3 načini, kako prenehati sabotirati samega sebe

01. februar 2024

3 načini, kako prenehati sabotirati samega sebe

01. februar 2024
Foto: Pexels

3 načini, kako prenehati sabotirati samega sebe

01. februar 2024
Foto: Pexels

Ljubezen do sebe in samosabotaža sta težko prisotni istočasno. Če sabotirate sami sebe, je to očiten znak, da se nimate radi in da ste svoj največji sovražnik, ki se bori proti – sebi.

Ste se že kdaj zalotili, da ste prav vi tisti, ki si stojite na poti do uspeha tako v poklicnem kot zasebnem življenju? Takšnemu početju se reče samosabotiranje in gre za dejanje, pri katerem si prizadevamo, da bi sami sebe ovirali ali preprečili uspeh. Samosabotiranje lahko ima negativne posledice na naše življenje, saj nas lahko ovira pri doseganju naših ciljev in izpolnjevanju potenciala.

Večina ljudi se samosabotira, ker jim dovoli ‘predvideti’, kaj se bo zgodilo, s čimer pa si pravzaprav ustvarijo iluzijo, da imajo svoje življenje pod nadzorom. V resnici pa so obtičali v starih in poznanih vzorcih vedenja in razmišljanja.

Foto: Pexels

In izid bo vedno enak, razen, če začnete stvari res početi drugače in če spremenite odnos do sebe ter svojega življenja. Preberite, kako lahko to storite:

Bodite zavestno čuječi

Že to, da se zavedate samouničevalnega obnašanja, vam bo pomagalo popraviti izkrivljeno optiko in psihološko sliko o sebi. Naslednji korak je, da se zaveste, kako nujno je to obnašanje popraviti čim prej. Potrudite se, da ste prisotni v vsakem danem trenutku in da ste osredotočeni le na tisto stvar, ki jo počnete takrat. Ne pustite, da vam misli uhajajo, ampak jih usmerite v eno stvar. Nato pomislite, kako se počutite v telesu in poskušajte z globokim dihanjem pregnati vsiljive (in negativne) misli in se pomiriti.

Spoznajte svoj resnični jaz

Bolj se poglobite vase in v vaše lastne občutke in želje. Poslušajte se. Naučite se postaviti jasne meje pri stvareh, ki vam jemljejo energijo. Če je potrebno, se večkrat na dan vprašajte, kaj si želite vi. Vam ustrezajo določene situacije, ljudje in odnosi? Razmislite, kako se ob vsem tem počutite VI.

Foto: Pexels

Nehajte ustvarjati dramo in komplicirati

Če ste se zalotili, da zapletate stvari po nepotrebnem, ustvarjate dramo in vidite svet črno-bel, je v ozadju strah, ta pa je ‘gorivo’ vsake samosabotaže. Pri tem imamo v mislih predvsem (negativna) prepričanja, ki jih imate o sebi.

Poskusite prevzeti miselnost, da ne vzamete vsega osebno, da je svet pol lepih in pozitivnih stvari, če se le odločimo in jih vidimo. Čas je, da se končno sprejmete takšne, kakršni ste in postanete svoj najboljši prijatelj.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close