5 stvari, ki jih morate vedeti o negi tetovaž

20. marec 2023

5 stvari, ki jih morate vedeti o negi tetovaž

20. marec 2023
Foto: Unsplash

Profesionalni tetovatorji so delili nasvete, kako skrbeti za svoje tetovaže, da bodo čim dlje izgledale sveže.

Če ste se odločili, da boste svojo kožo zaznamovali za celo življenje, je poleg izbire dobrega tetovatorja pomembna tudi nega po posegu.

Nihče si ne želi razmazanih črt in bledenja, ne glede na to, ali se odločite za velike in drzne motive, ali pa si privoščite elegantno tetovažo na prstih. Zato je pomembno, da se pred tetoviranjem informirate o negi tetovaže in vzdrževanju.

Foto: Pexels

“Pravkar ste porabili čas, denar in v nekaterih primerih tudi veliko bolečine za svojo novo tetovažo, zato zagotovo želite kar najbolje poskrbeti za svojo naložbo,” poudarja tetovatorka Abigail Rawlings. “Če ne boste upoštevali navodil za naknadno nego, bo vaša tetovaža lahko na koncu videti neenakomerna in zbledela, zgodi pa se lahko tudi okužba, ki zahteva antibiotike.”

Česa po tetoviranju ne smete početi?

  1. Ne potapljajte se: Tetovažo lahko zmočite s kratko prho, vendar je ne smete potopiti ali namakati v kopel ali plavati vsaj dva do tri tedne (ali dlje), dokler se ne zaceli.
  2. Ne dotikajte se je: Izogibajte se dotikanju vaše tetovaže, kolikor je to mogoče. “Trganje in lupljenje kože bo potegnilo črnilo ven in verjetno naredilo brazgotino, zaradi česar bo tetovažo težko popraviti,” pravi tetovatorka Hayley Hayes. “Ne dotikajte se je in pustite, da se tetovaža olušči naravno.”
  3. Ne izpostavljajte se soncu: Medtem ko se vaša tetovaža celi, se izogibajte soncu ali nosite oblačila, ki jo ščitijo. Izpostavljenost tetovaže soncu lahko vpliva na celjenje in povzroči bledenje. “Ko se ta zaceli (kar lahko traja do 6 tednov, odvisno od vrste in velikosti tetovaže), pa jo mažite s kremo z zaščitnim faktorjem,” pravi Hayes. “Če želite ohraniti živahno barvo, uporabite visoko zaščito.”
  4. Ne nanašajte dražečih snovi: Vse, kar potrebujete za hidracijo svoje umetnine, je osnovna vlažilna krema brez dišav. Nanesite jo 2-3 krat na dan, dokler se ne pozdravi oz. upoštevajte navodila vašega tetovatorja.
Foto: Pexels

Kako dolgo naj bo tetovaža prekrita s folijo?

Vse je odvisno od vrste tetovaže, ki jo imate. “Če imate zelo odprto, zatemnjeno tetovažo, ki je veliko bolj izpostavljena in obstaja večja verjetnost, da se boste okužili, jo morate pustiti zavito malce dlje,” pojasnjuje Rawlings. “Če gre le za linije, lahko folijo snamete nekaj ur kasneje – folija je namenjena zaščiti tetovaže pred oblačili na poti domov, ne pa dejanskemu celjenju.”

Slavni tetovator Claudio Traina dodaja, da lahko folijo pustite največ 4 dni, nato pa je čas za čiščenje in vlaženje. Zlato pravilo je, da tetovaže nikoli ne previjete ponovno.

Koliko časa po tetoviranju se lahko normalno tuširate?

Sveža tetovaža je v resnici rana, zato je pomembno, da jo ohranjate čisto, da preprečite okužbo. “Treba jo bo očistiti 2-3 krat na dan, dokler se ne zaceli, zlasti v prvih 24-48 urah,” pravi Hayes.

Najprej si temeljito umijte roke. Ko snamete folijo, tetovažo očistite z antibakterijskim milom brez dišav ali toplo vodo, kožo posušite s tapkanjem, nato na vrh nanesite tanko plast vlažilne kreme brez dišav. “Izberite antibakterijsko milo – nič odišavljenega, kar bi peklo in dražilo.”

Foto: Pexels

Kako pogosto vlažiti tetovažo?

Nasveti se razlikujejo od tetovatorja do tetovatorja, vendar je treba v povprečju nove tetovaže navlažiti 1-2 krat na dan, dokler se ne zacelijo, kar lahko traja do 6 tednov. Nekateri tetovatorji verjamejo v suho celjenje, ki odpravlja uporabo kakršnih koli krem ali mazil, vendar večina tetovatorjev pravi, da je za celjenje tetovaže najbolje, da je dobro navlažena, a vendar tako, da lahko diha.

Izogibajte se kremam, ki vsebujejo sestavine, kot je nafta (zato je vazelin prepovedan), saj lahko ujamejo bakterije in preprečijo dihanje rane. Bodite pozorni tudi na dišave ali alkohol na seznamu sestavin, ki lahko povzročijo draženje in bledenje.

Kako veste, ali je tetovaža okužena?

Popolnoma naravno je, da je nova tetovaža malce boleča in lahko med celjenjem nastane podplutba, toda kakršno koli zategovanje, rdečina ali utripanje so lahko prvi znaki okužbe. “Če vidite kakršen koli gnoj ali voden izcedek, zlasti rumene ali zelene barve, to kaže na okužbo kože,” pravi Rawlings. “Čeprav se vaše telo lahko pozdravi samo, je za vaše zdravje najbolje, če se posvetujete s farmacevtom ali se pogovorite s svojim osebnim zdravnikom o morebitni potrebi po antibiotikih.”

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close