5 razlogov, zakaj se je dobro gibati tudi med prazniki

20. december 2021

5 razlogov, zakaj se je dobro gibati tudi med prazniki

20. december 2021
Avtor: Unsplash

Prazniki so čas, ko dobro in veliko jemo, se družimo, počivamo in lenarimo. Toda ravno v teh dneh bi bilo dobro, da se vsaj malo razgibamo.

Gotovo že vsi odštevamo do praznikov, ko nam ni treba v šole in službe. Praznični čas je navsezadnje čas za veliko hrane, druženja, gledanja televizije in počivanja. Toda preden se popolnoma prilepite na kavč, naj vas spomnimo na to, da je gibanje ravno v teh časih zelo priporočljivo. Čeprav se zdi po obilnem kosilu kratek sprehod največja muka, pa se boste že po sprehodu počutili veliko bolje. 

Če vas to ne prepriča, naštevamo pet razlogov, zakaj se je v naslednjih tednih dobro gibati.

1. Pobeg iz domačega vrveža

V času, ko so vsi doma, je hrup v hiši na vrhuncu. Včasih kar prija malo samote in tišine, toda če se preprosto zaprete v sobo, morda delujete samotarski. Sprehod ali tek sta odličen razlog, da se izognete hrupu v kuhinji in uživate v svežem zraku in miru. Ostanite zunaj, kolikor časa želite, oziroma dokler se ne počutite pripravljene na toleriranje vreščečih otrok in glasnih pogovorov z odraslimi. 

Avtor: Profimedia

2. Sončna svetoba

Pozimi je količina naravne svetlobe precej omejena, zato jo moramo kar se da dobro izkoristiti. Sprehod ali tek pred zajtrkom sta odlična za začetek dneva. Preostanek dneva pa lahko v miru počivamo, saj vemo, da smo športni del dneva že oddelali. 

3. Občutek pripadnosti

Namesto samote lahko pri teku in sprehodih dobite tudi občutek pripadnosti. Pojdite na sprehod skupaj s starši ali na tek povabite prijatelja. Športne aktivnosti so idealne za socializiranje. Ponekod, na primer v Angliji ter na Irskem, na božič, 26. decembra ter na prvi januar, poteka tradicionalno dobrodelno plavanje v morju. Tradicija se je v Angliji začela leta 1974, leta 2004 pa so v dobrodelne namene zbrali kar 60 tisoč funtov. Pri nas to tradicijo poznamo v Portorožu na prvi januar. 

Avtor: Profimedia

4. Ravnotežje med hrano in svežim zrakom

Gotovo se tudi vam zdi, da se teden med božičem in novim letom popolnoma zamegli. Dnevi brez šolskih in službenih obveznosti se zdijo popolnoma enaki in čeprav je počitek zagotovo potreben, nas brezdelje lahko tudi iztiri. Obstaja nevarnost, da postanemo melanholični, zato je dobro, če dneve malo popestrimo s športnimi aktivnostmi.

Pojdite na zrak in počnite nekaj, kar vas veseli, četudi je to sedenje na svežem zraku. Ta vas bo namreč zbudil, počutili se boste veliko bolje in ob koncu praznikov boste tudi veliko bolj pripravljeni na vrnitev v “normalno” življenje. 

5. Čokolada je slajša po sprehodu

Ob vsej hrani, ki jo pojemo čez praznike, si po obilnem kosilu želimo samo počitka. Misel na hojo, kaj šele na tek, se nam zdi grozno naporna. Toda že kratek sprehod ali počasen tek po obilnem kosilu je dovolj, da je čokolada veliko slajša, ko vrnete nazaj v toplo hišo. Dobite občutek, da ste si jo zaslužili, pa še veliko bolje se boste počutili po razgibavanju.

Style. Več novic

New Report

Close