5 faz, skozi katere boste zagotovo šli s partnerjem

28. julij 2022

5 faz, skozi katere boste zagotovo šli s partnerjem

28. julij 2022
Foto: Unsplash

Vsako razmerje gre skozi pet različnih faz. Če ste nanje pripravljeni, jih lahko s partnerjem bolje prenesete.

Ljudje se skozi življenje in odraščanje spreminjamo, prav tako pa tudi naša razmerja. Psiholog in avtor mnogih knjig o odraščanju, Robert Taibbi, pravi, da gredo naša razmerja čez pet različnih faz.

1. Zgodnji zmenki

Namen zmenkov je ugotoviti, ali sta združljiva – ali obstaja kemija, ali imate skupne interese, ali se vajini osebnosti prepletata? “Toda na daljši rok morata biti na vrhu seznama varnost – ali se počutite dovolj varni, ali ste pošteni in ranljivi – in reševanje problemov – ali lahko oba dosežeta kompromise, ki koristijo vsem, ali obstaja možnost dajati in jemati?” pravi Robert. Medtem ko se bo vsebina vajinih življenj sčasoma spremenila, je to dvoje najbolj potrebno za ohranitev odnosa.

Nevarnosti te faze: namesto da bi tvegali, da ste ranljivi, hodite po jajčnih lupinah in ste preveč pasivni ali ustrežljivi. Ne samo, da vas druga oseba ne spozna zares, ampak se lahko tudi počutite, kot da opravljate težko delo, in predvsem nikoli ne boste imeli priložnosti ugotoviti, ali se lahko počutite varne.

Foto: Unsplash

“Če pa se preveč obrnete v drugo smer, se lahko zgodi, da imate previsoka in nerazumna pričakovanja od druge osebe,” opozarja Robert. Če druga oseba ne ustreza vašim pričakovanjem, ne pomeni, da morate takoj zbežati. Poskrbite, da imate v svojem odnosu možnost ugotoviti, če lahko skupaj rešujeta probleme.

2. Oba se ustalita

Upajmo, da bosta s partnerjem na neki točki oba bolj poštena; prenehali boste hoditi po jajčnih lupinah ali biti tako togi.

“Ko se oksitocin in seks naravno zmanjšata, postane vse bolj resnično ter iskreno, s tem pa se lahko povečajo prepiri. To je ključen čas, v katerem se pari bodisi razidejo, ali pa razrešijo svoje težave in nadaljujejo razmerje,”

opisuje drugo fazo Robert.

Nevarnosti te faze: lahko se zgodi, da se ne ustalite, ampak zataknete v zgodnji fazi zmenkov. Pomembno je, da nadaljujete s svojim razvojem in se med seboj spoznavate in prilagajate.

3. Zavežeta se in gradita

V tej fazi ste zavezani, morda s poroko, morda le z besedami, a na tej točki začnete graditi skupno življenje. Vaše izobraževanje je končano, vsak gradi svojo kariero, vselita se skupaj in imata morda celo otroke. “Gre za večleten proces premikanja naprej, a pri 30 je pričakovano, da imate umirjeno, nemoteče življenje,” pravi psiholog.

Foto: Unsplash

Obenem pa si gradite v razmerju tudi vsakodnevno strukturo življenja – rutine, pravila, spolno življenje, reševanje nesoglasij, družine in denarja. “V tej fazi ustvarjate vzorce – vzorce, ki so pogosto močnejši od posameznikov,” še dodaja Robert.

Nevarnosti te faze: če ste svoj odnos in življenje zgradili na majavih tleh, se lahko pojavijo težave. Če ste se že od začetka preveč prilagajali in so vaši kompromisi razvodeneli, vajino razmerje čakajo velike težave. Poskrbite, da se ne odrekate pomembnim delom samega sebe,

4. Razlomita se

Robert opozarja, da se bo to vsekakor zgodilo. “Tu gre za individualizacijo, postajata vsak bolj to kar sta. V kakšni meri pa je predvsem odvisno od vajine preteklosti –  je eden izmed vaju vedno bolj kazal iniciativo? Je partner pasiven? Predvsem stvari, glede katerih ste se dolgo grizli v jezik.”

Rutine v tem obdobju ne delujejo več, ravnovesje vajine odnosa pa propade. V tem obdobju imajo ljudje običajno afere, se pričnejo prepirati, se umikajo ali pa postanejo tako siti, da odidejo. To obdobje spodbuja tudi tako znane krize srednjih let, odpovedi v službah in menjave karier.

Nevarnosti tega obdobja: Robert razlaga, da so človeške potrebe po izbruhu popolnoma naravne. “Pomembno je le, kako jo obvladate,” pravi. Poskrbite za svoje potrebe, komunicirajte s partnerjem, in možnosti za izpad bodo veliko manjše.

Avtor: Unsplash

5. Popravita ali odideta

V tej fazi popravita težave, zaradi katerih se je vajino razmerje razlomilo. Ponovno vzpostavite ravnovesje, preživite afere in okrepite vaš odnos. “Zgodi se več iskrenih pogovorov, prenehate s hojo po jajčnih lupinah, in zgradite nov, okrepljen ter posodobljen odnos,” opisuje Taibbi.

“Ali pa ne. Lahko pa, da ste izgoreli in si mislite, da imate le še dobih 20 let življenja, ki jih ne boste tratili. Če so zamere in kompromisi preveliki, je to faza, v kateri se veliko parov razide.”

Nevarnosti te faze: če ne storite nič od naštetega. Najhujša stvar, ki jo lahko storite, je, da svoje življenje še naprej živite na avtopilotu ter se izogibate konfliktom. Pomembno je, da vam ostane mar za odnos in življenje.

Vsi pari gredo tako ali drugače skozi ta obdobja, psiholog Taibbi pa razlaga, da lahko s pričakovanjem teh faz svoje počutje omilite in poskrbite, da greste čeznje čim manj turbulentno.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close