3 razlogi, da kupimo nekaj, česar sploh ne nosimo!

Dragica Sušnik, 13. november 2018.

Če ste do zdaj menili, da ste edina žrtev mode ali ste se zaradi tega početja samoobtoževali, češ da ste neuravnovešeni, vam bo v olajšanje novica: to počnemo prav vsi!

Ste med tistimi, ki imajo na policah garderobne omare ali v predalčniku s čevlji prav imenitne modne ulove in ‘it kose’, v katerih pa vas je nemogoče videti, ker jih pač – ne nosite? Če ste na vprašanje odgovorili pritrdilno, sploh niste osamljeni, kaj šele čudaški. Celo unikat niste, kajti ljudi s takimi navadami je mnogo več, kot bi si utegnili misliti.

Pravzaprav bi lahko mirne duše trdili, da je vsaka ženska (morda tudi moški) vsaj enkrat kupil/a nek modni kos, ki ga nikoli ni nadel/a za ven, zato je obvisel ali obstal v omari, ‘obsojen’, da postane del javnosti nevidne zbirke. In zakaj se to dogaja? Odgovor je dal ameriški psiholog dr. Kit Yarrow, ki je ta fenomen in obnašanje kupcev preučeval več let. Izluščil je 3 glavne razloge, da nekaj kupimo in potem tega sploh ne nosimo. Našteti so spodaj!

1. Ignoriramo napako na izdelku s popustom

Vsakomur se je že pripetilo, da nam je bil nek kos oblačila ali modni dodatek všeč, nanj pa je bil za povrh obešen listek s privlačno znižano ceno… Čeprav smo vedeli, da je velik popust na razprodaji predvsem posledica napake na tkanini oziroma materialu, smo zamižali na obe očesi in odprli denarnico. Katere modne izdelke te vrste največkrat kupimo kljub očitnim pomanjkljivostim oziroma napakam?

Izsledki raziskave kažejo, da se kupci največkrat ‘opečejo’ s čevlji, ki so premajhni, preveliki ali neudobni, na drugem mestu nepremišljenih nakupov so bluze, ki so preveč ‘čudne’, da bi jih trgovina prodala po prvotni ceni. Tudi v garderobni omari se ta bluza ne ujema z ničemer, zato ostane na obešalniku. Ali pa sčasoma najde pot do zabojnika Humane/Karitasa.

2. Nerealne predstave in za žep škodljiva domišljija

Drug najpogostejši razlog za nakup oblačil, dodatkov ali obutve, ki nazadnje ostane v vrečki, škatli ali omari, je ta, da imamo napačno predstavo o sebi. Ženske v času nakupovanja zaslepijo sebe in skušajo ‘racionalno’ utemeljiti nakup izdelka, ki jim je všeč. Pa čeprav se ta sploh ne ujema z njihovim modnim slogom, tudi po meri jim ni ali pa ga ne potrebujejo… Klasičen primer te napake so preozke kavbojke, ki jih ženske kupijo, da bi dobile motivacijo za hujšanje.

3. Izdelek nam je preveč všeč, da bi ga nosili!

Mnogim racionalno mislečim se bo zdel ta razlog iz trte zvit. A zares obstajajo žrtve mode, ki jim je nek kos oblačila ali modni dodatek (morda pa obutev) tako zelo všeč, da se ga bojijo nadeti, saj se bojijo, da bi ga uničili pri nošenju.

Tako ostane njihov lep modni ulov za vedno prikovan v omaro in ga lahko vidijo ter občudujejo le oni sami. Dr. Yarrow temu fenomenu pravi ‘averzija pred izgubo’ (‘averzija’ je tujka, ki pomeni strah), najbolj značilen je za ljudi, ki so v otroštvu utrpeli veliko čustveno ali fizično izgubo nekoga od pomembnih svojcev.

 

D. S.

Foto: Art Fund, Index.hr, Pinterest, Racked, Bustle, Fast Company

New Report

Close