3 ličila, ki jih morate takoj zavreči po izteku roka uporabe!

07. marec 2019

3 ličila, ki jih morate takoj zavreči po izteku roka uporabe!

07. marec 2019

Če smo predane zbirateljice ličil, od katerih se ne želimo ločiti, se hitro zgodi, da so v naših make up torbicah stari izdelki, ki pa nam delajo več škode, kot koristi.

Večina žensk rada obnavlja svojo kolekcijo ličil in jo dopolnjuje z novimi make up izdelki. Kako tudi ne, ko pa so mamljive novosti na policah drogerij in beauty znamke kar naprej lansirajo nove izdelke, ki nas spravljajo v skušnjavo ter nakup?

Ker smo predane zbirateljice in se od tako rekoč nobenega ličila ne želimo ločiti, se nam pogosto pripeti, da so v naših make up torbicah pomešani novi, malo starejši in tudi najstarejši izdelki, ki pa so že zdavnaj prekoračili še priporočljiv rok uporabe.

https://www.instagram.com/p/BuoNk55gVgE/

Včasih se tudi pripeti, da določen izdelek kupimo le zato, ker je ‘trendi’ in ga je priporočila znana lifestyle revija, zapakiran je v lepo embalažo, toda samo stoji na polici, ker ga ne uporabljamo. In zakaj je rok trajanja kozmetike oziroma ličil tako pomemben? Ker je z make upom podobno, kot z živili, čeprav ne tvegate tako hude zastrupitve.

https://www.instagram.com/p/BuptOt1l650/

Vseeno stara ličila in kreme na vaši koži povzročajo škodo. Na izdelkih, ki so že zdavnaj za odmet, se nabirajo in rastejo škodljive bakterije, da niti ne omenjamo dejstva, kako ličilo, ki se mu je iztekel rok uporabe, sploh ne opravlja več svoje prvotne funkcije.

https://www.instagram.com/p/Bua7bOllMq_/

Stara senčila se drobijo in na vekah ne puščajo želenega pigmenta, šminke dobijo žaltav vonj po starem vosku in maščobah, maskare so zasušene in na ščetki se nabirajo kepice črnila za trepalnice, star puder je poln mikrobov… Ko pa pride do starih krem in serumov, lahko slednji na koži izzovejo celo pravo alergijo ter vnetja. In katerih 3 izdelkov absolutno ne bi smele uporabljati po izteku njihovega roka?

# Puder

https://www.instagram.com/p/Buqn_Gkh6bD/

Ponavadi si omislimo lažjo teksturo pudra za tople dni in težjo za hladno sezono. Ker pa nam je škoda denarja, eden od teh pudrov čaka naslednjo zimo (ali poletje) in potem še eno… pa še eno, v kolikor ga nismo že porabile. Kako ugotovite, da puder ni več uporaben? Če ima neprijeten vonj, če se v njem nabirajo grudice, ali pa je nenadoma preveč tekoč oziroma se iz njega že izloča olju podobna tekočina.

# Črtalo za ustnice

https://www.instagram.com/p/BuqwNHrgrKr/

Šminke za usta so izdelki z malce daljšim rokom trajanja, vse do dveh, največ treh let, recimo. Toda že po drugem letu od nakupa izgubijo svojo obstojnost in teksturo. Stara šminka lahko enako kot puder izzove alergijo ali vsaj izsuši kožo ustnic. Priporoča se, da šminko zavržemo že po poldrugem letu od nakupa.

# Maskara

https://www.instagram.com/p/BuoJBTsHrQV/

Maskara je ličilo, ki ga nanašamo na zelo občutljivo področje oči, te pa so najbolj dojemljive za vnetja. Zato je prav maskara (na kateri se najraje od vseh izdelkov za ličenje nabirajo škodljivi mikrobi!) tisti izdelek, ki ga morate najpogosteje menjati. Priporočljivo je, da maskaro zavržete že po treh do štirih mesecih uporabe, no, po pol leta pa je zagotovo za v smeti!

D. S.

Foto: Instagram, Popsugar

Style. Več novic

New Report

Close