5 obrokov, ki se jim po treningu raje izognite

29. marec 2023

5 obrokov, ki se jim po treningu raje izognite

29. marec 2023
Foto: Pexels

Vsi vemo, da po vadbi potrebujemo hrano za boljšo regeneracijo. A nekatere jedi po aktivnosti naredijo več škode kot koristi.

Po težki vadbi moramo mišice nahraniti in obnoviti zaloge energije. Po treningu morda nimate vedno časa za celoten obrok, a priporočljivo je, da si privoščite vsaj zdrav prigrizek. Toda mnogi izdelki so le videti zdravi, v resnici pa vsebujejo številne nezaželene sestavine in veliko praznih kalorij.

“Da boste imeli dovolj energije, jejte tako pred treningom kot po njem, vendar ob pravem času,” je za miss7 povedala nutricionistka Sanja Ćosić.

“Približno 30 do 60 minut pred treningom zaužijte majhen obrok z veliko ogljikovimi hidrati. Po treningu, najbolje v roku 30 minut, pa zaužijte manjši obrok, bogat z beljakovinami in hitrodelujočimi ogljikovimi hidrati, kot so jogurt in pecivo ali banane in mleko. Tako boste telesu zagotovili zadostno energijo in ne boste porabili zalog iz mišic,”

pojasnjuje Sanja.

In ker pogosto prihaja do zmot pri prehrani, ker mislimo, da je nekaj zdravo, a pravzaprav ni, vam predstavljamo 5 obrokov, ki se jim po treningu raje izognite.

Smutiji

Smutiji iz trgovine imajo veliko kalorij in nimajo pravega razmerja ogljikovih hidratov in beljakovin, ki jih telo potrebuje, da si po treningu opomore. Takšni smutiji vsebujejo dodan sladkor, poleg sadja pa pogosto vsebujejo tudi beljakovinske praške, kar poveča njihovo kalorično vrednost. Prav tako je težava pri smutijih ta, da so pogosto sprocesirani, zato boste po njih zelo hitro lačni.

Namesto tega si raje privoščite jogurt ali sadni sok brez dodanega sladkorja.

Foto: Unsplash

Avokado

Avokado je sicer izjemno zdravo živilo, a ga po treningu odsvetujemo. Uživanje velikih količin maščob (teh je v avokadu veliko) po treningu lahko upočasni okrevanje telesa. Telesu po naporu najbolj koristijo beljakovine in ogljikovi hidrati. Avokado ima veliko maščob, zato je bolj idealna izbira za prigrizek, saj vas bo nasitil za dlje časa, a po treningu si raje privoščite kaj drugega.

Če si želite nekaj namazati na kruh, je humus veliko boljša izbira.

Sadni grški jogurt

Sadni jogurt ni najboljša izbira, saj imajo ti jogurti običajno dodanega veliko sladkorja in drugih ojačevalcev okusa. Tako tudi sadni grški jogurti, kljub temu, da so bolj zdrava različica običajnega jogurta, vsebujejo veliko več sladkorja.

Bolj priporočljiv je naraven grški jogurt, ki mu sami dodate sveže sadje in med ali nekaj oreščkov, saj boste tako zaužili veliko več beljakovin in manj sladkorja.

Foto: Unsplash

Energijske ploščice

Mnoge od njih so le videti zdrave, vsebujejo pa veliko sladkorja. Privlačne embalaže vas lahko preslepijo, da posegate po nečem zdravem, a v resnici vsebujejo veliko preveč slabih sestavin.

Pri izbiri energijskih ploščic posvetite pozornost etiketam in izberite ploščico, ki ima vsaj 10 gramov beljakovin in čim manj sladkorja.

Foto: Unsplash

Sendvič s puranom, tuno ali lososom

Čeprav se sendvič s puranom tuno ali lososom na prvi pogled morda ne zdi slaba izbira, saj vsebuje tako ogljikove hidrate kot beljakovine, so takšni sendviči večinoma narejeni iz belega kruha, ki skoraj nikoli ni dobra izbira.

Če imate možnost, zamenjajte kruh za tortilijo, saj boste tako zmanjšali količino beljakovin, količina ogljikovih hidratov pa bo še vedno zadostna, da boste ostali siti.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close