To je 6 najnujnejših stvari, ki jih potrebujete v ročni prtljagi

23. junij 2022

To je 6 najnujnejših stvari, ki jih potrebujete v ročni prtljagi

23. junij 2022
Foto: Unsplash

Če odhajate na daljše potovanje, potem ste večino stvari pospravili v velike kovčke. Kaj pa morate nujno vključiti v svojo ročno prtljago?

Letošnje poletje bo verjetno eno bolj turistično uspešnih poletij, saj so ukrepi in omejitve glede koronavirusa po večini držav že opustili.

Letališča so obremenjena, kar je bilo te dni mogoče videti na londonskem letališču Heathrow, z dolgimi vrsti pa se spopadajo tudi na dublinskem letališču. 

Številni poročajo o zamudah prtljage, zato naj vas spomnimo na to, da lahko vse pomembnejše stvari za krajši obisk zložite tudi v ročno prtljago, tako pa tudi prihranite nekaj denarja. V primeru, da potujete za dlje časa oziroma potrebujete več oblačil, pa ne pozabite nekaj najnujnejših stvari vključiti tudi v carry-on kovček ali nahrbtnik. 

Kaj vse potrebujete?

1. Pomembne dokumente

Dokumenti, kot so osebna izkaznica, potni list, bančne kartice, kartica za evropsko zdravstveno zavarovanje in tako dalje, morajo biti vedno pri roki.

In čeprav je danes že vse digitalno in imate potrdila o cepljenju ter letalske karte že na telefonu, ne pozabite kopij vseh dokumentov v fizični obliki pospraviti v plastično mapo. 

2. Zdravila

Od države, v katero potujete, je odvisno, ali lahko pridobite zdravila, v primeru, da se izgubijo. Vso zalogo, ki jo potrebujete za čas dopusta, vključite v svojo ročno prtljago, saj bodo zdravila tako na varnem. Prav tako morate preveriti, kakšne so omejitve glede vnosa določenih zdravil v državo, v katero potujete. 

3. Nakit in druge sentimentalne predmete

Če ste se odločili, da na potovanje vzamete drag nakit ali predmete, ki imajo  posebno vrednost, kot je na primer odejica, brez katere vaš otrok ne more zaspati, potem imejte te predmete raje pri sebi. Obstaja namreč tveganje, da se vaša check-in prtljaga izgubi, kar bi imelo za vas ali pa za spanje vašega otroka velike posledice. 

Foto: Unsplash

4. Telefon, laptop, tablico

Vse elektronske napravice imejte v ročni prtljagi, nikar pa ne pozabite tudi na polnilce. Takšni predmeti imajo preveliko vrednost, da bi tvegali. 

5. Toaletne potrebščine

V primeru, da potujete nekam, kjer boste imeli vse toaletne potrebščine, potem lahko to točko izpustite. Sicer pa ne pozabite na vse ključne toaletne potrebščine – zobno ščetko, zobno pasto, odstranjevalec ličil, peno za čiščenje obraza, kremo za obraz, šampon, balzam, glavnik, kremo za sončenje ter vsa ličila, ki jih želite vzeti s seboj.

Pomembno je, da so vse tekočine v stekleničkah, ki niso večje od 100 mililitrov. 

Foto: Unsplash

6. Rezervna oblačila

Priporočljivo je, da v ročno prtljago vključite tudi rezervna oblačila. Najpomembnejše je spodnje perilo, če odhajate v tople kraje, pa ne pozabite na kratke hlače in majice. Čevlje, ki jih nameravate najpogosteje nositi na potovanju, imejte kar obute. 

Zložiti ali zarolati obleke?

Odgovor je odvisen od tega, ali potujete s kovčkom ali z nahrbtnikom. Rolanje oblačil je pred leti postalo pravi hit, toda ta tehnika je primerna le za nahrbtnik, v kovček pa je veliko bolj smiselno zložiti oblačila. 

Oblačila lahko tudi zložite v kompresijske vrečke ter iz njih iztisnete zrak.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close