3 koraki, da prihranite denar med prazniki

08. december 2023

3 koraki, da prihranite denar med prazniki

08. december 2023
Foto: Pexels

Najdite ravnotežje med mantro ‘živi se samo enkrat’ in treznostjo ter varčnostjo. Koncept se imenuje ‘finančni minimalizem’.

December je že tradicionalno vesel mesec, ko si ne delamo pretiranih skrbi. Vse naokoli se ljudje veselijo, trgovine vabijo k popustom in nakupom, odpira se penina in skupaj z mehurčki izgine še zadnja trohica razsodnosti, tudi, ko gre za zapravljanje včasih težko prisluženega denarja.

V tem času čisto pozabljamo na finančno treznost in veselo zapravljamo zase in za svoje bližnje, nakupujemo darila in polnimo nakupovalne vozičke, kot da se bliža konec sveta in kot da ne bo prišla že čez nekaj tednov huda streznitev v obliki minusa na bančnem računu.

Foto: Pexels

Da, tudi januar ima svojo tradicijo, v njem pa ne zdravimo samo alkoholnega ‘mačka’, ampak tudi bančnega. Večina ljudi se tega sicer zaveda, a kaj, ko nas hitro potegne v krog veseljačenja, after-work zabav, nenadni optimizem skupaj z veselo glasbo in kuhančki pa nas z debetno ali kreditno kartico zabriše naravnost pred blagajno, kjer trošimo, kot da smo milijarderji.

Vse lepo in prav, razumljivo je, da nas veseli december včasih vrže iz tira. Ampak morda bi lahko za letošnje praznike usvojili idejo t.i. ‘finančnega minimalizma’, ki je značilen samo za zrele kapitalistične družbe in osveščene posameznike. Koncept temelji na trajnosti, vrednotah in iskanju pravega smisla tudi v praznikih. To ne pomeni, da se morate odrekati ali da ne boste obdarili bližnjih. Za kaj gre in kako usvojiti zdrave navade, ko gre za osebne finance? Gre za princip treh korakov, naštetih v nadaljevanju.

Foto: Pexels

1. Razmislite

Finančni minimalizem od nas zahteva, da se poglobimo vase, v svoje miselne procese, vrednote, da si postavimo hierarhijo potreb, ciljev in želja ter jih razporedimo po pomembnosti. Razmislimo, kaj je resnično pomembno in kaj ni.

Minimalistični koncept narekuje, da ločimo med instantno, hipno srečo in resnično, globoko srečo, ki nima zveze z materialnim svetom. Razmislite o svojem dojemanju praznikov. Ste srečni, ko tekmujete z drugimi, kdo bo zapravil več, vas res zadovolji maraton po trgovinah in kopičenje stvari?

Življenje ni reklama s televizije, še več, tak način življenja vas lahko pahne ne samo v finančne težave, ampak tudi malodušje ali celo depresijo. Prazniki so zato, da jih prilagodite sebi, ustvarite svoje lastne rituale, ne pa brez uma letate po trgovinah in zapravljate kot pijani ruski tajkun tisto, česar sploh še niste zaslužili.

Foto: Pexels

2. Eliminirajte

Eliminacija oziroma postopek odstranjevanja je pomemben korak pri varčevanju na vseh področjih. Odstranite se od ljudi, s katerimi nočete preživljati svojega dragocenega časa, ne hodite k sorodnikom zaradi lepšega, če jih ne marate, prav tako pa eliminirajte vse, kar je proizvod kratkoročne želje.

Kaj zares potrebujete in česa ne? Najsi gre za druženje z ljudmi, ki vam sploh niso blizu, ali kupovanje daril sebi ali drugim, ki jih komajda poznate. Obdarujte tiste, ki vam res veliko pomenijo, ne vsepovprek. Če ste v denarnih težavah, jih z zapravljanjem ne poslabšujte, ampak uporabite tehniko DIY (do it yourself) – izdelajte prisrčna darila sami (veliko bolj bodo osebna), pobrskajte po omari za neuporabljenimi stvarmi, sami skuhajte kosilo za domače, za darilo specite domače piškote in tako naprej.

Foto: Pexels

3. Naredite načrt

Izogibajte se nakupovanju v zadnjem trenutku, ker se bo zanesljivo končalo brezglavo in zapravili boste več, kot ste prvotno nameravali. Impulzivnim odločitvam se lahko izognete s smotrnim vnajprejšnjim načrtovanjem, pri čemer vam je lahko v pomoč tudi aplikacija na pametnem telefonu, s katero naredite finančni načrt in opredelite svoj proračun ter se ga držite.

Proračun si napravite tako za izhode v mesto in vesele trenutke s prijatelji, kot tudi za nakupe daril ali slavnostne garderobe ali razvajanje samega sebe. Da osvojite finančno disciplino, bo lahko trajalo še nekaj časa, a vsaka pot proti cilju se začne s prvim korakom.

Bistveno je, da najdete ravnotežje med mantro, da ‘se živi samo enkrat’ in med finančno treznostjo, ki omogoča, da gradite dolgoročno, na pravih vrednotah in zdravih temeljih. Občutek bo boljši, kot januarski maček zaradi dolgov na banki.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close