5 lokacij, ki jih mora v New Yorku obiskati vsaka modna navdušenka

09. avgust 2023

5 lokacij, ki jih mora v New Yorku obiskati vsaka modna navdušenka

09. avgust 2023
Foto: Pexels

New York je veličastno mesto, ki ponuja neprimerljivo doživetje za vse, ki želijo izkusiti svetovljanski življenjski slog.

New York je mesto hitrega tempa, raznolikih kultur, umetnosti, arhitekture, kulinarike in – seveda – prestolnica mode. Od ikoničnih veleblagovnic, trendovskih butikov, modnih ulic ter navdihujočih razstav in muzejev, ponuja številne znamenitosti, ki bodo navdušile vsakega ljubitelja mode.

Mi smo New York obiskali pred kratkim, zato vam iz prve roke predstavljamo 5 ikoničnih lokacij, ki so nas več kot navdušile, saj obožujemo modo in vse kar je povezano z njo. Ne pozabite si jih shraniti, če se v kratkem odpravljate na izlet v “mesto, ki nikoli ne spi”.

Foto: Neja Krampl Mastnak

1. Peta avenija (5th Avenue)

Peta avenija je ena najbolj znanih in tudi najdražjih ulic na svetu. Teče skozi najstrožje središče mesta, promet pa po njej poteka le enosmerno, in sicer proti južnemu delu Manhattna, v katerem so skoncentrirane mnoge finančne stavbe.

Velja za pravo nakupovalno središče sveta, saj tam najdemo množico trgovskih verig, prestižnih veleblagovnic ter butikov najbolj priznanih modnih oblikovalcev na svetu. Pravijo ji tudi “Modna avenija”, pregovor: “Če kakšne stvari ne moreš najti v New Yorku, potem ne obstaja,” pa za to ulico ne bi mogel bolje držati.

Foto: Pexels

2. SoHo soseska

SoHo je okrajšava za “South of Houston Street” in sicer gre za sosesko, ki je znana po dizajnerskih butikih ter elegantnih umetnostnih galerijah. Je tudi prostor številnih uglednih in prestižnih restavracij ter priljubljenih nočnih klubov, kjer se odvijajo zabave.

Če vam vrvež ljudi na Peti aveniji ni pri srcu, je torej SoHo odlična izbira, kamor se lahko odpravite po nakupih, zvečer pa na večerjo in druženje s prijatelji.

Foto: Pexels
Foto: Neja Krampl Mastnak

3. Muzej na Fashion Institute of Technology

Fashion Institute of Technology je mednarodno priznana šola v New Yorku za oblikovanje, modo, umetnost, komunikacije in poslovanje, njeni nekdanji učenci pa so med drugim Michael Kors, Calvin Klein in Nina García.

V sklopu fakultete je bil leta 1969 ustanovljen muzej, da bi podpiral izobraževalne programe, sčasoma pa je pridobil lastno zbirko, ki jo danes sestavlja že več kot 50.000 oblačil in dodatkov iz zadnjih 250 let, med drugim tudi od modnega oblikovalca Christiana Diorja. Muzej prireja tudi razne razstave in dogodke, vstop v muzej pa je brezplačen – ja, prav ste prebrali!

Foto: Neja Krampl Mastnak

4. Stanovanje Carrie Bradshaw

Vsem znani lik Carrie Bradshaw, ki ga je v televizijski seriji Seks v mestu igrala Sarah Jessica Parker, je v nanizanki živel v sanjskem stanovanju, lociranem v prestižni soseski Upper East Side na Manhattnu. V resnici pa ta štirinadstropna stavba stoji West Village soseski, in sicer na naslovu 66 Perry Street. Tudi samo stanovanje je v resnici popolnoma drugačno, kot smo ga lahko videli v seriji.

Zunanjost zgradbe, ki je bila zgrajena davnega leta 1866, so namreč uporabili samo za kuliso, notranje prizore pa so posneli drugje. A že samo kulisa je dovolj, da je stanovanje na omenjeni ulici postalo izredno popularno in je postalo prava atrakcija za vse ljubitelje kultne serije. To nedvomno moti lastnike stavbe, ki so oboževalce celo pozvali, naj spoštujejo njihovo zasebnost, pred stopnice, ki vodijo do stanovanja, pa so tudi postavili verigo z napisom: “Zasebna last, vstop prepovedan”.

Kljub temu pa si lahko na lokaciji ogledate zunanjost zgradbe in posnamete selfie, katerega vam bodo zavidale vse modne poznavalke.

Foto: Neja Krampl Mastnak

5. Metropolitanski muzej umetnosti (MET)

Metropolitanski muzej umetnosti v New Yorku, pogovorno MET, je največji umetniški muzej v ZDA in je tudi eden izmed najbolj obiskanih umetniških muzejev na svetu. Njegovo zbirko sestavljajo umetniška dela iz klasične antike in antičnega Egipta, slike in skulpture skoraj vseh evropskih mojstrov ter obsežna zbirka ameriške in moderne umetnosti.

Pogosto so v muzeju tudi različne modne razstave, nazadnje smo si lahko ogledali razstavo Karl Lagerfeld: Linija lepote, ki je predstavljala delo priznanega modnega oblikovalca od petdesetih let prejšnjega stoletja do njegove končne kolekcije leta 2019, skupaj s številnimi skicami, ki so poudarile njegov kompleksen ustvarjalni proces.

Foto: Pexels

Prav tako je Metropolitanski muzej umetnosti prostor, kjer se tradicionalno odvije Met Gala, eden največjih modnih dogodkov leta, ki je hkrati tudi dobrodelna prireditev za zbiranje sredstev za muzej in privabi najbolj elitne goste iz modne, filmske in glasbene industrije.

Style. Več novic

New Report

Close