroči zadrževanje vode, pa po navadi sprožijo hormonske spremembe pred menstrualnim ciklom, dehidracija ali uživanje veliko slane hrane ter premalo kalija in vode. Če jeste veliko vnaprej pripravljene hrane, hitre hrane in restavracijskih obrokov, obstaja velika verjetnost, da zaužijete preveč natrija. Ta je tisti, ki v telesu zadržuje vodo in zaradi katerega se počutite napihnjeno.

Foto: Pexels

Poleg tega, da razumete, kako vaše prehranjevalne navade vplivajo na napihnjenost, se morate zavedati tudi tega, da je za lajšanje napihnjenosti ključna voda. Še posebej, če jeste hrano z visoko vsebnostjo vlaknin. Voda namreč pripomore k temu, da jih lažje prebavite. A pozor, naj ne bo gazirana, saj taka dodaja pline v vaš prebavni trakt.

Ne glede na to, kaj je krivec za napihnjenost, lahko slednjo, po mnenju nutricionistov, odpravite s primerno prehrano. Predstavljamo vam 10 živil, ki zmanjšujejo napenjanje.

1. Jogurt

Jogurt vsebuje veliko probiotikov – dobrih bakterij, ki naseljujejo naš prebavni trakt ter podpirajo zdrav prebavni proces in pomirjajo vnetja. Proti napihnjenosti je najboljši grški jogurt, ki si ga lahko v kombinaciji s svežim sadjem privoščite kot sladico. Če imate težave z laktozo, jogurt zamenjajte za kefir, ki je 99 odstotkov brez laktoze in ima več probiotičnih bakterij.

2. Ingver

Ingver velja za eno najstarejših rastlinskih zdravil, Njegove protivnetne lastnosti delajo čudeže pri napihnjenosti in plinih. Vsebuje namreč prebavni encim zingibain, ki pomaga pri razgradnji beljakovin. Prav tako ima sproščujoč učinek na črevesje ter zmanjšuje vnetja v debelem črevesju. Hrana, ki jo zaužijete, zaradi tega lažje prehaja skozi prebavni sistem ter tako zmanjša napihnjenost in pline. Najbolje je, če ingver zaužijete v obliki vročega čaja in ga srkate pred, med ali po obedu.

Foto: Pexels

3. Banane

Banane vsebujejo ogromno kalija, ki je bistvenega pomena pri razgradnji natrija. Ta je namreč krivec za zadrževanje vode v telesu. Uživanje ene banane na dan sicer ne bo čudežno pozdravilo napihnjenosti, bo pa jo pomagalo vsaj malo zmanjšati.

4. Limone

Limonin sok je po kislosti zelo podoben želodčnim prebavnim sokovom, zato pomaga pri lajšanju napihnjenosti in drugih simptomih prebavnih motenj. Če redno pijete limonin sok, podvojite hidracijo in pridobite kisline, ki pomagajo vašemu prebavnemu traktu hrano hitreje pomikati proti izhodu.

5. Avokado

Če ste na dieti z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kot je na primer ketonska dieta, je avokado odličen vir kalija in antioksidantov. Vsebuje samo šest gramov ogljikovih hidratov, kar je bistveno manj od banane. Poleg tega, da je bogat s hranili, bo tudi hitro potešil vašo lakoto.

6. Kumare

Kumare so polne vode, ki pomaga ohranjati hidracijo telesa. Poleg tega vsebujejo žveplo in silicij, ki delujeta kot blag naravni diuretik, ki odvaja vodo.

Foto: Pexels

7. Ananas

Še eno sadje, bogato z vodo, ki vsebuje prebavni encim, imenovan bromelain. Ta pomaga pri razgradnji beljakovin v želodcu, ki bi sicer lahko povzročale napenjanje. Ananas dodajte v vaš jutranji smoothie, popoldne pa si privoščite nekaj rezin za prigrizek.

8. Kivi

Ti slastni zeleni sadeži vsebujejo encim aktinidin, ki pospešuje prebavo. Samo dva kivija na dan sta tudi odličen vir kalija in vlaknin, ki zmanjšujejo napihnjenost. In kar je najbolje – skupaj vsebujeta samo 100 kalorij.

9. Ovsena kaša

Polnozrnate žitarice vsebujejo vlaknine, ki preprečujejo napenjanje, a ovsena kaša ima še več zdravilnih učinkovin. Če si jo boste privoščiti za zajtrk, bo pripomogla k temu, da bo vaša prebava čez dan normalno delovala. Svojo ovseno kašo potresite z nekaj sesekljanimi orehi in jagodičevjem za dodaten vir vlaknin, antioksidantov in beljakovin.

10. Špinača

Z visoko vsebnostjo antioksidantov, ki krepijo imunski sistem in borijo proti vnetjem, si je špinača resnično prislužila svoj sloves superživila. Največ vlaknin boste dobili z uživanjem surove špinače, ki jo lahko dodate v vaš jutranji smoothie.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close