3 lekcije o denarju, ki se jih mora naučiti odvisnica od nakupovanja!

25. oktober 2018

Namesto za materialne stvari, ki NE osrečujejo, z denarjem raje kupujte izkušnje, denimo potovanje ali obisk koncerta. Spomini vas grejejo dlje, kot mrtev predmet v nakupovalni vrečki!

Lekcije o denarju oziroma financah osvojimo že v zgodnjem otroštvu, predsodki ali odnos do denarja (slab ali dober) pa nas žal spremlja tudi v odraslosti, če se škodljivih in nezdravih predsodkov o ‘umazanem’ denarju še nismo otresli. Stavki, ki nam jih starši leta in leta vbijajo v glavo, včasih sicer z dobrimi nameni (kot take jih namreč vidijo sami), močno vplivajo na naše finančne odločitve v odrasli dobi.

Zaradi povsem napačnih in celo nadvse škodljivih sporočil o denarju, ki jih izrekata mati in oče in se glasijo: “Bogati so lopovi”, “Denar človeka samo pokvari”, “V našem gospodinjstvu nikoli ni dovolj denarja”, “Midva sva revna in tudi ti boš vedno reven”, “Denar smrdi”, “Do denarja je težko priti ali pa samo na nepošten način”, “Denar je hudičeva iznajdba” in ves drug negativizem do tega nič krivega menjalnega sredstva, ima za posledico finančno povsem nepismenega mladega odraslega.

Kot tak hitro zabrede v težave, saj z denarjem ne zna upravljati, tega se namreč nikjer ni naučil, v primarni družini je za popotnico prejel najslabši možni zgled! Bodisi postane obsedeno škrt in varčuje tudi tam, kjer ni treba, bodisi se še kot odrasel ‘upira’ agresivni avtoriteti staršev in začne obsedeno zapravljati denar, ki ga nima, za stvari in doživetja, ki so zunaj njegovega finančnega dometa. Sledi prekoračitev limita, vse pogostejši pozivi banke k plačilu, nazadnje pa se finančni nepismenež znajde v peklu zamudnih obresti in bankrotira!

V dobi izrazitega potrošništva se je skušnjavam še težje upreti. Stalna želja za nakupovanjem novega, neobrzdana ‘potreba’, da bi si prilastili vsak trend, ki pride na trg, to preraste v odvisnost od nakupovanja, ne glede na naš dejanski budžet. In ko zapravimo še zadnje novce in gremo v minus, smo dobesedno pečene. Tudi sezonska znižanja so huda skušnjava. Zato drage šopaholičarke, čas je za osnovno finančno opismenjevanje, ki ga bomo strnili v 3 lekcije, še vedno boste lahko nakupovale, a z novim znanjem in končno brez slabe vesti!

Kako postanete šopaholičarka, ki je ne gloda ves čas krivda?

https://www.instagram.com/p/BeI7ZPHhmfd/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_script

Prihod nove sezone za seboj potegne željo, da bi obnovili staro garderobo, k čemur vas tudi mi kar naprej mamimo – priznamo! Trgovine so založene z novo robo, na Insta profilih pa gledamo trendseterke, ki po ulicah sprehajajo najbolj vroče modne kose… Le kako se temu normalna ženska lahko upre?!

https://www.instagram.com/p/Bo01765FJFr/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_script

Ljubezen do nakupovanja in razumno razpolaganje z denarjem se ne zdita združljiva. A vseeno sta, le nepremišljenost morate vreči čez ramo in se za začetek poučiti o svojem denarnem toku. V kakšnem stanju so vaše osebne finance? Kakšen proračun (budžet) si lahko privoščite? Da vam denar ne bo kot pesek odtekal med prsti, si vzemite k srcu 3 življenjske nasvete!

1. Denar ne kupi sreče, pač pa zgolj olajša življenje

Pojem šopaholičarka budi negativne asociacije na nekoga, ki kupuje impulzivno, obsedeno, skorajda kot odvisnež, pri tem pa kopiči nepotrebno. V materializem žensko peha nezadovoljstvo v osebnem življenju, ki je največkrat v razsulu. Zapomnite si torej: denar ne bo rešil vaših težav, še manj pa nov nakup, za katerega ste si sposodile denar od banke. Notranjo praznino boste morale zapolniti s čim bolj smotrnim, kot je zapravljanje denarja, ki ga še niste zaslužile!

https://www.instagram.com/p/BnJRDRTn-K9/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_script

Če ste kar precej brez denarja, bi vam slednji gotovo omogočil bolj lagodno življenje. Toda zares bogati posamezniki vam bodo razkrili skrivnost: veliko denarja s seboj prinaša predvsem veliko odgovornost, ne pa nujno tudi sreče.

2. Privarčevana sredstva dajejo občutek večje varnosti

Vsaka odvisnica od kupovanja si na neki točki zaželi, da bi začela prej varčevati. Ta potreba jo obide, ko je že do vratu v dolgovih in se strezni. Izbirajte pametneje in le to, kar res potrebujete! Postavite si jasne meje, naučite se psiholoških tehnik proti impulzivnemu nakupovanju in rešile se boste minusa na računu.

https://www.instagram.com/p/BihtFgtgwwi/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_script

Namesto za materialne stvari, ki NE osrečujejo, z denarjem raje kupite izkušnje, denimo potovanje ali obisk koncerta, spomini vas bodo dlje greli, kot mrtev predmet v nakupovalni vrečki! Idealen načrt budžeta je naslednji: oddvojite denar za osnovne življenjske potrebe, nujne stroške ter fond za nepredvidene stroške in 10 odstotkov sredstev že na plačilni dan preko trajnika naložite na varčevalni račun. S prihranki je slajše kupovati, predvsem pa je manj stresno!

3. Kreditne kartice niso za vsakogar!

Za nekatere nuja, za druge čista neznanka. Sodobni kapitalizem je tak, da se nekateri že rodijo v dolgovih. Kreditne kartice se zdijo elegantna rešitev za nakup počitnic ali potovanja ter obročna odplačila. Filmi nam prodajajo sanje, kako lahko ženske nonstop hodimo po butikih in drogerijah ter ‘peglamo’ kartice.

https://www.instagram.com/p/BWDqdFKA3Iu/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_script

Če imate bogatega in darežljivega zakonca ali fanta ali bogate starše, je to tudi v Sloveniji uresničljivo. V resnici pa nas večina komaj veže mesec z mesecem. Če imate majhne prihodke in ste obenem nore na šoping, se morate od kreditne kartice, ki vam daje lažen občutek varnosti in vam prišepetava, da ‘lahko še malo zapravljate’ obvezno posloviti. Prerežite jo prav takoj in jo pošljite ali odnesite v svojo banko!

 

D. S.

Foto: Instagram, PxHere, Mavenchic

New Report

Close