5 razlogov, zakaj naj bo naslednji avtomobil električni

Prihodnost je električna, pravijo v avtomobilističnem svetu, zato smo šli v korak s trendom in iz prve roke preizkusili Mercedesov EQA.

Branka Grbin / 21. junij 2022
EQA je najmanjši in najcenejši Mercedesov električni SUV. Foto: Style.over.Net

Tako kot sta trajnost in recikliranje zadnja leta postala prioriteta številnih modnih znamk, se podobno dogaja tudi v avtomobilističnem svetu. Cel svet se počasi prebuja in začenja zavedati, da moramo začeti bolje skrbeti za naš planet.

 

Eden od korakov v to smer je razmislek o nakupu ali vsaj souporaba (car sharing) električnih avtomobilov.

EQA je najmanjši model v električni družini EQ, a še zdaleč ni majhen. Foto: Style.over.Net

Če ste doslej mislili, da se ti obnesejo samo v mestu in po krajših vsakodnevnih opravkih, se motite. Vse več znamk je začelo proizvajati modele z velikim dosegom, ko si lahko brez živčnosti privoščite kakšen izlet v bolj oddaljen kraj.

Je zelo prostoren, v njem se bodo lahko udobno namestili vsi potniki. Foto: Style.over.Net

Dovolj za “skok” na vse konce Slovenije

Eden takšnih je Mercedesov EQA, ki ima več kot 500 kilometrov dosega, baterija pa se do 80 odstotkov na polnilni postaji napolni v kar 30 minutah. Realen doseg pa je vseeno malo manjši – v idealnih razmerah do 415 kilometrov, pozimi, temperature pod lediščem krepko zarežejo v zmogljivost baterije, pa od 300 do 400 kilometrov.

 

V poletnih mesecih je bila zmogljivost baterije več kot dovolj za obisk okrog 180 kilometrov oddaljene Panonske vasi, kjer je ta električni lepotec kradel vse poglede.

Voznik ima kljub visoki stopnji digitalizacije ves čas občutek, da ima vse pod nadzorom. Foto: Style.over.Net

A ni nas prepričal le zaradi izgleda, temveč tudi zaradi uporabnosti in udobnosti. Upravljanje z avtomobilom je kljub visoki stopnji digitalizacije preprosto, pri čemer ima voznik ves čas občutek, da ima vse pod nadzorom.

 

Kar se udobja tiče, so nas, hkrati z veliko prostornostjo, še posebej navdušili ambientalna osvetlitev, vzmeteni sedeži z možnostjo masaže in visokokakovostni zvočni sistem. Za trenutek se sploh nismo počutili, da smo v avtomobilu, ampak zleknjeni v domačem fotelju. No, kaj manj od Mercedesa ne bi niti pričakovali.

Velikost prtljažnika je za električni SUV zelo zadovoljiva. Foto: Style.over.Net

Tudi prtljažnik je zadovoljivo velik, a je zaradi baterije s 340 litri osnove precej manjši, še vedno pa dovolj velik za izlete ali obilnejše nakupe.

EQA si je osnovo izposodil pri kompaktnem športnem terencu GLA. Foto: Style.over.Net

Še več plusov električnega avtomobila

Največjo prednost električnega avtomobila – prizanesljivost planetu – smo že omenili. Kaj pa so drugi plusi, zakaj naj bo vaš naslednji avtomobil električni?

Mercedes si je do leta 2030 postavil cilj, da bo več kot polovica njihovih avtomobilov opremljena z električnimi pogonskimi sklopi. Foto: Style.over.Net

 

Ni skrbi za gorivo

Zaradi vse večjih podražitev goriv se zdita uporaba in nakup električnega avtomobila bolj smiselna kot kdajkoli prej.

 

Če je bil nekoč izgovor “nimam časa za čakanje, da se baterija napolni” povsem na mestu, da smo nakup električnega avtomobila odmislili, pa je v boju za (drago) gorivo na črpalkah to postalo še bolj vredno razmisleka.

Baterija se lahko v pol ure napolni z 10 na 80 odstotkov. Foto: Style.over.Net

 

Hitro polnjenje

No, tudi v tem primeru zgoraj omenjeni izgovor vse bolj izgublja svojo moč, saj se električni avtomobili polnijo vse hitreje in hitreje. Zgolj 30 minut za 80 odstotno napolnjenost baterije res ni slaba računica.

 

Tihi motor

Zračna polucija nikomur ne ustreza, no, morda le najbolj zagrizenim oboževalcem glasnih motorjev. A “navadnim smrtnikom” tihi motor veliko pomeni, kar pa ponuja vsak električni avtomobil.

 

Nekateri so celo tako tihi, da so se začele razprave o dodajanju zvoka električnim vozilom, da bi lahko ostali avtomobili in pešci slišali njihovo približevanje.

Zanimiva posebnost: ključa lahko dobite v različnih barvah - enega v roza barvi zanjo in drugega črno srebrnega zanj. Foto: Style.over.Net

 

Manj komponent, manj vzdrževanja

In še ena prednost: električni avtomobili imajo zaradi drugačnega pogona manj komponent, zato bodo servisi redkejši.

 

Ker denimo nimajo zračnega filtra, filtra za gorivo, oljnega filter, hladilnega sistema motorja ali vžigalnih svečk, sam motor praktično ne potrebuje vzdrževanja. Sem sodijo tudi zavore, ki so pri električnem vozilu (zahvaljujoč rekuperaciji) manj obremenjene, zato jih je potrebno redkeje servisirati.

Za prijetno vzdušje na nočni vožnji skrbi ambientalna osvetlitev z izbiro 64 različnih barv. Foto: Style.over.Net

Nemški Inštitut za avtomobilsko industrijo (IFA) je celo ugotovil, da so stroški vzdrževanja in popravil za električna vozila skupno za 35 odstotkov nižji od primerljivega vozila z motorjem z notranjim zgorevanjem.

 

Je pa potrebno omeniti, da lahko morebitna konkretna škoda pri električnih vozilih stane bistveno več kot pri običajnih avtomobilih.

 

Več o tem si lahko preberete tukaj.

Za EQA 250 bo potrebno odšteti slabih 55 tisoč evrov. Foto: Style.over.Net

Pod črto

Prihodnost je zelena, in tega se zaveda vse več avtomobilističnih znamk. Več o Mercedesovem najmanjšem in najcenejšem električnem SUV-ju pa najdete v članku Električni kandidat za zahtevno publiko.

Avtor
Piše

Branka Grbin

New Report

Close