5 znakov, da je vaše telo zadovoljno s težo in da dieta ni potrebna

24. junij 2022

5 znakov, da je vaše telo zadovoljno s težo in da dieta ni potrebna

24. junij 2022
Foto: Unsplash

Kako izgubiti kilograme? Morda niti ne potrebujete diete in vaša teža ne bi smela biti zgolj številka, ki ste jo videli v priročniku. Morda je vaše telo povsem zdravo in zadovoljno, čeprav z nekaj kilogrami več. 

Ste že opazili, da se vaše telo pogosto ustavi pri določeni teži? Za vas je to morda znak, da se morate bolj potruditi, da izgubite željene kilograme, vaše telo pa vam v resnici pošilja signale, da je zadovoljno in se počuti dobro, razkriva missGastro

Za kakšne signale glede idealne teže gre?

1. Povečanje naporov za izgubo kilogramov ima negativne posledice

“Ko drastično zmanjšamo vnos kalorij in pretirano telovadimo, se naši hormoni ‘premešajo’, da bi lažje vzdrževali telo,” je pojasnila dietetičarka Jennifer McDaniel. “Telo poveča proizvodnjo hormonov lakote, kot je grelin, kar poveča željo po jedi. Povečali se bodo tudi hormoni stresa, kot je kortizol. Verjetno se boste počutili šibke in utrujene.”

Poleg tega vaši napori niso vredni izgube časa za družino ali spanje. Občutek lakote lahko povzroči tudi nihanje razpoloženja. “Če ste slabe volje ali se počutite, kot da zamujate življenjske užitke, vaš načrt za hujšanje verjetno ni dober,” pravi McDaniel. 

Foto: Unsplash

2. Nimate zdravstvenih težav, povezanih s težo

Kirurginja Caroline Cederquest svetuje, da si ogledate svojo celotno sliko, preden si zastavite cilj. Poleg obsega pasu je namreč pomembno upoštevati tudi druge dejavnike, povezane z zdravjem. Bodite pozorni na raven holesterola, krvnega tlaka in krvnega sladkorja. Če vam zdravnik pove, da je vse našteto v redu in pod nadzorom, potem imate “zdravo težo”, ne glede na to, ali je to tudi vaša želena teža ali ne. 

3. Dobro se počutite

Ko veste, da ste zdravi in da izpolnjujete vse zdravstvene parametre, ki so povezani z ustrezno težo, potem pomislite tudi na to, kako se počutite. Ne glede na to, da morda še naprej sanjate o idealni teži in delate na tem, da jo dosežete, se vprašajte, ali imate dovolj energije za aktivnosti in treninge, ki so zelo izčrpavajoči.

Vaše počutje v vašem telesu je veliko bolj pomembno od tega, ali to vključuje plosk trebuh ali ne. 

Foto: Unsplash

4. Blizu ste svoji idealni teži

Če je vadba za moč del vaše rutine za hujšanje, ste verjetno pridobili nekaj mišične mase – in to je dobro! Ker pa so mišice težje od maščobe, je treba prilagoditi pričakovanje glede svoje teže.

McDaniel pravi: “Splošni cilj izgube teže je preprečiti izgubo mišic.” Mišična masa nam poleg kurjenja kalorij pomaga tudi pri ohranjanju moči za vsakodnevne aktivnosti. Poleg tega zmanjšanje vnosa kalorij zaradi hujšanja lahko pomeni, da naše telo ne bo dobilo dovolj beljakovin za ohranjanje mišične mase. 

Foto: Unsplash

5. Za dosego željene teže bi potrebovali ekipo strokovnjakov 

Ni skrivnost, da se metabolizem s staranjem upočasni, kar otežuje hujšanje. “Velikokrat, ko sem svoje stranke vprašala, kdaj so nazadnje dosegle “ciljno težo”, so rekle, da je bilo to v srednji šoli ali na njihov poročni dan,” pravi dietetičarka Jennifer McDaniel. “Doseganje te teže je še vedno mogoče. Vendar količina truda in energije za doseg in vzdrževanje te teže morda ne bo vzdržna.”

Če menite, da potrebujete osebnega nutricionista, osebnega trenerja in ure intenzivne vsakodnevne vadbe, da boste spet lahko oblekli svoje najljubše kavbojke, ki ste jih nosili na fakulteti, je morda čas, da znižate svoja pričakovanja na razumno raven.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close