10 znakov, da vaš zmenek ne gre dobro

02. avgust 2022

10 znakov, da vaš zmenek ne gre dobro

02. avgust 2022
Foto: Pexels

Kako prepoznati telesno govorico, ki nam kaže, da naš sogovornik ni zainteresiran za nas?

Ena najpogostejših uporab branja govorice telesa je, da bi ugotovili, ali smo drugi osebi privlačni. Večina od nas instinktivno prepoznava znake privlačnosti: vzdrževanje očesnega stika, nagibanje in nasmeh, čeprav je v tem vedenju nekaj razlik med spoloma.

Vendar pa je lahko koristno prepoznati tudi znake, da oseba nismo privlačni (ali se celo dolgočasi), zlasti na prvem zmenku. Zakaj bi porabili svoj čas ali denar za drugi zmenek, če te osnovne ravni zanimanja preprosto ni? Analitiki vedenja so identificirali deset znakov pomanjkanja privlačnosti ali zanimanja, ki jih je mogoče opaziti na prvem srečanju. Velja običajno pravilo govorice telesa: iščite več znakov in ne sklepajte prehitro, če opazite samo enega od teh vedenj.

1.Dvignjena obrv: Če vas druga oseba gleda z eno samo dvignjeno obrvjo, je verjetno skeptična glede tega, kar ji govorite. Ali pa vsaj dvomijo, da je to, kar govorite, popolnoma res, in menijo, da gre za pretiravanje ali izkrivljanje dejstev.

2. Sklonjena drža: ta znak lahko beremo na dva načina. Če se vaš zmenek sklanja, medtem ko vi sedite vzravnani in ste videti pozorni, to kaže na izgubo zanimanja in morda celo na pomanjkanje spoštovanja do vas. Toda če ste sklonjeni in vas vaš zmenek odraža tako, da je tudi sključen, je to bolj verjetno znak njihovega zanimanja za vas. Zrcaljenje drže je pogost znak želje po sodelovanju z osebo.

3. Ustvarjanje ovire: Postavljanje predmetov med vas in njih je eden od načinov, kako ustvariti prostor med vami, in je običajno obrambna poteza. Če druga oseba med vas in njo postavi en predmet, na primer mobilni telefon, to verjetno ne pomeni veliko. Če še naprej postavljajo predmete med vas ali če se premikajo tako, da so med vami večji predmeti, iščejo varno razdaljo od vas. To pomeni, da jih najbrž ne privlačite.

4. Dolgo mežikanje: vedenjski analitiki temu pravijo “blokiranje oči” in ugotavljajo, da to počnemo instinktivno, ko gledamo nekaj, kar nam ni všeč ali se nam zdi na nek način žaljivo. Menimo, da ni treba nič dodati.

5. Samo-urejanje: To je še en znak, ki ga lahko beremo na dva načina. Če se sami urejajo, ko vas prvič vidijo, je to verjetno zato, ker želijo videti najbolje za vas ali vam izkazati spoštovanje. Na primer, poravnati srajco ali počesati njihovo roko skozi lase, ko se prvič pojavite, ni problem. Če pa ste jim pravkar zastavili vprašanje in pogledajo dol na svojo majico, da bi nekaj odvrnili, kažejo pomanjkanje spoštovanja ali zanimanja za vaše vprašanje.

Foto: Pexels

6. Zehanje: večina si zehanje razlaga kot znak, da je druga oseba zaspana ali utrujena. Čeprav je to morda res, verjetno ni dober znak, zlasti na prvem zmenku. Zehanje je lahko način za zmanjšanje napetosti s črpanjem dodatnega kisika. Lahko pa je tudi znak dolgčasa. Večina ljudi bo zazehala po sedmih do devetih minutah poslušanja nečesa (ali nekoga), kar jih pravzaprav ne zanima.

7. Toga drža: Tako kot pri zehanju je to lahko znak napetosti nekoga, ki ga zanima. Večina nas sedi ali stoji s togo držo, ko smo napeti. Človek bi upal, da to ni drža celotnega zmenka, saj bi to nakazalo, da oseba ni zadovoljna ali ji ni prijetno v vaši prisotnosti.

8. Palec in kazalec stisnjena ob obraz: Ta gib se imenuje “udrtina na obrazu” in je običajno še en znak napetosti in prizadevanja za razbremenitev te napetosti. To lahko kaže na močno zanimanje ali pa na skrajni dolgčas.

9. Ena stran zgornje ustnice rahlo dvignjena: To je klasičen znak prezira. Če vidite to brez jasnega konteksta, ki bi to pojasnil, lahko domnevate, da je “igre konec”, vsaj za to srečanje.

10. Stopala, obrnjena proti vratom: Smer, v katero so obrnjena stopala osebe, običajno kaže na njihovo pozornost v tem trenutku. Če so njihova stopala usmerjena stran od vas, je to znak, da so izgubili zanimanje. To je še posebej jasno, če so njihova stopala usmerjena proti drugi osebi v vaši skupini, tudi ko govorite z njimi. Stopala, obrnjena proti vratom ali izhodu, nakazujejo, da želi vaš zmenek kmalu oditi.

Samo en ali dva izmed teh znakov, še ne pomeni, da je vaš zmenek pogubljen. Včasih je oseba preprosto utrujena. A če se več teh ponavlja in imate občutek, da osebe ne zanimate, je morda čas, da zmenek zaključite.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close