5 kontroverznih oprav princese Diane, ki odmevajo še danes

31. avgust 2022

5 kontroverznih oprav princese Diane, ki odmevajo še danes

31. avgust 2022
Foto: Profimedia

Čeprav je bilo življenje princese Diane tragično prekinjeno, njena zapuščina živi naprej – tudi skozi modo.

Danes mineva 25 let od smrti princese Diane, ki je bila v času svojega življenja največkrat fotografirana ženska na svetu. Nenehno je rušila meje, sprožala pogovore in spreminjala pravila, kot jih ni nihče drug. Eden od teh načinov je bila njena moda.

Upravičeno ali neupravičeno – običajno je bilo slednje – Diana je bila pod intenzivnim nadzorom zaradi vsakega oblačila, ki si ga je nadela. Ne glede na to, ali so bila njena krila prekratka, njen videz preveč ležeren ali v nekaterih primerih preveč provokativen, so jo naslovnice spremljale povsod, kjer se je pojavila.

Foto: Profimedia

Poročna obleka

Slavna poročna obleka princese Diane je pravi dokaz poročne mode zgodnjih osemdesetih. Nabran ovratnik, napihnjeni rokavi s pentljami in dramatična, več kot sedem metrov dolga vlečka, so ustvarili eno najbolj ikoničnih in najbolj spornih poročnih oblek tistega časa.

Marsikdo je menil, da je zaradi (pre)dolge vlečke in dekliških detajlov preveč vpadljiva in neprimerna, medtem ko so jo drugi kritizirali, kako se je zmečkala, ko se je Diana v njej stlačila v kočijo. “Preveč obleke, premalo princese,” se je pošalil nek časopis.

Foto: Profimedia

Obleka za maščevanje

Tisto noč, ko je princ Charles na nacionalni televiziji priznal, da ji je bil nezvest, je princesa Diana stopila v obleko, ki se je v zgodovino zapisala kot “maščevalna obleka”.

Za obisk gala dogodka v galeriji Serpentine v Londonu si je nadela kratko črno obleko z odprtimi rameni z asimetričnim robom in šifonsko vlečko ter z njo je prekršila vse kodekse kraljevega oblačenja. “Želela je izgledati za milijon dolarjev. In tudi je,” je povedala njena nekdanja stilistka Anna Harvey.

Foto: Profimedia

Rojstnodnevna obleka

Tudi obleka Jacquesa Azaguryja, ki jo je Diana nosila na svoj zadnji rojstni dan pred smrtjo, je bila nepozabna. Diana se je njej, kot častna gostja, udeležila 100. obletnice galerije Tate v Londonu.

Tabloidi so se hitro zapičili v njen nizek izrez, ki je zahteval uporabo ene od Dianinih znanih “torbic za dekolte”. Te so bile princesin mali trik, ki ji je pomagal, da je vedno vse ostalo na pravem mestu. Kadarkoli je nosila obleko, ki je imela bolj izrazit dekolte, je namreč svoj dekolte pri odhodu iz avta pokrila z malo večerno torbico in tako preprečila, da bi paparaci v svoj objektiv ujeli nekaj, česar ne bi smeli.

Foto: Profimedia

Kolesarske hlače

Oblačila za prosti čas princese Diane še danes navdihujejo modne trende. Eden najbolj ikoničnih je kombinacija kolesarskih hlač, trenirke in superg, v kateri je zapuščala klub Chelsea Harbour v Londonu. Temno moder pulover znamke Virgin Atlantic je bil leta 2019 na dražbi prodan za dobrih 53 tisoč evrov.

Ta oprava danes velja za nekaj povsem običajnega, leta 1995 pa so bile njene kratke hlače iz lycre veliko manj modne in veliko bolj kontroverzne. Zdi se namreč, da oblačila za vadbo sploh niso vključena v protokole kraljevega oblačenja.

Foto: Profimedia

Kavbojke in bejzbolska kapa

Princesa Diana je vedno poudarjala, da je mama, preden je bila karkoli drugega, in zato se je v javnosti velikokrat pojavila v sproščenih materinskih opravah. Čeprav so bile te takrat skrajno neprimerne za kraljevo družino, so se vse do danes zapisali v zgodovino.

Leta 1989 so jo paparaci ujeli v kavbojkah, belem puloverju in suknjiču, ki mu je dodala bejzbolsko kapo in kavbojske škornje. Če bi takrat komu opisali to modno kombinacijo, bi bil verjetno povsem ogorčen. Toda Diani je te modne kose uspelo nositi v tako lahkotnem slogu, da so njen videz kmalu začele posnemati ženske po vsem svetu.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

K. F.

Style. Več novic

New Report

Close