3 triki za boljšo samozavest!

01. julij 2022

3 triki za boljšo samozavest!

01. julij 2022
Foto: IMAXtree

Znanost ugotavlja, da je samozavest sposobnost, ki se je lahko ljudje naučimo.

Samozavest je lastnost, ki nam lahko prinaša veliko prednosti v vseh aspektih življenja. Prav nam pride v odnosih, službi ali družbenem življenju. Za nekatere je prirojena lastnost, za druge pa je morda to fenomen, ki ga nikakor ne razumejo.

Če ste med tistimi, ki nikakor ne uspejo biti samozavestni, obstajajo preverjeni načini, kako živeti bolj samozavestno življenje.

Nedavne vedenjske in kognitivne študije so odkrile, kako razviti samozavest, saj razkrivajo, da imajo ljudje z nizko samozavestjo tri glavne skupne lastnosti.

Razvijte osredotočenost, ki temelji na sebi

Nedavna študija, ki je analizirala znanost za nizko samopodobo, je pokazala, da ljudje s to nagnjenostjo najprej pomislijo na druge, preden pomislijo nase.

Psiholog Joshua Guilfoyle je to označil kot osredotočenost, ki temelji na drugih, in dodal, da se ti ljudje bolj osredotočajo na grožnje, konflikte in negotovost kot na lastne cilje, želje in potrebe. Posledica tega so vedenja, kot je pretirano opravičevanje in občutek nemoči v primeru težav.

Foto: Unsplash

Da pa to napačno usmerjeno osredotočenost premagajo, bi si morali posamezniki vsak dan vzeti čas, da se osredotočijo na lastne cilje in želje, da razvijejo osredotočenost nase. Vendar morate biti pozorni na svoje razvijanje samozavesti, da ne boste postali manj empatični do drugih.

Ne izogibajte se izzivom, soočite se z njimi

Posamezniki z nizko samozavestjo se običajno izogibajo izzivom ali priložnostim, da pokažejo svoje sposobnosti, kar na koncu še okrepi njihovo pomanjkanje samozavesti.

Nedavna študija, ki je preučevala gonilne dejavnike za sindrom prevaranta – prepričanje, da niste tako dobri v poklicnih prizadevanjih kot nakazujejo vaše izkušnje, usposabljanje, nagrade ali mnenja drugih – in je naštela tri metode za premagovanje dvoma vase in povečanje samozavesti:

  • Napake naj bodo vaše gorivo. Bolj kot tvegate, več se boste naučili in razvili večji občutek zaupanja v svojo sposobnost premagovanja izzivov.
  • Dvom vase uporabite kot motivacijsko silo. Raziskave kažejo, da se občutki uspeha in neuspeha pogosto ujemajo. Prav tako kažejo, da ko začnete na svoje dvome gledati kot na pomagala, namesto obremenitve, to pozitivno vpliva na vašo samozavest.
  • Prepoznajte svoje težnje po izogibanju. Posamezniki z nizko samozavestjo se običajno izogibajo izzivom, ker poslušajo napačen glas v svojih glavah. Če želite to premagati, ga prepoznajte, zmanjšajte glasnost in se namesto tega osredotočite na glas, ki vas spodbuja k iskanju rešitev.
Foto: IMAXtree

Naučite se upravljati svoja čustva

Naša čustva so včasih lahko premočna, s čimer pokažemo vedenja, ki negativno vplivajo na naše zaupanje. Menimo namreč, da smo nesposobni, če svojih čustev ne obvladamo.

Nedavna študija je naštela pet ključnih korakov za ljudi, ki želijo imeti boljši nadzor nad svojimi čustvi:

  • Prepoznajte in sprejmite svoja čustva brez obsojanja.
  • Opazujte, kako se čustva počutijo v vašem telesu.
  • Dajte čustvu ali čustvom ime.
  • Če je čustvo neupravičeno, konstruktivno preoblikujte svoj pogled nanj.
  • Če je čustvo upravičeno, razmislite o tem in ugotovite, kaj vam želi povedati.

Gojenje zaupanja vase je zapleten proces, ki od vas zahteva, da pogledate globoko v svoj um in se objektivno ocenite. Morda je težko, a resnično vam bo samozavest izboljšala življenje na več načinov.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close