6 nasvetov, kako med poletjem skrbeti za nakit

Kako svoje najljubše kose nakita zaščititi pred slano vodo, močnim soncem in peskom?

Poletje je vse bližje, kar pomeni, da bo vedno več ljudi spakiralo torbe za na plažo in se odpravilo na izlet na peščene plaže. Medtem, ko boste pakirale stvari za na plažo v svojo novo slamnato torbo, pomislite, kako boste svoje najljubše kose nakita zaščitile pred slano vodo, močnim soncem in peskom. Spodaj vam zato predstavljamo 6 nasvetov, kako poleti zavarovati svoj nakit, da bo ostal enako svetleč.

Spakirajte premišljeno

Ko se nekam odpravljate, je zagotovo najlažje, da vse samo na hitro zmečete skupaj. A bodite pazljive, saj diamanti lahko opraskajo bisere (ali druge dragulje). Zato je najbolj priporočljivo, da bolj občutljive kose nakite zapakirate v individualne mehke škatlice, s čimer preprečite praske in zapletanje verižic med seboj. Se na pot odpravljate na hitro in samo za eno noč ter nimate časa iskati škatlic? Če ne želite, da se vaše verižice in zapestnice zapletajo med seboj, jih ovijte okoli slamic. Za dodatno zaščito pa je najbolje, da vsak kos posebej zavijete v robčke.

Grajenje gradov iz peska raje prepustite otrokom

Pesek na nakitu hitro lahko pusti praske, saj na kamne deluje kot smirkov papir. Ko se odločate, kateri nakit boste izbrale za na plažo, pomislite, kaj boste počele tisti dan. Če boste v naprej razmislile svoje aktivnosti, boste ves najljubši nakit raje pustile v apartmaju.

Sončenje lahko škodi nakitu

Krema za sončenje lahko prekrije nakit, kar lahko povzroči izgubo briljantnosti na kamnu, nekatere materiale pa celo posvetli. Če se temu želite izogniti, svoj nakit redno čistite z ultrasoničnim čistilcem nakita. Barvnih kamnov pa raje sploh ne nosite na soncu, saj lahko svetloba in visoke temperature povzročijo, da barva čez čas zbledi.

Pred kopanjem odstranite ves nakit

Na plaži se hitro zgodi, da zgubite kakšen kos nakita. V vodi roke postanejo mrzle, prsti se skrčijo in prstani z lahkoto spolzijo dol, kar najverjetneje ne boste opazile takoj in bodo izgubljeni za vedno. Preden skočite v bazen, odstranite ves nakit, saj bazeni vsebujejo močne kemikalije kot je klor, ki lahko poškoduje vaš nakit.

Zaščitite svoje investicije

Nikoli ne pustite boljšega nakita na stolu ali v hotelski sobi. Če imate na počitnicah s sabo dražje kose, izberite sobo s sefom. Enako bodite previdni, ko čistite nakit in se raje izogibajte bližine umivalnikov, saj vam lahko manjši kosi v trenutku spolzijo v odtok.

Pred odhodom nakit ocenite

Če se na počitnice odpravljate s kosi bolj prefinjenega nakita, pri nakupu vztrajajte, da dobite certifikat iz inštituta, ki skrbi za drage kamne. S tem boste točno vedele, koliko so vredni, hkrati pa boste lahko certifikat posredovale naprej, če se kdaj odločite, da boste nakit čez nekaj časa predale naprej.

 

Foto: Pinterest

O avtorju

AnjaCajhen

New Report

Close