5 sprememb v komunikaciji, ki bodo rešile vaše razmerje

08. marec 2023

5 sprememb v komunikaciji, ki bodo rešile vaše razmerje

08. marec 2023
Foto: Pexels

Predstavljamo vam nekaj izjemno preprostih trikov, ki bodo izboljšali vaše razmerje in povečali intimnost med vama s partnerjem.

Težave v komunikaciji so eden najpogostejših razlogov, zakaj pari iščejo svetovanje za odnose. To ni presenetljivo. Pogosto lahko sčasoma celo najboljši odnosi postanejo žrtev negativnih komunikacijskih vzorcev. To še posebej velja za pare, ki se znajdejo pod velikim stresom, ker seveda, ko so naši mehanizmi za obvladovanje preobremenjeni, privzeto izberemo starejše – bolj primitivne in manj zrele – načine obvladovanja.

Predstavljamo pa vam nekaj preprostih trikov, kako bolje nadzirati svojo komunikacijo, da si bosta s partnerjem bližje.

1. Zrcaljenje in vzajemnost

Predstavljajte si zrcaljenje in vzajemnost kot dve najdragocenejši strategiji, da se vaš partner počuti razumljenega in cenjenega.

Zrcaljenje je način poslušanja in razjasnitve, kaj vaš partner govori, brez vstavljanja lastnih misli ali sodb. Pogosto v pogovoru poslušamo, da bi odgovorili, namesto da bi slišali, kaj nam druga oseba želi sporočiti. To lahko povzroči, da partnerja pogosto vodita dva vzporedna pogovora in se ne slišita zares.

Foto: Instagram

Poskusite aktivno prisluhniti svojemu partnerju in si najprej v mislih odgovorite na vprašanje: “Kaj mi pravzaprav hoče povedati?” Nato jim ponovite, kar ste razumeli. Zrcaljenje lahko zveni nekako takole: “Torej, mislim, da sem slišala, da si rekel, da si razočaran nad svojim šefom zaradi ….”

Vzajemnost po drugi strani vključuje opazovanje partnerjevih “ponudb” za intimnost in se nanje odzvati z angažiranostjo in pozornostjo. Na primer, če vaš partner prosi za zmenek, se morda poskuša povezati z vami, ne da bi to neposredno rekel. Vzajemnost lahko pomeni, da sprejmete predlog ali, če tega ne morete, ponudite drugačen čas.

2. Recite hvala

Pogosto, ko se naši odnosi poglobijo in se navadimo na vsakodnevne rutine, pozabimo narediti majhne stvari, s katerimi partnerju pokažemo, da ga cenimo. Čeprav se morda sliši odveč, da bi se morali zahvaljevati svojim pomembnim osebam za vsakdanja opravila, kot je odnašanje smeti, praznjenje pomivalnega stroja ali polnjenje rezervoarja za gorivo, ne podcenjujte moči pozitivnega potrdila.

Tudi če so to opravila, ki “pripadajo” drugi osebi v razmerju, jim z besedo “hvala” pokažete, da jih ne jemljete za samoumevne.

Foto: Instagram

3. Opravičite se na pravi način

Večina nas ni bila nikoli učena, kako se pravilno opravičiti. Ponavadi ponudimo nejasne, polovičarske ali “oprosti, ampak” vrste opravičil, ki pogosto ne le zgrešijo cilj, ampak lahko povzročijo več škode.

Klinična psihologinja Harriet Lerner, je odkrila, da dobro opravičilo – tisto, ki lahko spremeni naš odnos na bolje – ne vsebuje besed “če” in”ampak”, vendar vključuje polno odgovornost za svoja dejanja brez zadržkov. Njen nasvet za opravičilo na konstruktiven način vključuje naslednje korake:

  • Ne bodite defenzivni. Ne poslušajte osebe izključno z namenom odziva, poslušajte z namenom razumevanja.
  • Bodite pristni v svojem opravičilu in pokažite pristno obžalovanje.
  • Opustite izgovore. Seveda lahko pojasnite, zakaj ste ravnali na določen način. Vendar je pri učinkovitem opravičilu vaša obrazložitev nepomembna. Držite se izražanja iskrenega obžalovanja in se izogibajte izgovorom ali racionalizaciji.
  • Ne pretiravajte. Opravičilo bi moralo biti povezano z osebo, ki se ji opravičujete, in njenimi občutki. To jih ne sme postaviti v položaj, ko zdaj skrbijo za vaše čustveno stanje in krivdo.
  • Dejanja so pomembnejša od namer. Predvsem so pomembni učinki vaših dejanj in besed, ne vaše namere. Ko se opravičujete, bodite pozorni na to, za kaj se opravičujete, in poskrbite, da boste obravnavali vpliv vaših dejanj na posameznika, namesto da bi govorili o tem, kako ste to storili ali niste.

4. Bodite pozorni na fizični dotik

Ameriški psiholog Harry Harlow je v 50. letih prejšnjega stoletja v svoji raziskavi ugotovil, da imajo dojenčki topel fizičen dotik raje od hrane. Fizičen dotik je torej za nas življenjsko pomemben že od rojstva.

Foto: Instagram

Nedavne raziskave kažejo, da ljubeči dotik spodbuja tako psihično kot fizično dobro počutje. Dr. Tiffany Field, je dokazala, da lahko kakršen koli dotik – objemi, božanje, držanje za roke – vpliva na našo sposobnost sprostitve z vplivom na možganske valove in zmanjša človeški odziv na stres z znižanjem ravni kortizola.

Poleg dejstva, da je dokazano, da dotik krepi naš imunski sistem, dotikanje z zmernim pritiskom, kot je drgnjenje partnerjevega hrbta ali držanje za roko, pravzaprav pomaga telesu proizvesti več serotonina, ki je naravni antidepresiv.

5. Igrajte se

Se spomnite časa, ko sta se s partnerjem skupaj počutila srečna, izgubljena v trenutku? Morda ste si ogledovali znamenitosti ali ste šli na humoristično predstavo ali pa ste se s svojim psom igrali na plaži. To je igra. Za odrasle je to enako, kot če se otroci skupaj ukvarjajo z domiselnimi igrami, domišljijo ali zabavnimi dejavnostmi.

Tako pri odraslih kot pri otrocih je sposobnost spontanega vključevanja v igro z drugimi znak psihičnega dobrega počutja. Ko se igrate s svojim partnerjem, oba vstopita v skupni odnosni prostor, ki krepi vajino vez in vam omogoča, da sta skupaj pristna. Kot da sta skupaj v svoji lastni resničnosti, svetu, ki pripada samo vama dvema.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close