5 znakov, da je vaša prijateljica toksična

19. julij 2021

5 znakov, da je vaša prijateljica toksična

19. julij 2021
Profimedia

Poleg družine je prijateljstvo najpomembnejša stvar v življenju in nam mora prinašati srečo in oporo v življenju. Če vas prijateljstvo duši in zadržuje, imate morda zlonamerne prijateljice. Prepoznajte jih po nekaj očitnih znakih, na vas pa je da se odločite, ali je to prijateljstvo vredno ohranitve, ali je čas da gre vsak svojo pot.

Prijateljstvo naj bo tisto, kar nas osrečuje, izpolnjuje in nam daje oporo v težkih trenutkih. Čeprav je vsak odnos drugačen, je ena stvar skupna vsem – v odnosu se ne bi smeli počutiti slabo in vanj dvomiti. Prijatelje pogosto nagovarjamo kot ‘izbrano družino’ in to so ljudje, ki bi jim morali biti sposobni popolnoma zaupati in nanje računati, ko se soočamo s težkimi situacijami.

Iskanje pravih in iskrenih prijateljev je lahko zastrašujoča naloga in ljudje imajo pogosto le peščico pravih prijateljev. Raziskave britanskega antropologa Robina Dunbarja so pokazala, da se prijateljstva najlažje oblikujejo v mladosti, ko imamo največ prijateljev in znancev, a ko dopolnimo 30 let, to število stagnira do 60-ga leta, nato pa začne strmo upadati. Dunbar ocenjuje, da ima povprečen posameznik v življenju približno 150 prijateljev, a le nekaj pravih bližnjih. Kako potem oceniti kdo je naš pravi prijatelj in kdo ne?

Eden izmed najpogostejših razlogov, zakaj se prijateljstva prekinejo, so slabi nameni iz ene strani. »V prijateljskih odnosih se pogosto pojavijo slabi nameni in slaba dejanja, vendar je na nas samih, da ocenimo ali gre za slabo prijateljstvo ali samo za slabo fazo pravega prijateljstva,« je za New York Times povedala psihologinja Harriet Lerner. Da bi ocenili, ali ima vaš prijatelj slabe namene ali je vaše prijateljstvo preprosto naletelo na slabo obdobje, spodaj oisujemo nasvet psihologa Perpetue Neo, ki je za Insider razložil, kako prepoznati, če je oseba zlonamerna.

Profimedia

Zelo je dramatična

V zdravem prijateljstvu so običajni vzponi in padci, a niso vse stvari, ki se vam zgodijo, dramatične. Slaba prijateljica bo poskušala vsako situacijo narediti dramatično in poskušala iz tega narediti vašo težavo. Ne glede na situacijo, bo iz tega naredila veliko težavo in jo naprtila vam.

Vse se vrti okoli nje

Tudi če se vam je zgodilo nekaj dobrega, bo slaba prijateljica usmerila pogovor nase. Vsakič, ko se boste pogovarjali z njo, vas sploh ne bo poslušala in bo samo iskala moment, da se vključi v zgodbo in pove nekaj o sebi. Pravo prijateljstvo mora biti enakopravno in v trenutku, ko ga ena oseba začne usmerjati vase, veste, da je čas, da razmislite o svojem odnosu.

Omalovažuje vas

Slabi ljudje na zelo subtilen način obvladajo tehniko omalovaževanja drugih. Nikoli vas ne bodo pohvalili za vaše dosežke in četudi jim uspe vas pohvaliti, čutite, da niso iskreni. Še posebej so veseli, kadar ste v slabi situaciji, s svojimi grdimi, a odmerjenimi besedami pa skušajo vaš položaj še poslabšati.

Na skrivaj vas kopira

Slaba prijateljica vam lahko v obraz reče, da ji vaše stvari ali dejanja niso všeč, a vas na skrivaj kopira. Kopiranje ljudi pogosto izvira iz ljubosumja in zavisti do druge osebe in sčasoma lahko postane utrujajoče. Tudi ljubosumje se lahko sčasoma spremeni v tekmovanje in v trenutku, ko se ta oseba počuti nadrejeno, vam bo to takoj pokazala.

Laže, da bi dobila to kar želi

Eden najpomembnejših dejavnikov vsakega medosebnega odnosa je zaupanje. Zlonamerni prijatelji bodo storili vse, da bodo ohranili vaše zaupanje, a ga hkrati gradili z lažmi. Slab prijatelj vam bo lagal o najmanjših podrobnostih, a tudi vsak dan pripovedoval izmišljene zgodbe, ki vam bodo poskušale laskati. Ko boste v takšni osebi prepoznali laž, bo vse, kar vam je kdaj povedala, vprašljivo.

Kaj storiti, ko odkrijete, da je prijateljica zlonamerna?

Imejte v mislih, da je vedenje slabe prijateljice posledica njenih težav, s katerimi se spopada na svoj način. Če se je vaše dolgoletno prijateljstvo nenadoma spremenilo, psihologinja Amanda Zayde iz InStyle svetuje, da se najprej poskusite pogovoriti in ugotoviti, kaj jo moti. Takšne nenadne spremembe v odnosih je sčasoma običajno mogoče razrešiti in zgladiti. Če je po drugi strani vaše prijateljstvo že na začetku strupeno, je morda čas, da se poslovite od njega.

Psihologinja in avtorica knjige “Razstrupite misli” Andrea Bonior za InStyle svetuje, kako na najbolj zdrav način prekiniti prijateljstvo. Začnite s stavkom, ki pojasnjuje, kako vidite prijatelja, ki vas prosi za nekaj, česar ji ne morete dati, in kljub temu, da jo imate radi in vas skrbi zanjo, vidite, da ta odnos ni zdrav za vas in si želite vzeti čas zase. Tak pristop bo v prihodnosti priložnost za novo in bolj zdravo prijateljstvo, pod pogojem, da je oseba na drugi strani pripravljena delati na sebi in svojih zlih namerah.

Prispevek je bil objavljen na miss7

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close