4 miti o make upu, ki jih morate čim prej pozabiti

14. maj 2019

4 miti o make upu, ki jih morate čim prej pozabiti

14. maj 2019

Kakovostni make up izdelki vsebujejo številne koži koristne sestavine, ki jo varujejo pred škodljivimi vplivi iz okolja, jo vlažijo in hranijo čez dan ter delujejo proti staranju!

Puder, maskara, kakovostno rdečilo za lica in šminka ali bleščilo za ustnice so obvezni in ‘železni’ repertoar naše vsakodnevne make up rutine. A čeprav smo morda veteranke ličenja, ki se že dolgo šminkajo, o make upu še vedno ne vemo dovolj, oziroma so nam v preteklosti vcepili napačna prepričanja.

Čas je, da se poslovimo od najbolj znanih mitov o ličenju, ki smo jih pobrali iz raznih revij, od svojih mam, morda celo od nekaterih znanih vizažistov. Za katere 4 mite in prepričanja gre ter zakaj bi jih morale pozabiti?

1. Vsakodnevno ličenje škodi koži

To ste lahko večkrat slišale, a v resnici ne drži. Kakovostni make up izdelki vsebujejo številne koži koristne sestavine, ki jo varujejo in hranijo ali vlažijo preko dneva. Obenem prav te sestavine kožo obraza varujejo pred: sončnimi (UV) žarki, vetrom, umazanijo iz okolja ter celo elektrosmogom, ki smo mu izpostavljeni ob sevanju elektronskih naprav. Veliko tekočih pudrov in podlag ima dodan SPF zaščitni faktor proti fotostaranju kože. Kar v resnici škodi naši koži, je le napačna negovalna rutina: vsak večer moramo zato pred spanjem temeljito očistiti kožo vseh ličil, ki smo jih zjutraj nanesle nanjo. Dan vedno končajmo z brezhibno očiščeno kožo!

2. Vodoodporna maskara polomi trepalnice

Marsikatera zato raje nanese maskaro, katere formula ni vodoodporna. Toda, ali ste vedele, da večina vodoodpornih maskar vsebuje vitamine in proteine, ki trepalnicam ne dajejo le zapeljivega videza, ampak skrbijo tudi za zdrave, krepkejše dlačice na naših očeh? Težava lahko nastopi le, če vodoodporno maskaro nepravilno odstranjujete, denimo s preveč mehaničnega drgnjenja ali z napačnim sredstvom.

Maskara Le Volume de Chanel Waterproof

Zato v drogeriji poiščite micelarno raztopino ali dvofazno olje-v-vodi oziroma specialen izdelek, namenjen prav odstranjevanju vodoodporne maskare. Vatko, prepojeno s to tekočino, najprej položite na oči oziroma veke, da se trepalnice ‘napijejo’ čistila in potem z zelo nežnimi gibi odstranite maskaro.

La Roche-Posay Micellar Water Ultra

3. Tekoči pudri so boljši od kompaktnih v kamnu ali prahu

Tekoč puder je eno najpogostejših ličil, vendar to še ne pomeni, da je avtomatično boljši od pudra v kamnu ali prahu. Vse je v resnici odvisno od našega tipa kože in za nekatere je puder v kamnu celo boljša izbira od tekoče podlage. Puder v kamnu je idealen za bolj masten tip kože, tekoči pa za suho kožo. Puder v prahu pa je skoraj obvezen za ‘finiširanje’ make up videza, da se koža ne sveti (pogosta teažva tudi pri kombiniranem tipu kože). Puder v prahu nanesite s pomočjo okroglega čopiča, tekočo podlago pa je najboljše nanesti z ‘blender’ gobico ali kar s prsti, seveda pa morajo biti ti čisti.

Bobbi Brown Skin Weightless Powder Foundation

4. Make up je namenjen samo prekrivanju napak na koži

To ni res. Sedaj na trgu že obstajajo ličila, ki dobesedno izboljšajo zdravje in videz kože obraza. Seveda tudi lahko prekrijejo nepopolnosti na njej, toda zares kakovosten make up kožo skozi ves dan tudi neguje, ne le prekriva napake. Kožo vlaži, obnavlja njeno povrhnjico, zapre pore in deluje proti staranju!

Vichy MineralBlend vlažilni puder

D. S.

Foto: Instagram, promo

Style. Več novic

New Report

Close