6 higienskih napak, za katere ne veste, da jih počnete

01. julij 2021

6 higienskih napak, za katere ne veste, da jih počnete

01. julij 2021
Profimedia

Marsikdo je presenečen, ko izve, da nekatera higienska pravila, ki že dolgo držijo, v resnici niso pravilna ali celo škodijo zdravju. Da bi temu naredili konec, vam predstavljamo šest napak, ki jih morda delate tudi sami.

Predolgo ali prepogosto prhanje

Morda se sliši nenavadno, vendar prepogosto prhanje je prav tako škodljivo, kot da se sploh ne bi prhali. Po mnenju strokovnjakov za nalezljive bolezni iz univerze Kolumbija prepogosto prhanje povzroči suho kožo. Kar pa privede do tega, da koža poči, te majhne razpoke pa omogočijo lažji distop mikrobov, virusov in bakterij v vaše telo.

Strokovnjaki zato priporočajo, da se ne tuširate več kot enkrat na dan. Healthline a navaja tudi splošna pravila, ki se jih morate držati med tuširanjem:

  • Ne tuširajte se z prevročo vodo, uporabljajte toplo vodo,
  • Ne tuširajte se dlje kot 10 minut,
  • Uporabljajte blago milo in šampon,
  • Po prhanju nanesite vlažilno kremo na telo.

Ne umijete si rok preden greste na stranišče

Bakterije se ne nahajajo le v kopalnici ali na straniščni školjki, temveč se nahajajo po celi hiši. Kar pomeni, da ko greste na stranišče, so bakterije že na vaših rokah. Ko se z rokami dotikate svojih intimnih predelov, se lahko nanje prenesejo nevarni mikrobi. Priporočljivo je, da roke operete pred in po potrebi.

Profimedia

Po potrebi na gumb za splakovanje pritisnete s prsti

Stranišče je po vsej verjetnosti najbolj umazano mesto v vašem stanovanju. Raziskave kažejo, da kapljice, ki vsebujejo mikrobe, lahko najdemo na površini straniščne školjke tudi do 90 minut po izpiranju, še posebej če pokrova ne spustimo pred izpiranjem. Zato poskusite vodo spustiti z zunanjo stranjo roke. To vam pomaga pri preprečevanju nadaljnjega širjenja bakterij, v primeru, da si pozabite roke umiti.

Dolgo spite na istem vzglavniku

Vzglavniki so raj za plesen in pršice, še posebej tisti iz perja. Ena izmed študij je pokazala, da lahko pršice in prah sprožijo alergije, ki povzročajo zamašen nos ter otekanje in draženje zgornjih dihalnih poti. Priporočljivo je, da blazino vsak teden operete pri temperaturi vsaj 50 stopinj.

Svojim ljubljenčkom dovolite, da so z vami v postelji

Profimedia

Tako kot podnevi, morate higienska pravila upoštevati tudi ponoči. Eno izmed teh je, da se postelje ne deli s hišnimi ljubljenčki, predvsem psi in mački. Tudi tisti, ki redno obiskujejo pasje in mačje salone, v svoji dlaki nosijo veliko bakterij, nekateri viri pa celo navajajo, da nekatere izmed njih povzročajo bubonsko kugo-najbolj znano obliko kuge. Statistični podatki kažejo, da je bilo med letoma 1977 in 1998 kar 23 primerov kuge, ki so jo prinesle udomačene mačke.

Obraz umivate z običajnim milom

Mnogi še vedno mislijo, da je umivanje obraza z milom najboljše, kar lahko za svojo kožo naredite. Vendar temu ni čisto tako. Običajno milo maši pore in povzroča razpoke na koži, dermatologi poudarjajo, da to milo ni namenjeno umivanju obraza. Ob uporabi običajnega mila uničite zaščitno pregrado na površini kože in zmotite njen pH.

Prispevek je bil objavljen na miss7

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close