20 tem za prebijanje ledu, ki bodo olajšale prvi zmenek s simpatijo

12. januar 2022

20 tem za prebijanje ledu, ki bodo olajšale prvi zmenek s simpatijo

12. januar 2022
Foto: Unsplash

Pogovori na prvih zmenkih znajo biti skrajno neprijetni. Kaj narediti, ko ste izčrpali že čisto vse teme za klepet?

Če obstaja ena stvar, ki vsakogar spravi v neprijeten položaj, je to vljudnostni pogovor, tako imenovani “small talk”. Pandemija, ki traja že dve leti, je socialno anksioznost pri mnogih ljudeh le še povečala.

Če tudi vi spadate med tiste, ki jim je med pogovorom z neznancem skrajno neprijetno, ne skrbite. Raziskave kažejo, da ljudje cenijo globlje pogovore o plitvih temah, zato smo za vas poiskali 20 tem za prebijanje ledu, iz katerih lahko razvijete prijeten pogovor. In ne, med njimi ni klasičnega slovenskega kramljanja o vremenu.

Preproste uverture

1. Od kod poznaš [vstavite ime skupnega prijatelja]?

2. Je tukaj v bližini tvoja najljubša restavracija? Katero jed priporočaš?

3. Ali si vedno živel v [vstavite mesto]?

4. Kako si začel s svojim področjem dela?

5. Si že kdaj delal na daljavo?

6. Katera je zadnja knjiga, ki si jo prebral? Ti je bila všeč?

7. Ali si gledal serijo [vstavi ime serije] na Netflixu? Kaj si misliš o njej?

8. Ne morem nehati poslušati tega [vstavite ime] podcasta. Si že slišal zanj?

9. Kateri je najboljši koncert, na katerem si kdajkoli bil?

Foto: Pexels

Hobiji in življenje

10. Zelo rada imam [vstavi svoj hobi]. Kako pa ti preživljaš prosti čas?

11. Imaš raje pse ali mačke?

12. Ali rad kuhaš? Katera je tvoja specialiteta?

13. Kakšna je bila tvoja prva služba?

14. Kako se najraje sprostiš po dolgem tednu?

Hipotetična vprašanja

15. Kako bi se opisal s petimi besedami?

16. Če bi se lahko pridružil misiji na Mars, bi se ji?

17. Če bi se lahko v trenutku naučil tujega jezika, katerega bi izbral?

18. Katere tri stvari bi vzel s seboj na samotni otok?

19. Katero supermoč bi rad imel?

20. Bi raje spoznal svoje prednike ali svoje potomce?

Foto: Unsplash

Preden se spustite v pogovor z neznancem ali se odpravite na zmenek z novo simpatijo, je dobro, da se na pogovor vsaj malo pripravite. Tukaj je nekaj napotkov, ki vam bodo pomagali pri načenjanju pogovora in postavljanju vprašanj na čim bolj prefinjen način.

1. Oseba in kraj sta pomembna

Vedno pomislite, s kom se pogovarjate in katera vprašanja so glede na kontekst najbolj smiselna. Medtem ko bi vaša najboljša prijateljica z veseljem slišala podrobnosti z vašega zadnjega zmenka, sodelavca v službi, šefovo ženo ali profesorja na faksu, takšne stvari najverjetneje ne zanimajo. Temo pogovora zato vedno prilagodite osebi, s katero se pogovarjate in prostoru, v katerem se nahajate.

2. Ko ste v dvomih, se osredotočite na drugo osebo

Ljudje zelo radi govorijo o sebi, o svojih interesih, službi, strasteh, … To je še posebej koristno, če veljate za bolj sramežljivo sorto ljudi. Po uvodnem vprašanju lahko sogovornika zasipate s podvprašanji in se tako izognete temu, da bi bila vsa pozornost usmerjena na vas.

Ko pa sogovornik tudi vam nameni kakšno vprašanje, ne bodite redkobesedni. Če odgovarjate samo z eno besedo, lahko hitro izpadete nezainteresirani. Pomislite na pogovor kot na teniški dvoboj. Cilj si je podajati žogo in poskrbeti, da ne pristane na tleh.

Foto: Pexels

3. Pokažite sebi in drugim nekaj sočutja

Dejstvo je, da se vsak od nas v skupini ljudi kdaj počuti nelagodno. Nemogoče je biti ves čas “vključen” v dogajanje. Ne glede na to, ali gre za družinsko dramo, stresno službo ali konec ljubezni, popolnoma v redu je, če kdaj v družbi niste najbolj družabni. In to velja tudi za druge. Če v družbi opazite koga, ki se drži bolj zase in na pogled deluje nedružabno, pomislite, da je za njim verjetno težek dan. Običajno stvari niso tako črno bele, kot je videti na prvi pogled.

4. Imejte strategijo izhoda

Vedno je dobro vedeti, kdaj pogovor začeti in tudi, kdaj ga končati. Za to, da ugotovite, kdaj je pogovoru potekel rok trajanja, je potrebne nekaj čustvene inteligence. Raziskave namreč kažejo, da se večina pogovorov za oba sogovornika redko konča ob pravem času.

Ko začutite, da sta obdelala vse teme za pogovor, se osebi zahvalite za njen čas in ji povejte, kako lepo je bilo z njo razpravljati o dotični temi. Če pokažete, da ste bili aktiven poslušalec, se sogovornik počuti slišanega in cenjenega.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close