3 vprašanja, ki pomagajo ugotoviti, če je starševstvo za vas

16. oktober 2022

3 vprašanja, ki pomagajo ugotoviti, če je starševstvo za vas

16. oktober 2022
Foto: Unsplash

Starševstvo je težka naloga, ki pa ni ravno za vse. Psiholog predstavlja tri vprašanja, ki vam bodo pomagala pri odločitvi, ali je to za vas.

Tudi finančno in čustveno najbolj stabilni ljudje postanejo zaskrbljeni, ko razmišljajo o starševstvu in se spopadajo z dvomi, ki pridejo s starševstvom. Bodo dobro vzgojili otroka? Kaj če jim ta zameri? Si tega res želijo ali gre le za pritiske družbe?

A psiholog Mark Travers vse zaskrbljene tolaži, da je to povsem običajno. “Naravno je, da ste nervozni zaradi te odločitve – to pomeni, da vas skrbi zase in za prihodnost vašega otroka. In čeprav se morda nikoli ne počutite popolnoma pripravljeni, obstajajo stvari, s katerimi se morate spopasti, preden na ta svet prinesete novo življenje.”

Tukaj so tri vprašanja, ki si jih lahko zastavite, da se spopadete s tesnobo, ki jo občutite, ko razmišljate o starševstvu.

Foto: Unsplash

1. Kako dobro se poznam?

Raziskave kažejo, da rojstvo otrok novopečenim staršem povzroča akutno stisko, ki lahko traja še mesece po porodu. Zaradi takšnega stresa so starši v nevarnosti za razvoj duševnih motenj. Zato je koristno, da se zavedate svojih fizioloških, čustvenih in mentalnih prednosti in slabosti, preden se odločite za starševstvo.

“Da bo jasno, ni vam treba biti popolni. Samo pokazati morate veliko radovednosti glede lastne osebnosti, pomanjkljivosti, odlik …, kar se lahko prelije v vaš starševski stil,” razlaga Mark.

Predstavlja nekaj vprašanj, ki jih lahko uporabite kot napotke za dnevnik ali začetek pogovora s svojim partnerjem ali zaupanja vrednimi ljubljenimi, da odkrijete svojo potencialno starševsko osebnost:

  • Ali sem po naravi nezaupljiva oseba?
  • Ali imam jasen občutek identitete zunaj svojega odnosa in starševstva?
  • Kako predelam neprijetne situacije in občutke?
  • Kako naj se borim?
  • Kakšen je moj odnos do zgodnjega jutranjega vstajanja?
  • Ali imam navado nepotrebnega zapravljanja?
  • Kako jasne so moje osebne meje?
  • Kateri so zreli in nezreli deli moje osebnosti?

Pred prihodom otroka vam ni treba poiskati odgovorov na vsa ta vprašanja, vendar je lahko vaš prehod v starševstvo s postavitvijo temeljev veliko lažji.

2. Ali sem pripravljen na to, da življenje postane neurejeno?

Določeni deli naše osebnosti nam lahko dobro služijo v našem poklicnem življenju, vendar nam pomenijo katastrofo, ko stopimo v svet starševstva. Ena takih lastnosti je sodeč po več študijah perfekcionizem.

Foto: Unsplash

“Če pričakujete popolnost od sebe kot starša, boste zelo verjetno pričakovali popolnost od svojega otroka. Slaba novica je, da so perfekcionisti lahko eni izmed najbolj nesrečnih ljudi, kar jih poznamo – dovzetni so za depresijo, anksioznost in druge psihološke težave. Dobra novica je, da se lahko naučite omiliti primež perfekcionizma. To vam lahko tudi pomaga živeti bolj izpolnjujoč in radosten obstoj,” pravi Mark in svetuje, da se spopadete s svojimi nagnjenji.

Tako se lahko spopadete s svojim patološkim perfekcionizmom:

  • Naučite se, da vaša vrednost ni v tem, kar počnete, ampak v tem, kdo ste.
  • Naučite se, da so napake in neuspehi del življenja in so lahko neizmerno dragoceni.
  • Naučite se ceniti trud in ne rezultata. Osredotočite se na trdo delo in disciplino namesto na iskanje popolnosti.

3. Ali na svet gledam kot na nekaj slabega?

Naravno je čutiti potrebo, da svoje otroke pripravite na “resnični svet”. Svet ni le mavrica in sonce, zato se morajo nekoč soočiti s to resničnostjo.

Če pa vanje zasejemo semena tega, čemur raziskovalci pravijo “prepričanje o negativnem prvotnem svetu”, tako da jim povemo, da je svet sam po sebi temen in nepravičen kraj, se to lahko močno izjalovi.

Raziskava, objavljena v Journal of Positive Psychology, pojasnjuje, da ljudje, ki na svet gledajo kot na nevarno, vnaprej določeno mesto, kažejo večjo dovzetnost za depresijo in samomorilne misli.

Foto: Unsplash

“Možno je, da na svet gledate kot na temen prostor, ker so tako razmišljali vaši starši. Običajno je, da ta prepričanja potujejo iz ene generacije v drugo, razen če nekdo prekine krog” utemeljuje psiholog.

“Razumevanje korenin vaših prepričanj o negativnem svetu zahteva globok razmislek. Morda se boste morali celo posvetovati s terapevtom, ki vam bo pomagal krmariti in razgraditi zapor, v katerem morda živite. S tem se ne zaščitite le pred slabim duševnim zdravjem, ampak tudi ustvarite varen prostor za rast svojega otroka.”

Starševstvo je težka, a neizmerno nagrajujoča in pomembna izkušnja. A Mark še pravi, da je biti pošten in obziren starš veliko bolj pomembno kot biti popoln.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close