5 znakov, da jeste premalo ogljikovih hidratov

16. maj 2022

5 znakov, da jeste premalo ogljikovih hidratov

16. maj 2022
Foto: Pexels

Ljudje se še vedno bojijo ogljikovih hidratov in mislijo, da se bodo zaradi njih zredili. A če jih predolgo ne jeste, lahko nastanejo težave.

Mnogi posamezniki so shujšali z zmanjšanjem vnosa ogljikovih hidratov (OH), zato ni presenetljivo, da je ta metoda zelo priljubljena. Trenutno je dieta z nizkim vnosom ogljikovih hidratov del življenja skoraj vseh, ki si želijo biti v formi. Nekateri samo drastično zmanjšajo količino OH, drugi pa jih popolnoma izločijo iz jedilnika.

Izogibajte se konceptu “brez OH”

Poleg tega, da je popolnemu opuščanju OH (brez testenin, krompirja ali riža) zelo težko slediti, mnogi zdravniki zdaj opozarjajo, da je ta trend škodljiv. Namreč, četudi so danes ogljikovi hidrati skoraj prvi na seznamu sovražnikov, jih telo potrebuje kot vir energije in zdravih beljakovin.

Če ne zaužijete dovolj OH, se lahko pojavijo znaki pomanjkanja. Te posledice pa so same po sebi dovolj škodljive, da na vaše hujšanje vplivajo negativno.

Foto: Pexels

Bodite pozorni na teh pet stvari

Ko vašemu telesu začne primanjkovati OH, bo to začelo zelo očitno kazati. Če se vam pojavlja teh pet znakov, potem je čas, da spremenite jedilnik.

  1. Imate stalne glavobole in težave s koncentracijo.

OH se v prebavnem traktu razgradijo v glukozo, ki jo naši možgani potrebujejo za pravilno delovanje. Če zaužijemo premalo OH, možganom primanjkuje energije, kar povzroča težave s koncentracijo.

Na primer, slabše si zapomnimo nove stvari in težko beremo. Pomanjkanje OH znižuje tudi raven sladkorja v krvi, kar pa povzroča glavobole.

Foto: Pexels

2. Imate slab zadah

Z manj kot 30 grami OH na dan se telo zateče k izgorevanju maščob za ustvarjanje energije – zapade v tako imenovano ketozo, ta naj bi bila dobra za hujšanje. Toda pri tem nastanejo kemične spojine, imenovane ketonska telesa, ki se izločajo skozi dihanje. Na žalost ne dišijo zelo dobro, zato imamo ob premalo OH slab zadah.

3. Imate prebavne motnje

Prehranske vlaknine so izjemno pomemben del zdrave prehrane in lahko pomagajo preprečiti različne zdravstvene težave, kot je visok krvni tlak. Spodbujajo tudi delovanje črevesja in poskrbijo, da ne trpimo zaradi zaprtja ali napihnjenosti. Prehranske vlaknine se večinoma nahajajo v zdravih živilih, bogatih z OH, kot so polnozrnati izdelki ali na primer krompir, zato ne smemo biti povsem brez njih.

Foto: Pexels

4. Nenehno ste lačni in slabe volje

Ogljikovi hidrati nas lahko razveselijo, saj povečajo proizvodnjo tako imenovanega hormona sreče serotonina, ki izboljšuje naše razpoloženje. In kot da to ne bi bilo dovolj, telo takoj sproži občutek hrepenenja, če ne dobi dovolj energije iz OH.

V najslabšem primeru to privede do prenajedanja, raven sladkorja v krvi na kratko poskoči, nato pa enako hitro spet pade, zaradi česar se spet počutimo utrujeni in sitni. Pri tem lahko pomaga zavestno uživanje tako imenovanih kompleksnih OH (npr. žita, stročnice, zelenjava), ki jih telo le počasi predela in vzdržuje konstantno raven sladkorja v krvi.

Foto: Pexels

5. Med športno aktivnostjo se hitro utrudite

Energijo, ki nam jo dajejo OH, porabimo med aktivnostjo. Če je skladišče prazno, telo kot nadomestek uporablja beljakovine, ki jih dejansko potrebujemo za izgradnjo in delovanje mišic.

Tako je lahko trening za moč popolnoma zaman, ker mišice sploh ne morejo rasti, po drugi strani pa se še hitreje utrudimo in ne moremo sploh telovaditi, toliko kot bi si želeli.

Foto: Pexels

Če opažate te simptome pri sebi, je pomembno, da ponovno dvignete raven zaužitih OH. Strokovnjaki predlagajo, naj OH predstavljajo vsaj 50 odstotkov vašega dnevnega kalorijskega vnosa.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close