5 stvari, ki jih niste vedeli o sladkorju

30. marec 2023

5 stvari, ki jih niste vedeli o sladkorju

30. marec 2023
Foto: Pexels

Znanost je ugotovila, da ima ta hkrati priljubljena in osovražena sestavina mnoge presenetljive učinke na nas.

Sladkor je izjemno dvorezna sestavina. Večina ga obožuje in pogosto posežemo po njemu, a istočasno je naš sovražnik in vemo, da je slab za nas. Kljub temu pa je del skoraj vsakega obroka, saj se pojavi v kar dveh tretjinah vse hrane in pijače, ki jo zaužijemo.

Medtem ko se najnovejša medijska pozornost sladkorju osredotoča na morebitno škodo zdravju in načine za zmanjšanje vnosa sladkorja, so nevroznanstvene raziskave o sladkorju razkrile, kako in zakaj ima ta navadna bela snov tako veliko moč v naših življenjih. Tukaj je pet najbolj zanimivih ugotovitev:

1. Strast do sladkega po vsej verjetnosti ni prirojena

V študiji, ki je bila objavljena pred kratkim, so raziskovalci poročali o ugotovitvah iz kliničnega preskušanja odraslih z normalno težo, ki jim je bil dodeljen dnevni prigrizek z visoko vsebnostjo sladkorja ali prigrizek z nizko vsebnostjo sladkorja.

V osmih tednih študije so raziskovalci opazili izrazito povečanje dopaminskega odziva skupine z visoko vsebnostjo sladkorja na sladek prigrizek in izrazito zmanjšanje dopamina pri možnosti z nizko vsebnostjo sladkorja.

Foto: Pexels

Kaj to pomeni? Sladkosnednosti se je mogoče hitro naučiti. Z le nekaj tednov redne izpostavljenosti hrani z visoko vsebnostjo sladkorja so se možgani udeležencev v tej študiji preoblikovali, da so se ta živila zdela bolj prijetna in da niso marali alternativ.

2. Toleranca na sladkor je prava stvar

Ste že kdaj zaužili kaj tako sladkega, da vam je postalo slabo? Če je tako, se vprašajte, kako lahko Američani prenesejo, da v povprečju pojedo več kot 126 gramov (skoraj 30 čajnih žličk) sladkorja na dan.

Odgovor je, da več sladkorja kot pojemo, bolj smo tolerantni na sladko. Mnogi ljudje se ne zavedajo, da so njihove brbončice dinamične. Za vsak okus, ki ga okušamo, se naše brbončice, ki jih zaznajo, spremenijo (tj. postanejo bolj ali manj občutljive), odvisno od tega, koliko smo temu okusu izpostavljeni.

Ta pojav se strokovno imenuje “kemosenzorična plastičnost” in številne študije kažejo, da diete z visoko vsebnostjo sladkorja hitro povečajo toleranco za sladke okuse. Kar je bilo nekoč presladko za želodec, zdaj postane ravno prav. Za tipično osebo lahko občutljivo spremembo v toleranci zaznamo že v samo enem mesecu.

3. Obožujemo sladkor, tudi če ga ne moremo okusiti

Mati narava je preveč pametna, da bi jo preslepila umetna sladila. Ve, kako zaznati pravi sladkor. Pravzaprav nam ni dala enega, ampak dva sistema, da se prepričamo o tem. Prvi sistem so vaše brbončice: sposobnost zaznavanja sladkih okusov je programirana naravnost v naših ustih.

Foto: Unsplash

Vendar pa večina ljudi ne pozna drugega sistema. Poleg našega zavedanja imamo biokemično posredovano pot, ki povezuje naš prebavni sistem s sistemi nagrajevanja v naših možganih. To pot nagrajevanja veliko močneje spodbuja pravi sladkor, kot recimo nekalorična umetna sladila.

Ta učinek je tako močan, da lahko znanstveniki izvajajo študije celo na žuželkah in glodalcih, kjer so geni, odgovorni za zaznavanje sladkega okusa deaktivirani (ne morejo več okusiti sladkarij). A njihovi organizmi še vedno dajejo močno prednost sladkanemu, zaradi tega sekundarnega sistema nagrajevanja možganov.

4. Sladkor nas pomiri

Eden najpogostejših razlogov, ki spodbujajo našo ljubezen do sladkorja, je njegov hiter pomirjevalni učinek, ki ga ima na naša čustva. Skoraj od rojstva se ljudje pomirjamo s hrano in pijačo. Najučinkovitejša “tolažilna hrana” skoraj vedno vsebuje znatne količine naravnih ali dodanih sladkorjev. To ni naključje.

Foto: Unsplash

Sladka hrana nas pomirja na dva načina: s hedonističnimi lastnostmi hrane (sladkor sproži dopaminergično pot nagrajevanja možganov) in s spreminjanjem presnovne in nevrohormonske funkcije (npr. zniževanje ravni kortizola in pospeševanje “hormonov sreče”, kot je serotonin).

Zaradi teh učinkov je sladkor močan balzam za stres in nas hitro prepriča v prekomerno zaužitje.

Foto: Unsplash

5. Sladkor razveseljuje čute, vendar zavira delovanje možganov

Čeprav nas zdravstveni strokovnjaki svarijo glede uživanja sladkorja zaradi njegovega prispevka k debelosti in sladkorni bolezni, je nedvomno najbolj zaskrbljujoča škoda, povezana s sladkorjem, njegov učinek na delovanje naših možganov.

Nekateri laboratorijski poskusi kažejo, da sladkor negativno vpliva na gene, ki uravnavajo hipokampus – področje možganov, ki je ključnega pomena za spomin in učenje. Presenetljivo je, da je lahko negativni vpliv sladkorja na delovanje hipokampusa tako hud kot učinki stresorjev v času odraščanja.

Prekomerno uživanje sladkorja pa povzroča tudi disbiotične spremembe v črevesnem mikrobiomu (bakterije, ki živijo v želodcu in črevesju), ki motijo tudi hipokampus. Skupaj ti raziskavi podpirata naraščajoče znanstveno soglasje glede možne povezave med dietami z visoko vsebnostjo sladkorja in demenco.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close