3 preprosti nasveti za lajšanje bolečin v hrbtu

26. junij 2022

3 preprosti nasveti za lajšanje bolečin v hrbtu

26. junij 2022
Foto: Unsplash

Zagotovo ste že kdaj izkusili bolečine v hrbtu. Predstavljamo vam nekaj nasvetov, kako jih olajšati.

Bolečine v hrbtu so zelo pogoste, ena izmed študij pa je celo pokazala, da je to ena izmed najpogostejših invalidnosti na svetu.

Po podatkih Univerze v Pensilvaniji mnogi opazijo bolečine v hrbtu med štiridesetim in šestdesetim letom starosti. Dr. Mike Bohl razkriva, kaj storiti, ko vas zagrabi bolečina v hrbtu.

Izogibajte se gibom, ki močno obremenjujejo hrbtenico

Dr. Bohl pojasnjuje, da obstajajo določene vaje, ki se jim morate izogibati, da se težave s hrbtom ne bi poslabšale. Na primer, če se popolnoma upognete, tako da se dotaknete prstov na nogah, ali izvajate določene trebušne vaje, se lahko vaša bolečina poslabša.

Izjemno pomembno je, da se izogibamo tistim gibom, ki povzročajo prevelik pritisk na hrbtenico. Poleg tega Bohl opozarja, da se je treba izogibati dvigovanju pretežkih uteži, še posebej, če ne poznate pravilnega načina izvajanja določenih vaj, ter izvajanju kakršnikoli visoko intenzivnih vaj.

Foto: Unsplash

Nagib medenice, most in aerobne vaje

Če želite ostati aktivni, Bohl svetuje vaje za krepitev hrbta, sprostitev mišic in zmanjšanje bolečine, kot so: raztezanje kolenske tetive s potegom ene noge k prsnemu košu, izvajanje medeničnih nagib z nihanjem medenice naprej in nazaj ter most, ki vključuje ležanje na hrbtu in dvig zadnjice s stopali, rokami, rameni in glavo na tleh.

Pomembne so tudi aerobne vaje, kot so hoja, aerobna vadba ali plavanje. Plavanje je tudi odlična vaja za začasno zmanjšanje hrbtnega pritiska.

Razlog, zakaj ti gibi delujejo tako učinkovito, je, da določeni gibi pri teh vajah omogočajo krepitev mišic, drugi pa raztezanje. Bohl pojasnjuje, da so bolečine v hrbtu običajno posledica slabe drže, vadba za trebušne mišice, ob zagotavljanju ustrezne gibljivosti, pa je eden od načinov za stabilizacijo hrbtenice.

Foto: Unsplash

Osredotočite se na pravilno držo

Pri bolečinah v hrbtu pa vam bodo pomagale tudi številne vsakodnevne navade. Dr. Bohl pravi, da je pravilna drža ena najboljših stvari, ki jih lahko storite za svoj “slab” hrbet.

Bolečine v hrbtu so pogosto posledica bolečin v mišicah, ki se pojavijo po daljšem sedenju v napačnem položaju. V nekaterih primerih vaš hrbet preprosto potrebuje le počitek. Pomaga lahko tudi masaža ali uporaba hladilnih in grelnih blazinic, ki izboljšajo pretok krvi, ki je zelo pomemben za regeneracijo mišic.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close