5 znakov, da svojemu partnerju ‘igrate’ mamo

14. marec 2019

5 znakov, da svojemu partnerju ‘igrate’ mamo

14. marec 2019

Obstaja razlika med vašo skrbjo za partnerja in skrbjo za otroka. Imate pripombo na vse, kar reče ali naredi? Potem se ne obnašate samo kot njegova mama, ampak celo kot zelo naporna mama.

Najbolj zdrava so razmerja, v katerih med partnerjema vlada enakopraven odnos. Seveda se v vsaki zvezi, kjer sta si dva človeka naklonjena, pojavi želja po skrbi za drugega, toda obstaja pomembna razlika med skrbjo za otroka in skrbjo za partnerja.

Veliko ljudi se te razlike ne zaveda in morda ste med njimi tudi ve. Lahko verjamete, da se duševno zdravim in zrelim moškim ne zdi nič kaj seksi, če igrate njihovo mamo ali jih ponižujete na raven neodgovornega otroka. Teh 5 znakov razkriva, če ste prestopile mejo in svojemu možu ali partnerju igrate mamo.

1. Nenehno mu prigovarjate ali ga opominjate

Če imate pripombo na vse, kar reče ali naredi, potem se ne obnašate samo kot njegova mama, ampak celo kot zelo naporna mama. Le komu je všeč, da ga nekdo ves čas krca in ga opminja ter krega? Težave v zvezi se rešuje s konstruktivnim pogovorom.

2. Ve imate vedno prav

Ali menite, da imate ve vedno prav, kadar razpravljata ali se pričkata? Potem partnerja ne doživljate kot enakovrednega, to pa je najpomembnejši element zveze. To lastnost, da si pripisujete edino zveličavno mnenje, je najbrž opazil že tudi vaš partner in se zaradi tega ne počuti najboljše.

3. Vedno pospravljate za njim in mu ‘odnašate’ zadnjico

Zlagate njegovo obleko, pospravljate drobtinice za njim, mu strežete kot gejša in skrbite, da je negovan, dišeč, lepo zlikan… Ja, postale ste njegova mama, čestitamo! Morda tega niste niti opazile, saj so tudi moški radi ‘komot’, poleg tega smo še od svojih staršev navajene ustreči moškemu. Toda sodobna zveza predvideva tudi pravično razdelitev del v gospodinjstvu.

4. Ves čas ga nadzorujete

S tem vedenjem ga zagotovo spominjate na njegovo mamo. Če pa skušate tudi nadzorovati vsak vidik vajine zveze, vključno z njegovim življenjem, s tem tudi jasno kažete, da nimate zaupanja v partnerja. To lahko zelo slabo vpliva na vajino skupno prihodnost.

5. Nenehno ga branite

Ali svojemu partnerju v javnosti nenehno igrate odvetnico, ko reče kaj narobe? Potem prevzemate njegovo krivdo nase. Namesto, da ga opravičujete in ščitite kot mati, ga raje spodbudite, da se nauči prevzeti odgovornost za svoje obnašanje.

D. S.

Foto: Reader’s Digest, Shutterstock, India Times, Psychology Today

Style. Več novic

New Report

Close