5 trikov, s katerimi bodo vaše sveče dišale dlje

05. december 2022

5 trikov, s katerimi bodo vaše sveče dišale dlje

05. december 2022
Foto: Unsplash

Po pravici – koliko sveč ste že vrgli stran, ker niso do konca zgorele?

Pozimi, ko večino časa preživimo doma, je pomembno, da si v domu ustvarimo čim bolj domačno in prijetno vzdušje. Eden od načinov so dišeče sveče, ki po prostoru razširijo prijeten vonj in ustvarijo romantično, pridušeno svetlobo.

A velikokrat se zgodi, da sveče ne zgorijo do konca in jih moramo potem prehitro vreči stran. S tem namenom smo pobrskali po spletu in našli nekaj trikov, ki vam bodo pomagali kar najbolje izkoristiti vaše dišeče sveče.

Foto: Unsplash

Skrajšajte stenj

Preden prižgete svečo, skrajšajte stenj na približno 10 milimetrov in to storite vsakič, preden jo znova prižgete. Na ta način bo sveča gorela bolj enakomerno in imela miren plamen, poleg tega se ne bo več moglo zgoditi, da bi del sveče zgorel, del pa ne.

Stenj bi se moral skrajšati približno po štirih urah gorenja, seveda ko plamen ugasne in ko se sveča ohladi na sobno temperaturo. Za krajšanje uporabite posebne škarje, ki jih najdete pri znamkah, ki ponujajo dišeče sveče, kot sta Diptyque ali Zara Home.

Foto: Unsplash

Prvi prižig je najpomembnejši

Ko prvič prižgete dišečo svečo, jo pustite goreti najmanj dve do tri ure, ne da bi jo ugasnili. To bo povečalo sproščanje prijetnega vonja sveče do maksimuma in je eden najpomembnejših postopkov za preprečevanje “tuneliranja” – situacije, ko vaša sveča gori na sredini, ob straneh pa ostane nestopljen vosek.

Čas je vse

Velja pravilo, da naj sveča gori eno uro na vsakih 2,5 centimetra njenega premera, vendar nikoli več kot štiri ure naenkrat. Če sveča gori dlje kot štiri ure, oslabi stenj in obstaja možnost, da se ta zlomi in pade v vroč vosek ter ostane pod njim, prav tako pa se lahko sveča začne kaditi.

Po gorenju ne sme trajati več kot 30 minut, da se vosek na površini popolnoma stopi do robov. Sveče nikoli ne ugašajte preden se to zgodi, saj nestopljeni vosek oblikuje obroč okoli stopljenega dela, ki se nato ne more več stopiti. Sveče v tem primeru ne boste mogli porabiti do konca.

Foto: Unsplash

Svečo ugašajte z “zvončkom”

Poleg tega, da boste z zvoncem lažje in varneje ugasnili svečo, se boste izognili situaciji, da bi vroč vosek brizgal naokoli in na sveči pustil sledi saj. Zvonček za ugasnitev sveče najdete v ponudbi danske blagovne znamke Frama in Ferm Living ali pa v veleblagovnici Ikea.

Prepričajte se, da je stenj ostal na sredini

Drug element, ki vam bo pomagal preprečiti “tuneliranje”, je, da se prepričate, da je stenj sveče vedno na sredini. Če ni, potem ko upihnete svečo in pustite, da se vosek nekaj minut ohlaja, nežno premaknite stenj na sredino sveče, da bo vosek enakomerno gorel.

Avtor
Piše

K. F.

Style. Več novic

New Report

Close