3 modni nasveti za skandinavsko šik stylinge!

05. junij 2019

3 modni nasveti za skandinavsko šik stylinge!

05. junij 2019

Iz minimalnega, kar je na razpolago, iztisniti maksimalen vtis, to je osnovno vodilo Skandinavk pri ustvarjanju njihovega modnega videza in stylingov. Posnemajmo jih!

Skandinavski modni slog je nekaj, kar stilisti poznajo že dlje časa, čeprav mediji o tem trendu pišemo šele zadnja leta. Utegne biti celo resnica, da je skandinavski stil edina resna alternativa, ki lahko resno konkurira Parižankam in svetovno priznani francoski modi oz. ‘francoskemu šiku’.

Čiste linije, enostavnost in eleganca, s ščepcem ležernega šarma: tako modni stilisti na kratko in povsem razumljivo opišejo skandinavski ‘look’ oziroma videz.

“Mislim, da je ‘scandi style’ priljubljen predvsem zato, ker se ženske zlahka poistovetijo z njegovo udobnostjo,”

je lepo pojasnila ena od influencerk z Danske.

Morda se kaže vrniti nazaj v čas, v 50. leta minulega stoletja, ko je skandinavski dizajn postal nadvse čislan, pionir novega vala pa je bil oblikovalec notranje opreme Arne Jacobsen. Funkcionalnost, ki jo je vpeljal v obliko, je pustila pečat tudi na skandinavski modi na splošno. Kot je dejal Jacobsen:

“Naj se ne oblikuje nič, kar nima jasnega namena za uporabo!”

Oglejmo si 3 nasvete, ki jih lahko potegnemo iz tega načela tudi za vsakdanjo modo.

1. Oblika naj sledi funkciji

Skandinavska moda vam bo takoj povedala, kaj nositi in česa ne. Ker ima vsak modni kos tudi svoj namen in uporabnost, garderobe ne boste kupovale samo zaradi njenega videza. Če denimo za v službo vozite kolo, boste za to izbrale širše krojene hlače ali širše krilo oziroma obleko, nikakor pa ne krila, krojenega na ‘svinčnik’ oziroma nečesa pretesnega, v čemer se ne morete voziti na kolesu.

2. Kupujte manj, toda z večjim premislekom

Kdor ima preveč vsega, meče v smeti ali pa razmetava. To velja tudi za obleko. Nima smisla, če ženska nima ‘česa obleči’, prav tako pa ga nima, če omare pokajo po šivih. Zato vam bo drugo načelo skandinavskega šika zapovedalo, da kupujte manj, toda dobro investirajte.

Kar pomeni: denar namenite kakovosti. Dobri in lepi jopici ter paru hlač in vrhunsko krojenemu jopiču. H kakovostnim osnovnim kosom boste zlahka kombinirale raznobarvne modne dodatke in dizajnerske detajle, s tem pa ustvarile svoj individualen pečat.

3. Vedno je bolje biti manj, kot preveč urejen

Naše mame so prisegale na videz ‘kot iz škatlice’, a skrivnost je v pravi meri urejenosti in ležernosti. Biti ‘manj urejen’ ne pomeni neurejenosti ali celo zanemarjenosti. Pač pa pomeni, da oblačil ne dajemo v prvi plan in niso tisto, kar najprej pritegne pozornost drugih.

Raje pustite, da dober material in kroj sama govorita namesto vas. Kot je dejala Coco Chanel: “Preden odidete od doma, se poglejte v ogledalo in odstranite en kos s sebe.”

To pa nas nenadejano pripelje do nasveta št. 4 oziroma bonus-plus stilskega nasveta:

Ne bojte se barv!

Moda je namreč za skandinavske stiliste podobno, kot ‘mišična masa telesa’ za fitnes guruje: nadgrajujemo jo. Šele potem, ko smo osvojile vse prej navedene tri korake, pridejo na vrsto – barve.

D. S.

Foto: Instagram, Kurir.rs, Pinterest, Stylist, Grazia Daily

Style. Več novic

New Report

Close