10 živil, ki preprečujejo pljučnega raka

02. avgust 2021

10 živil, ki preprečujejo pljučnega raka

02. avgust 2021
Profimedia

Ali ste vedeli, da je bil pred letom 1930 rak na pljučih zelo redek? V naslednjih desetletjih pa se je zaradi povečanja kajenja tobaka, pri obeh spolih dramatično povečal.

Mind Body Green pa opozarja, da niso v nevarnosti samo kadilci, nove raziskave kažejo, da lahko na razvoj bolezni vpliva tudi prehrana. Prehrana v katero je vključeno sadje in zelenjava lahko zmanjša tveganje za raka pljuč, medtem ko konzumiranje rdečega mesa, nasičenih maščob in mlečnih izdelkov, povečuje tveganje.

Nedavna raziskava je pokazala, da se pri kadilcih tveganje za raka pljuč poveča, če njihova prehrana vključuje hrano z visokim glikemičnim indeksom (hrana, ki hitro dvigne nivo sladkorja v krvi). Povišan krvni sladkor pa lahko poveča rast inzulinu podobnih snovi, ki so povezani s povečanim tveganje za pljučnega raka. Živila, ki imajo visok GI so krompir, beli riž, testenine, sok in žitarice. Prav tako se izogibajte dodatkom (vendar ne živilom), ki vsebujejo beta karoten.

To so živila, ki jih morate jesti za boj proti pljučnemu raku in ki lahko naravno zmanjšajo tveganje:

Jabolka

Nekaj je resnice v pregovoru ‘Jabolko na dan prežene zdravnika stran‘. Jabolka, in pa tudi hruške, vsebujejo fitokemijski floretin, ki pomaga pri apopotozi pljučnega raka, to je programirana celična smrt celic, ki so stare ali bolne. Druga študija je pokazala, da fitokemični floretin krepi učinek zdravil proti raku. Jabolka vsebujejo tudi veliko vlaknin in fitokemikalijo, imenovano kvercetin, ki ima pomembno vlogo pri zaviranju rasti več vrst raka.

Papaja

Ta sadež je dober vir beta-kriptoksantina, kateri je povezan z zmanjševanjem tveganja za raka pljuč med kadilci. Vendar ne poskušajte uživati te spojine preko prehranskih dopolnil, saj ta dejansko povečajo tveganje za nastanek raka. Poleg tega papaja vsebuje vitamin C in folate, ki imajo pomembno vlogo pri zmanjševanju tveganja za nastanek raka.

Profimedia

Pistacije

Ti oreščki so dober vir vitamina E, za katerega je potrjeno, da je dober dodatek k prehrani. Ženske, ki so kadile, so imele kar 47 odstotkov manj možnosti, da zbolijo za rakom pljuč, če so uživale velike količine vitamina E. Poleg pistacij so s tem vitaminom bogata tudi sončnična semena, mandlji in pšenični kalčki. Pistacije vsebujejo tudi lutein in zeakstantin, kva karotenoida, povezana z zmanjševanjem tveganja raka pljuč.

Rukola

Tako kot brokoli in brstični ohrovt, tudi ta rastlina vsebuje močno snov, imenovano sulforafan, ki se bori proti raku.  Uživanje te zelenjave je povezano z zmanjšanim tveganjem za več vrst raka, zlasti raka pljuč in debelega črevesa. Zdi se, da sulforafan delno zavira inhibicijo encima histon deacetilaze, za katerega je znano, da sodeluje pri rasti in širjenju rakavih celic. Rukola je listnata zelena rastlina, ki vsebuje tudi druga hranila v boju proti raku, na primer vlaknine, folate, karotenoide in flavonoide.

Ostrige

Ostrige so odlična predjed, ki se bori proti raku, tako kot vse ostale školjke, saj so bogate s cinkom, ki je dober za imunost. Raziskave kažejo, da ta mineral pomaga pri boju proti raku pljuč, saj spodbuja apoptozo pljučnih rakavih celic in okrepi delovanje kemoterapije.

Profimedia

Česen

Tradicionalno zdravilo v boju proti različnim prehladom, lahko postane tudi vaš zaveznik pri preprečevanju pljučnega raka. Študija je namreč pokazala, da so ljudje, ki so vsaj dvakrat na teden uživali surov česen, zmanjšali tveganje za nastanek pljučnega raka za 44 odstotkov. Surov česen je pomemben, ker naj bi bile njegove žveplove spojine odgovorne za njegove koristi te pa se močno zmanjšajo, ko so izpostavljene vročini. Te spojine delujejo v boju proti raku v telesu, zavirajo angiogenezo (rast krvnih žil) in popravljajo DNK.

Rdeča čebula

Rdeča čebula, kapre in jabolka so vrhunski viri kvercetina, fitokemikalije z močnimi antioksidativnimi lastnostmi, za katere je bilo dokazano, da zavirajo rast številnih vrst raka. Nedavna študija, izvedena na miših, je pokazala, da je kvercetin učinkovit pri zaviranju metastaz (migracija raka na drug del telesa in vodilni vzrok smrti zaradi raka) pljučnega raka, hkrati pa je podaljšal življenjsko dobo miši, ki so imele pljučnega raka.

Profimedia

Borovnice

Gozdni sadeži vsebujejo protivnetne flavonoide, imenovane antiociani, za katere mnogi strokovnjaki menijo, da so eni izmed najmočnejših fitokemičnih antioksidantov, kar so jih odkrili. Prav tako so eden največjih virov fitokemičnega pterostilbenena, za katerega je bilo dokazano, da povzroča apoptozo celic raka pljuč, želodca, trebušne slinavke in dojke. Pterostilben je lahko tudi učinkovito sredstvo proti raku zaradi njegove sposobnosti preprečevanja, zaviranja ali ustavitve razvoja tumorjev.

Ingver

Ingver vsebuje protivnetne snovi in antioksidante, zaradi česar je odličen za zmanjševanje tveganja za bolezni, ki so povezane z rakom. Prav tako pomagajo vzdrževati uravnoteženo raven sladkorja v krvi in ​​inzulina, kar lahko posredno zmanjša tveganje za različne vrste raka. Poleg tega laboratorijske študije kažejo, da lahko spojine v ingverju neposredno vplivajo procese, ki so krivi za širjenje celic pljučnega raka, kar zmanjšuje verjetnost metastaz.

Grah in leča

Ne samo, da sta grah in leča odličen vir vlaknin, ki manjša tveganje za raka, ampak sta tudi polna folne kisline, ki deluje protivnetno. Vitamin B, ki ga vsebujeta pa je še posebej pomemben za ljudi ki kadijo ali so pred kratkim prenehali, saj znižuje raven folata v telesu.

Profimedia

Ena izmed študij je odkrila, da so kadilci, ki so imeli veliko folata v svoji prehrani, zmanjšali tveganje za raka kar za 40 odstotkov. Kar dokazuje, da pomaga pri zaščiti zdravih celic pred rakotvornimi snovmi v tobačnem dimu. Drugi viri folatov so  tudi listnata zelenjava in agrumi.

Pomembno je, da se zavedate, da je splošna prehrana pomembnejša od živil na zgornjem seznamu. Zato poskusite sadje in zelenjavo vključiti v svojo vsakodnevno prehrano.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close