5 izumov žensk, ki so spremenili svet!

27. maj 2019

5 izumov žensk, ki so spremenili svet!

27. maj 2019

Teh revolucionarnih izumov so se domislile in jih patentirale ženske. Gre za nadvse uporabne zadeve, ki jih uporabljamo prav vsak dan! Z njimi so ženske močno olajšale življenje človeštvu.

Ženske so se skozi zgodovino spomnile marsičesa koristnega in uporabnega, toda na njihov doprinos včasih nepravično pozabljamo. Zato je treba njihove dosežke slaviti in jih vsaj sem ter tja javno izpostaviti.

Navsezadnje so inovacije žensk ravno tako pomembne, kot stvari, ki so jih izumili moški. Poglejte, katerih 5 stvari so se spomnile ženske, brez katerih si ne znamo več predstavljati sodobnega življenja.

# Filter za kavo

Melitta Bentz je leta 1908 iskala bolj okusen način pitja tega priljubljenega napitka. Ni ji bil všeč grenek okus kave in zrnca usedline, ki so se nabrala na dnu skodelice. Tako je začela eksperimentirati z listi vpojnega papirja.

Melitta kava

Ko je v dno lista naredila luknje, je našla pravo rešitev in tako iznašla – kavni filter. Za svoj izum je dobila patent in ustanovila svoje podjetje za filtriranje kave kar iz svoje dnevne sobe.

# Igra Monopoly

Elizabeth ‘Lizzie’ Magie si je izmislila prvo verzijo te igre in jo patentirala leta 1904 pod imenom The Landlord’s Game. Igro je zasnovala zato, da bi širšo javnost poučila o ekonomski neenakosti prebivalstva. Patent je prodala podjetju Brothers Brothers za 500 dolarjev.

Trideset let kasneje je Charles Darrow igro preimenoval in preoblikoval koncept v monopoly. Leta 1935 ga je prodal bratoma Parker, pri tem pa izvirnega imena The Landlord’s Game še omenil ni.

# Brisalci za avtomobilsko steklo

Kaj menite, kako bi bilo videti naše življenje brez brisalcev na vetrobranskih steklih vozila? Najbrž bi se ob prvem snegu in dežju množično zaletavali drug v drugega ali pa bi morali ostati doma, če ne bi zunaj sijalo sonce. Nepredstavljivo! Hvala bogu za Mary Anderson iz Alabame, ki je leta 1902 med svojim obiskom New Yorka opazila nadvse čuden pojav: tisti tedaj še redki gospodje, ki so premogli avte, so se morali kar naprej ustavljati in čistiti padavine s sprednjega stekla. Neverjetno, da izdelovalcu prvih avtomobilov (moškemu, kajpak) predvidevanje, da utegne kdaj padati z neba in kaj to pomeni za vožnjo, ni padlo na pamet! Mary Anderson je bila za razliko od njega brihtne glave in je skicirala rešitev: brisalec z metlico. Izum je patentirala leta 1903. Si lahko predstavljate, da so se Mary na začetku moški vozniki celo posmehovali?! No, kasneje so le pogruntali, da brez brisalcev med vožnjo ne gre, sploh, če naj bi vozili varno. Ah, to človeštvo.

# Brežična tehnologija

Najlepša ženska na svetu, Hedy Lamarr, je, verjeli ali ne, odgovorna za wi-fi brezžično tehnologiojo. Sloveča igralka je ustvarila nepozabne vloge, a bila je precej več kot samo neverjetno lep obraz in telo. Ker je bila pametna punca, daleč pred svojim časom, se ji je Hollywood zagnusil in imela ga je za dolgočasnega. Med 1. svetovno vojno je Hedy Lamarr skupaj z Georgeom Antheilom ustvarila radio oddajnik širokega spektra. Sistem sta ustvarila za precizno vodenje bojnih torpedov s pomočjo radio signala. Zdaj pa si še upajte trditi, da so lepe igralke neumne! Na njunem tehnološkem izumu sloni tudi sodobno wi-fi brežično omrežje.

# Programski jezik in software

Dr. Grace Hopper je bila profesorica matematike in fizike, ki je pomagala pri izumu prvega računalniškega softvera. Leta 1953 je sestavila program, imenovala ga je compiler, ki je prevedel človeška navodila v izvorno računalniško kodo. Program je bil narejen z mislijo na podjetja za izpiske plač in avtomatsko fakturiranje računov. Delo doktorice Grace Hopper je pripeljalo do izjemne inovacije: razvoja univerzalnega računalniškega jezika.

D. S.

Foto: Toronto Star, Bitcoin News, Globe Guide, Shooting Parrots, Pinterest, Girl’s Globe

Style. Več novic

New Report

Close