3 znaki, da vas partner čustveno vara

01. december 2022

3 znaki, da vas partner čustveno vara

01. december 2022
Foto: Profimedia

Odtenkov nezvestobe je veliko. Ena izmed njih je tudi čustvena nezvestoba, a kako vemo, da nam partner ni čustveno zvest?

Čustvena nezvestoba je zapleten in dvoumen pojav. Obstaja veliko kontekstualnih dejavnikov, ki določajo, ali je dejanje mogoče označiti za čustveno varanje, kot so osebne meje in meje v odnosih, ton in vsebina komunikacije, razkritje občutljivih informacij in zlom partnerjevega zaupanja.

Kar ni dvoumno, je, da lahko boli enako kot spolna nezvestoba. Posledični občutki izdaje, ljubosumja in negotovosti so prav tako resnični.

Tukaj so trije načini, kako lahko partnerja čustveno varata in kaj lahko storite, da razkrijete njihovo problematično vedenje.

1. Pretirano in skrivnostno spogledovanje

Spogledovanje je pogosta oblika čustvenega varanja. To je lahko neškodljiva zabava ali način za krepitev vašega ega, a če vaš partner to počne za vašim hrbtom, je to lahko prestopanje meje.

Neškodljivo spogledovanje z neznanci je mogoče razlikovati tudi od vzdrževanja “spogledovanja” z določenimi ljudmi. Če se vaš partner vedno znova vrača k določeni osebi v svojem življenju zaradi spogledovanja, lahko na koncu razvije občutek intimnosti in udobja v dinamiki – postopoma odpre vrata za večje prestopke.

Foto: Pexels

To morda ni problem za ljudi, ki so v odnosih, ki imajo bolj prilagodljive meje. Toda za povprečno monogamno razmerje je tajno spogledovanje lahko počasen strup. Začetek, vzdrževanje in skrivanje spogledovanja je lahko lažje na spletu in se lahko spremeni v afere, glede na študijo, objavljeno v The American Journal of Family Therapy.

Če menite, da je navada vašega partnerja v spogledovanju postala prevelika, da bi jo prezrli, si zastavite nekaj vprašanj:

  • Ali se zdijo bolj angažirani, ko se pogovarjajo s to drugo osebo?
  • Ali se vedno hitro odzovejo na njihova sporočila ali klice?
  • Ali njihov odnos s to osebo vpliva na vaš odnos z njimi?

Če da, je morda čas za resen pogovor s partnerjem. Včasih se ljudje sploh ne zavedajo, da se spogledujejo, ker je to del njihove osebnosti. Zato je nujno, da izrazite svojo skrb, ponovno ocenite meje in ugotovite, kaj je obojestransko sprejemljivo.

2. Prekomerna delitev

Popolnoma naravno je imeti tesne prijateljske odnose zunaj vašega romantičnega razmerja. Ne morete pričakovati, da bo vaš partner prišel domov in vam povedal vsako najmanjšo podrobnost o svojem dnevu ter vam zaupal vsako težavo, s katero se sooča.

Foto: Instagram

Toda, kaj se zgodi, ko so intimne informacije o vašem razmerju in življenju vašega partnerja razkrite tretji osebi? Kaj pa, ko nekdo drug pretehta vprašanja, ki naj bi jih rešila samo vidva?

Ko nekdo zunaj razmerja postane edini zaupnik vašega partnerja, zlasti v zadevah v zvezi z vašim odnosom, lahko to vpliva na temelje vašega odnosa. Ta vrsta čustvenega varanja je lahko prav tako škodljiva kot afera, saj ustvari čustveno vez, ki bi morala biti rezervirana za vajin odnos.

Študija, objavljena v Personality and Social Psychology Bulletin, potrjuje, kar mnogi od nas sumimo: za osebo, ki doživlja čustveno intimnost zunaj svojega razmerja, je bolj verjetno, da bo tudi spolno nezvesta.

3. Iskanje virtualne intimnosti

V dobi družbenih omrežij je preprosto vzpostaviti stik z ljudmi z vsega sveta, ne da bi kdaj zapustili svoj kavč. Čeprav ni nič narobe, če imate spletne prijatelje, se težave pojavijo, ko ti odnosi dobijo prednost pred vašimi resničnimi odnosi.

Spletna nezvestoba je fenomen, ki je značilen samo za dandanes. Glede na študijo, objavljeno v The Family Journal, omogoča osebi v predanem razmerju dostop do čustvene (ali spolne) intimnosti z nekom drugim z določeno stopnjo odmaknjenosti.

Foto: Instagram

Toda takšna razmerja so lahko zelo resnična. Samo zato, ker se nekomu ni treba srečati ali soočiti z osebo, s katero se zapleta, še ne pomeni, da je njuna nova vez umetna. Spletno razmerje ima lahko tudi zelo resnične posledice, na primer izgubo energije in časa, ki sta bila namenjena vajinemu odnosu.

Če menite, da bi vaš partner lahko bil vpleten v čustveno afero na spletu, so tukaj štirje znaki, na katere morate biti pozorni:

  • Na spletu preživijo več časa kot včasih.
  • Glede svoje spletne dejavnosti so skrivnostni.
  • O drugi osebi govorijo več kot včasih.
  • Zdi se, da so boljše volje, ko so za računalnikom ali telefonom.

Če opazite katerega od teh znakov, je pomembno, da se s partnerjem pogovorite o tem, kaj vidite in kako se zaradi tega počutite. Ljudje, ki so vpleteni v čustvene afere, se pogosto ne zavedajo, kako močno njihovo vedenje škodi njihovemu odnosu. Z odkritim in poštenim pogovorom lahko svojemu partnerju pomagate uvideti, kakšen vpliv ima njegovo vedenje na vas in vajin odnos, ter ukrepate za rešitev težave.

Vsak par na nek način definira svoje čustvene in spolne meje. Za nekatere ljudi se meje postavijo po premisleku. Za druge se domnevajo. Da bi se izognili zmedi in prestopkom, je pomembno, da se pari odkrito pogovarjajo o mejah, namesto da upajo, da bodo preprosto pravilno uganili.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close