5 zdravstvenih težav, ki jih lahko rešite z jokanjem

28. december 2021

5 zdravstvenih težav, ki jih lahko rešite z jokanjem

28. december 2021
Avtor: Unsplash

Za mnoge je jok znak šibkosti, vendar, če čutite potrebo po jokanju – jokajte.

V ZDA ženske jočejo povprečno 3,5 krat na mesec, moški pa le 1,9 krat. Vendar ima jok več zdravstvenih koristi, pravi Bright side. Te pa so:

Stres

Študija iz leta 2014 je odkrila, da jok ljudem v obdobju stresa pomaga, da se sprostijo. Rezultati joka sicer niso takojšni, ampak traja nekaj minut, da se telo končno prične sproščati. Raziskovalci pravijo, da jok aktivira parasimpatično živčevje (PNS), ki deluje pomirjujoče na nas, ko se aktivira.

Krvni tlak

Visok krvni tlak lahko privede do mnogih zdravstvenih težav, poleg možganske kapi, srčne kapi, srčnega zastoja, tudi do demence in celo odpovedi ledvic. Dobra novica pa je, da jok znižuje krvni pritisk, umirja srčni utrip in ga drži pod nadzorom. Vendar vseeno, če imate resne težave s povišanim krvnim tlakom, poiščite zdravniško pomoč.

Kopičenje toksinov

Solze pravzaprav tudi izpirajo nečistoče, dim in prah. Ko se jokate, vaše solze izpirajo toksine, ki se zaradi stresa nabirajo v vašem telesu. Zmanjšanje toksinov pa pripomore k znižanju ravni kortizola v telesu, kar privede do boljšega razpoloženja. Zato ne bodite presenečeni, ko se boste po joku počutili lažje.

Avtor: Unsplash

Spremembe razpoloženja

Če se sprašujete, zakaj je vaše obnašanje postalo agresivno in se zadnje čase počutite tesnobno in razdraženo, morda veste, da gotovega odgovora ni. Nihanje razpoloženja se lahko pojavi zaradi mnogih razlogov. Eden izmed razlogov je tudi kopičenje minerala mangana v telesu. Vendar, ko se jočete, presežek mangana vaše telo zapusti skupaj s solzami. To zmanjša njegovo količino v vašem telesu, kar pa privede do tega, da se pomirite in osredotočite.

Bolečina

Kadar čutite fizično bolečino, se lahko zgodi, da vam iz oči prikaplja nekaj kapljic. Na ta način telo zmanjša občutek bolečine. Raziskave odkrivajo, da je jokanje vrsta tolaženja samega sebe, saj čustvene solze sproščajo oksitocin, poznan kot hormon ljubezni in endorfin, poznan kot hormon sreče. Ti hormoni pa privedejo do tega, da se ljudje počutimo dobro in zmanjšajo fizično in čustveno bolečino.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close