13 izjemnih dejstev iz psihologije, ki jih najbrž še niste vedeli

01. november 2017

Inteligentni ljudje so veliko bolj nagnjeni k podcenjevanju samih sebe in še 12 dejstev, ki jih nabrž niste vedeli!

Filozofija in psihologija sta dolgo šli z roko v roki. Šele leta 1870 je psihologija postala neodvisna znanstvena disciplina in s pomočjo znanstvenih metod ter tudi sodobnih tehnologij smo o človeški psihi in možganih izvedeli več, kot smo si kdaj predstavljali.

Še vedno pa smo na površini resničnega znanja in do globjih spoznanj nas gotovo še veliko loči. Preberite naslednja zanimiva dejstva o človeški psihi in o dojemanju sveta ter jih primerjajte z lastnimi izkušnjami.

1. Če svoje cilje poveste drugim, je precej manj verjetno, da jih boste uresničili, ker s tem izgubite motivacijo, so pokazale študije.

2. Večina ljudi ima svojo najljubšo pesem, ker jih ta spominja na pomemben čustven dogodek v njihovem življenju.

3. Glasba vpliva na to, kako dojemate svet. Zato stran z žalostnimi in osladnimi popevkami, ki govorijo o zlomljenih srcih ali katerikoli negativnosti, saj se bo ta prenesla na vas.

4. Študije dokazujejo, da boste srečnejši, če denar porabite za dogodviščine, kot za materialne stvari.

5. Kako zelo so otroci in mladostniki ter študenti zaradi pritiska šole in staršev izpostavljeni stresu, kaže ta podatek: današnja mladina izkazuje enak odstotek anksioznosti, kot jo je povprečen pacient na psihiatričnem oddelku leta 1950.

6. Redna molitev in obiskovanje maše dokazano znižujeta nivo stresa. Če v nekaj res verjamete (denimo v obstoj boga), vam bo to pomagalo skozi vsakdanje skrbi.

7. Denar lahko do določene mere ‘kupi’ srečo, toda več kot dodatnih 75.000 ameriških dolarjev na leto komajda vpliva na večji občutek sreče.

8. Kaj bolj vpliva na srečo, kot denar? To, da se obkrožite s srečnimi ljudmi. Pametno izbirajte svojo družbo.

9. Raziskave kažejo, da so današnji ljudje med 18. in 33. letom starosti daleč najbolj v stresu. Po 33. letu raven stresa menda upade. Menda pravimo zato, ker ima vsak človek svoje lastne izkušnje in težko je govoriti, da nekdo ni v stresu, če se mu recimo pri 40. ali 50. letih poruši svet.

10. Možgani so mogočno orodje: če sami sebe uspete prepričati, da ste dobro spali (čeprav ste komajda zatisnili oči), boste čez dan veliko boljše funkcionirali kljub pomanjkanju spanca.

11. Inteligentni ljudje so veliko bolj nagnjeni k podcenjevanju samih sebe, medtem ko so tepci in ignorantski posamezniki prepričani vase, da imajo vedno prav in da so na svojem področju briljantni.

12. Ko se spominjate preteklih dogodkov, se v resnici spominjate percepcije trenutka, ko ste o tem dogodku razmišljali nazadnje, ne pa resničnih podrobnosti samega dogodka.

13. Naše odločitve postanejo bolj racionalne, če  o njih razmišljamo v tujem jeziku. To zveni logično, saj v maternem jeziku o dejstvih razmišljamo tudi s čustvenega vidika. V kolikor obvladate angleško, skušajte o pomembnih odločitvah v življenju denimo razmišljati v angleškem jeziku.

 

Foto: Thinking Humanity, Brain Blogger, YouTube, CBC, Ethos3, RealFiction

New Report

Close