“Despacito” je top glasbeni hit poletja. Preverite, zakaj!

20. julij 2017

Ta resnično preprosta popevka se takoj usede v uho – tako zelo, da postane po nekaj poslušanjih naravnost moteča. A kaj hočemo…

Ste zadnje tedne kaj odpirali radio? Dotičnemu komadu, ki trešči v ušesa kot bomba in se zaleze v možganske sinapse kot ponorel parazit, se je ne-mo-go-če izogniti. Poskušala sem z vsemi zvijačami, a mi ni uspelo. Zato se zdaj rešujem s popolno tišino med vožnjo v avtu, vse dokler Despacito manija, ki je nekakšen trendovski spremljevalec poletja 2017, ne bo izzvenela… In nekoč menda bo?

Ali pa z vzdihom zamenjam frekvenco na radiu… morda pa vtaknem USB ključek z naloženo žlahtno tehno glasbo – karkoli, da le prežene ta refren, ki ga zdaj že vsi, o tem se precej prepričana, znate na pamet!

A kaj to pomaga. Dva dni nazaj peljem avto na tehnični pregled, vrata mojega avta so zaradi vročine odprta, podobno naredi preznojena sotrpinka poznih srednjih let za mano v avtu, s katerim se je pripeljala za mano in se mi nalepila na rit. Šipe je dala dol, subwoofer ji dela potuho s polno kapaciteto in tako se stotine metrov po Trzinu razlega:

“Despacito… Quiero respirar tu cuello despacito… Deja que te diga cosas al oido… Para que te acuerdes si no estas conmigoooooooooooooooo…”

avtorja v vseh pogledih rekordnega hita v poletju 2017

Oooooooooo….! In tako naprej in tako dalje, da se lahko človek samo še prijavi na urgentno enoto psihiatrije, ker po 10 ponavljanjih tega ‘hita poletja’ zagotovo doživi živčni zlom. Ne tvegajte po nepotrebnem in čuvajte svoje zdravje!

Dober vic na temo pesmi ‘Despacito’ – poglejte, kako komunalni delavci hitijo betonirat jašek s tem klovnom!

A čeprav se poleg fan klubov pojavljajo tudi klubi hejterjev pesmi Despacito in objavljajo najbolj vulgarne ter (roko na srce) tudi inteligentne vice ter videe na temo Despacita (dokaz tukaj), dejstva pač ostajajo – dejstva. Ta (ne)srečni komad, ki nekaterim očitno povsem zadovolji glasbeni okus, je daleč najbolj poslušana pesem na ‘streamih’. Kar preprosto pomeni: ljudje so jo največkrat poslušali ali si jo celo naložili na računalnike in na ključke pa v razne predvajalnike in še kam…

Ta čudak Juanes nam je pred leti non-stop težil s črno srajco… grrr…

Kot da ni bilo dovolj hudega storjenega že (s prav tako španskim!!!) ultra hitom izpred nekaj let, ki se ga ljubitelji kakovostne glasbe (Glasbe z veliko začetnico) spominjamo le še z oddaljeno grozo in ga, bogu hvala, radijske postaje ne vrtijo več prav pogosto: a spominjamo se je še, tiste črne srajce oziroma komada La Camisa Negra… ki jo je napisal in izvajal Juanes. Ta je prav tako nerazložljivo zavijal v slogu:

Tengo la camisa negra, hoy mi amor esta de luto… Hoy tengo en el alma una pena… y es por culpa de tu embrujo.

Kakorkoli, nazaj k Despacito, za katerega sta kriva Luis Fonsi in Daddy Yankee’s, ki sta nas z njo začela okuževati v letošnjem januarju. Popevka je od takrat dosegla prvo mesto v kar 35 državah in je prva španska popevka, ki je zasedla 1. mesto na referenčni Bilboard lestvici! Še bolj je presenetljiv podatek, da jo točno to pesem prek ‘streamanja’ preposlušalo kar 4,5 milijarde ljudi (lahko bi dejali, tako rekoč dve tretjini planeta) v manj kot 6 mesecih!

Treba se je sprijazniti: ves svet trenutno pleše na hit Despacito in ga pobožno posluša…

Despacito je tako s trona zabrisal pesem z naslovom Sorry izvajalca Justina Bieberja, ki ima 4,38 milijard poslušanj. Lahkotna lirika, zapeljiv ritem (tipčno španski) in produkcija drugih glasbenikov, ki so se lotili predelave instantnega hita, so prispevali k neznosni priljubljenosti Despacita. Despacito, ki v španščini dobesedno pomeni ‘počasi’ oziroma v jeziku naših južnih bratov ‘samo polako’ je že 10 tednov na samem vrhu seznama Billboard, na YouTubeu pa ima več kot 2,7 milijarde ogledov!

Ah, kar tiho bom… okusi so res različni… in obstaja, več kot očitno, t.i. večinski okus. O okusih pa se ne splača prepirati, tako so ugotovili že pred tisočletji precej pametnejši od mene.

 

Foto: YouTube, SlateMagazine, Billboard

New Report

Close