5 domačih sestavin, ki pomagajo pri sončnih opeklinah

12. avgust 2021

5 domačih sestavin, ki pomagajo pri sončnih opeklinah

12. avgust 2021
Profimedia

Dermatologi pravijo, da so enostavne domače sestavine, kot je jogurt, aloe vera in ovsena kaša, prav tako učinkoviti pri pomirjanju opekle kože.

Mnogi smo komaj čakali odhod na letošnje počitnice in poletje. Preveč zabave na soncu in na visokih temperaturah pa lahko privede do opeklin in dolgotrajno poškoduje našo kožo. Prav tako pa veča tvegaje za raka kože. Po podatkih fundacije za kožnega raka, se to tveganje podvoji kar dvakrat, če ste imeli opečeno kožo že vsaj petkrat.

Ultravijolični žarki poškodujejo DNK v naši koži, kar privede do vnetnega odziva s sintezo prostaglarinov in citokinov ter otekanje krvnih žil v koži,« je pojasnil dr. Samer Jaber, profesor dermatologije na Medicinski fakulteti Icahn. »Ta povzroči pordelost, otekline in bolečine, včasih pa tudi prizadeto kožo. Vaše celice pa so tako nepovratno uničene

Ameriško združenje dermatologov svetuje, da ko pride do stanja opekline, preden se začne proces celjenja, je že pomembno, da jih začnete zdraviti. Dobra novica je, da imate najbrž trenutno v shrambi, hladilniku ali omarici z zdravili nekaj najboljših domačih sredstev za opekline.

  1. Hladen obkladek – namočite krpo v hladno vodo in jo nanesite na mesto opekline vsak petkrat dnevno za 5-10 minut, da se koža ohladi, je priporočil Jaber.
  2. Stuširajte se – Ameriško združenje dermatologov trdi, da hladna voda gasi ta ‘žgoč’ občutek, ki ga čutite na koži. Stuširajte se s hladno vodo, s tapkanjem se osušite, vendar ne do konca, ker bo vlažna koža hitreje vpila hidrantno kremo, ki jo nanesete.
  3. Aloe vera – ključen del celjenja kože je, da je neprestano vlažena. Aloe vera je že generacije zdravilo, ki služi prav temu. Jaber priporoča, da nekajkrat dnevno namažete na opeklino, ali naredite obkladek iz nje. Za nekaj časa jo postavite v hladilnik in nato nanesite na rano.
  4. Ovsena kopel – koloidna ovsena kopel s svojimi protivnetnimi lastnostmi lajša boleče opekline, trdijo dermatologi. Naredite jo z zmleto ovseno kašo, ki mora biti očiščena. Raztopite jo v vodi, kar jo naredi koloidno, in nanesite na kožo. Prav tako je idealna za različne vrste ekcemov na koži in dermatitis.
  5. Mlečni izdelki – Jaber pravi, da je uporaba krpe, namočene v hladnem mleku odlična pri lajšanju bolečin pri opeklinah. Prav tako pa sproži proces celjenje – prav tako kot običajen jogurt. » Nanesite ga na kožo in vsakih 20 minut in to ponavljajte nekaj ur. Rezultati bodo vidni hitro,« je zatrdil.  

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close