10 znakov, da ne pijete dovolj vode

16. julij 2021

10 znakov, da ne pijete dovolj vode

16. julij 2021
Profimedia

V popolnem svetu bi se morali vsi spomniti, da moramo vsak dan spiti potrebno količino vode. Vendar večina ljudi čez dan ne pije dovolj vode, ker je preprosto bolj mamljivo uživati kavo med zajtrkom in sproščujoč kozarec vina med večerjo.

Če pa ne popijemo dovolj, da bi nadomestili kar izgubimo z uriniranjem, znojenjem in celo dihanjem, lahko stopimo v stanje dehidracije. Dehidracija pa ne prinaša le občutka dehidracije, ampak vpliv na delovanje celotnega telesa.

Koliko vode je treba spiti dnevno?

Verjetno ste slišali pravilo da morate spiti osem kozarcev vode nada, vendar se je izkazalo, da količina potrebne vode variira med ljudmi. Otroci in starejši potrebujejo več vode, da ostanejo hidrirani, pravi dr. Smith, klinični izredni profesor na oddelku za ortopedijo in rehabilitacijo Floridske Univerze. Ljudje, ki jemljejo določena zdravila in imajo zgodovino z boleznimi srca in ožilja ali virusnimi boleznimi, morajo tudi popiti več vode.

Oseba s 68 kilogrami ima približno pet litrov vode v telesu, pravi dr. Smith Običajno pa zelo aktivne osebe med treningom z znojenjem izgubijo dva od teh petih litrov. Da se izognete dehidraciji, je treba izgubljeno tekočino nadomestiti. Najboljše je poslušati vaše telo in piti, ko ste žejni. Vodo morate piti pred, med in po vsaki aktivnosti. Poleg dovoljšnega zaužitja vode je uživanje hrane z veliko vode, kot so sadje in zelenjava, tudi dober način za pridobivanje vode nazaj v telo.

Kakšni so simptomi dehidracije?

Ko telesu primanjkuje vode, sledi dehidracija, zato bodite pozorni na:

Žeja

»Običajno, ko se pojavi žeja, je oseba dehidrirana približno za 2%,« pravi dr. Smith. To pomeni, da morate takoj spiti nekaj vode. Če ne boste poslušali znakov svojega telesa, boste vedno bolj dehidrirani, še posebej če se ukvarjate s telesno aktivnostjo.

Suha usta

Najočitnejši znak pomanjkanja vode so konstantno suha usta, jezik in ustna votlina. Ko imate suha usta, je telo že dehidriran. Podoben občutek, kot ko spijete veliko alkohola in čutite naslednji dan veliko potrebo po vodi. Poslušajte in ubogajte svoje telo.

Profimedia

Suha koža

Koža je največji telesni organ in za svoje delovanje potrebuje velik vode. Suha in razdražena koža sta prvi znak popolne dehidracije, ki lahko vodi do resnejših posledic. Pomanjkanje vode preprečuje telesu, da bi se znojilo in izpiralo toksine.

Suhe oči

Pomanjkanje vode se kaže tudi skozi suhost oči, ki zato postanejo rdeče. Nezmožnost vlaženja oči bo predvsem povzročila težave ljudem, ki nosijo kontaktne leče.

Bolečine v sklepih

Hrustanec in hrbtni diski vsebujejo kar 80 odstotkov vode. Če želite preprečiti neprijetno trenje kosti pri vsakem koraku, skakanju, telovadbi in teku, morate piti ustrezno količino vode.

Temen urin

Več kot imate vode v telesu, svetlejše barve bo vaš urin. Če je vaš urin temne vode, morate piti več vode.

Občutek utrujenosti

Zaspanost, utrujenost in letargija so dodatni simptomi pomanjkanja vode v telesu. Ko spijete premajhno količino vode, si jo telo “sposodi” od drugih razpoložljivih organov, zaradi česar se človek slabo počuti in počasneje okreva po bolezni.

Profimedia

Napadi lakote

Dehidracija ukani ‘možgane’, zato telesu pošilja signale, da je lačno. Napadi lakote se pojavijo kadar koli podnevi ali ponoči, celo med spanjem. Tudi uživanje hrane brez zadostne vode upočasni metabolizem in spodbuja nastajanje maščobnih oblog na telesu.

Slaba prebava

Zgaga je le eden od znakov prekomerne količine kisline v želodcu zaradi pomanjkanja vode. Voda vlaži prebavni sistem, ustrezne količine pa preprečujejo težave s črevesjem in pojav zaprtja.

Zmanjšana potreba po uriniranju

Pomanjkanje vode v telesu vpliva tudi na potrebo po uriniranju. Če čez dan ne greš na stranišče vsaj štiri do sedemkrat, spiješ premalo vode. Temnejša barva urina kaže tudi na slabo hidracijo telesa.

Ne pozabite: od vode niso odvisne samo ledvice – ampak skoraj vsak pomemben sistem v vašem telesu, vključno s srcem, možgani in pljuči, pravi dr. Smith.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close