5 enostavnih in dolgoročno učinkovitih nasvetov za varčevanje doma

09. november 2021

5 enostavnih in dolgoročno učinkovitih nasvetov za varčevanje doma

09. november 2021
Avtor: Profimedia

Ste navajeni varčevati? Nekateri varčujejo za potovanja, nekateri za avtomobil, medtem ko nekateri varčujejo za težje čase ali duševni mir. Vendar ali ste vedeli, da lahko varčujete tudi z svojimi navadami doma? Na prvi pogled ne delujejo kot velike spremembe, a po mesečnem izračun boste zagotovo zadovoljni.

Preberite na kakšne načine vse lahko privarčujete, nasvete pa tudi delite s vsemi člani gospodinjstva.

Zmanjšajte gretje za 1°C

Ali ste vedeli, da če znižate temperaturo v vašem domu za eno stopinjo, lahko letno privarčujete? Gretje zmanjšajte ali ugasnite čez noč, ali ko vas ni doma. Če se ne želite vrniti v leden dom, pa zmanjšajte temperaturo gretja na 15 ali 16 stopinj. Če so vaši radiatorji zakriti s pohištvom ali zavesami, to zmanjšuje njihovo učinkovitost in viša vaše stroške gretja. Prav tako jih je priporočljivo na vsake toliko pobrisati, saj tudi prah zmanjšuje njihovo učinkovitost. Če vam je vroče, izklopite gretje namesto odpiranja oken. Pogosto ljudje pozimi hodijo po stanovanju v kratkih rokavih in kratkih hlačah, a pametneje je, da znižate temperaturo na 20 stopinj.

Hladilnik

Kolikokrat dnevno odprete hladilnik, kadar delate od doma? Pogosto? Hladilnika ni priporočljivo imeti dolgo odprtega, ker tako pride do izenačenja temperature v hladilniku, s temperaturo prostora. Zaradi tega pa se bo hladilnik ponovno vključil, da bo nazaj vzpostavil nastavljeno temperaturo. Čim krajše odpiranje hladilnika pomeni manjšo potrošnjo elektrike zaradi hlajenja.

Žarnice

Energijsko varčne žarnice zmanjšajo porabo električne energije za kar 80 odstotkov in trajajo 10 do 15-krat dlje kot običajne. LED žarnic so tudi boljša izbira, saj prihranijo kar 95 odstotkov električne energije. Pametno jih je naročiti iz tujine, saj jih lahko dobite za kar polovico ceneje kot pri nas. Bodite tudi pozorni na moč in število delovnih ur žarnice.

Avtor: Profimedia

Električni aparati

Priporočljivo je izključiti vse aparate iz elektrike, kadar se ne uporabljajo. Tudi stand-by način porablja majhne količine elektrike, ki lahko na letni ravni znesejo za kar 6 odstotkov vseh električnih stroškov. Enako velja tudi za računalnik, izklopite ga kadar ga ne potrebujete, saj tudi ”screen-saver” porablja elektriko.

Potrošnja vode

Vam je znan zvok počasi kapljajoče vode iz pipe? Zato je pametno zamenjati tesnila na pipah iz katerih kaplja. Neverjeten je predvsem podatek, da pri kapljanju samo ene kaplje na sekundo lahko dnevno izgubite 16,5 litrov vode, letno pa je to kar 6000 litrov vode. Cena elastike za tesnjenje je nekaj evrov, cena vode pa veliko višja. V poletnih mesecih raje hranite steklenice vode v hladilniku, namesto da spuščate vodo, ko čakate na hladno. Zamenjajte stare kotličke z novimi. Kadar ne potrebujete vode, zaprite pipo. Ne pustite, da teče dokler si umivate sobe, lase ali se brijete, saj na ta način porabite veliko vode. Če postanemo pozorni na našo porabo vode, hitro ugotovimo, da smo zelo potrošni. Kar 10 odstotkov porabljene vode se porabi v kuhinji, za pripravo hrane pa gre v povprečju 23 litrov. Nekaj koristnih nasvetov:

  • Manj vode boste porabili, če sadje in zelenjavo umijete v posodi z vodo, kot pod tokom.
  • Pomivalni stroj porabi 50 odstotkov manj vode, kot ročno pranje posode.
  • Varčni pomivalni stroji porabijo do 20 litrov vode na pranje, a za ročno pranje enake količine posode se porabi 103 litre vode. Tako lahko letno zelo veliko privarčujete. Pomivalni stroj pa vključite samo ko je poln, saj na pol prazen po nepotrebnem troši vodo.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close