3 slastne ledene kave, ki vas bodo ohladile v vročih dneh

K. F. , 22. junij 2022.
Foto: Pexels

Ledena kava s karamelo, irska ledena kava ali ledena mocha – katero bi izbrali?

Uradno smo zakorakali v poletje, ki nas je takoj presenetilo z ekstremno vročimi temperaturami. Če ne veste, kako se po napornem delovnem dnevu ohladiti, imamo za vas odlično (in zelo slastno) rešitev – imenuje se ledena kava!

Ponujamo vam recepte za ledeno karamelno kavo, irsko ledeno kavo in mocha ledeno kavo. Preden se lotite priprave, pa preberite še nekaj nasvetov, ki se jih splača upoštevati pri pripravi.

Foto: Pexels

Na kaj je treba biti pozoren?

  • Izberite kavo arbabica. Visokokakovostna arabica ima rahlo sladek okus, z notami čokolade, oreščkov, karamele in celo sadja. Ledena kava bo pripomogla, da bo njen sladek okus še bolj izrazit.
  • Led je zelo pomemben. Uporabite večje ledene kocke, ki se bodo topile počasneje in bo tako vaša kava dlje časa ostala osvežujoča. Pomembno je tudi, kdaj kavi dodate led. Če ga daste najprej v kozarec in nato čezenj prelijete vročo kavo, je njegova usoda povsem jasna. Dodajte na koncu, ko je h kavi že prilito hladno mleko, saj bo tako dlje časa ostal v trdnem stanju.
  • Poigrajte se s prelivi in dodatki. Poskrbite, da vaša skodelica ledene kave ne bo dolgočasna in brez okusa. Uravnotežite grenkobo kave s sladko karamelo ali čokoladnim sirupom, dodajte vaniljev ekstrakt, žlico čokoladno-mlečnega namaza ali stepeno smetano.

Tako, zdaj, ko poznate osnove priprave slastne ledene kave, se lahko lotimo receptov!

Foto: Pexels

Ledena kava s karamelo

Trik tega recepta za machiatto s karamelo je v pripravi bogatega karamelnega sirupa dulce de leche (sladkega namaza iz mleka in sladkorja). Če ga v trgovini ne najdete, ga lahko pripravite sami!

Potrebujete:

  • 1,5 l mleka,
  • 1/2 kg sladkorja,
  • 5 vrečk vaniljevega sladkorja,
  • 125 g masla,
  • 1 žličko sode bikarbone.

Priprava:

  1. V lonec zlijte mleko in ga kuhajte na zmernem ognju, dodajte sladkor, vaniljev sladkor in maslo.
  2. Kuhajte, dokler se ne zgosti (najmanj dve uri), občasno premešajte, da mleko ne zavre.
  3. Sirup je pripravljen, ko doseže gostoto marmelade.
  4. Ugasnite ogenj, dodajte sodo bikarbono in na hitro premešajte.
  5. Sirup prelijte v kozarec in pustite, da se ohladi.
  6. V prazno skodelico dajte nekaj žlic sirupa.
  7. Skuhajte svoj espresso (če imate čas, ga nekoliko ohladite) in ga zelo nežno prelijte z mlekom po vaši izbiri.
  8. Dodajte še ledene kocke in uživajte v osvežilni ledeni kavi!
Foto: Pexels

Irska ledena kava

Potrebujete:

  • 30 ml irskega viskija (lahko tudi liker Irish Cream),
  • 1 čajno žlično sladkorja,
  • 1 pomarančo,
  • 50 ml kuhane kave po želji,
  • stepeno smetano,
  • led.

Priprava:

  1. Viski na ognju zavrite in ga prelijte v ognjevaren kozarec, ki ste mu predhodno dodali sladkor.
  2. Pustite, da se ohladi.
  3. Dodajte nekaj kapljic pomarančnega soka, nato kavo, hladno mleko in led.
  4. Ledeno kavo okrasite s sladko smetano in ob srkanju slastne pijače pozabite na vse skrbi.
Foto: Pexels

Ledena mocha

Potrebujete:

  • 1 dcl vode,
  • 1-2 žlici sladkorja,
  • aromo vanilje,
  • 1 žlico kakava v prahu,
  • skuhano kavo,
  • mleko po izbiri,
  • led.
  1. Ta čokoladna kava je zelo enostavna za pripravo, glavno sestavino pa verjetno že imate doma – to je kakav v prahu.
  2. Naredite preprost sirup, tako da v vrelo vodo dodate sladkor in aromo vanilje ter kuhate na zmernem ognju in mešate, dokler sirup ne doseže prave gostote.
  3. Na koncu primešajte še žlico kakava in sirup je pripravljen.
  4. Kozarec premažite s sirupom, prilijte ohlajeno kavo in mleko, dodajte led in voilà – vaša ledena mocha je pripravljena!

Prispevek je bil objavljen na miss7.

O avtorju

Kaja Flisar

New Report

Close