6 stvari, ki jih kopičimo brez potrebe in ne uporabljamo

28. marec 2019

6 stvari, ki jih kopičimo brez potrebe in ne uporabljamo

28. marec 2019

Šele ko nastopi čas za pomladno čiščenje, opazimo, koliko predmetov, ki jih sploh ne uporabljamo, se nam valja po predalih in omarah! Čas je za novi minimalizem v domu.

Impulzivno kupovanje skoraj vsi poznamo, prav tako ‘kupovanje za vsak primer’ – to se nam pogosto zgodi, ko nam je določen predmet, recimo skodelica za kavo, tisti trenutek všeč, pa se potolažimo, da jo bomo kupili le zato, če se recimo tistih 20, ki jih že imamo na policah kuhinje, razbije.

O, to veselo hrčkanje. Tako psihologi pravijo fenomenu zbirateljstva predmetov zgolj zato, ker pilimo slog pradavnih nabiralcev in kopičimo stvari podobno, kot hrček kopiči korenček v svojih ličkih, zaradi česar je na pogled tako ljubek.

Če smo iskreni, pa je kar precej stvari v našem gospodinjstvu ali domu samo nabiralcev prahu. Mogoče je prišel čas za novi minamalizem ter razmislek o tem, kaj v resnici potrebujete in kaj lahko to pomlad med ‘generalnim čiščenjem’ končno mirne vesti zavržete? To je 6 stvari, ki jih ljudje najpogosteje in povsem nezavedno kopičimo – brez potrebe.

# Brisače

Če ste pravkar kupile 10 novih brisač, to pomeni, da mora 10 starih, že na pol razcefranih in neuglednih, takoj v zabojnik s smetmi.

# Plastične posode

Imate 5 otrok in moža, ki vsak dan prizadevno nosijo predpripravljeno malico ali kosilo s seboj v šolo/službo? Ne? Potem si priznajte: plastične posode in pribora imate odločno preveč.

# Obešalniki

Je na vrsti za čiščenje tudi garderobna omara? Poglejte, koliko imate obešalnikov. Tisti, ki so že na pol polomljeni, kaj šele žičnati iz kemičnih čistilnic, nimajo v omari kaj početi.

# Skodelice

Strastna zbirateljica spominskih ‘šalčk’ s potovanj? Potem vam oprostimo. Če pa brez razloga vsakih nekaj tednov kupite novo skodelico in starih ne zavržete, je jasno, zakaj vam kuhinjske omare pokajo po šivih.

# Platnene vrečke

Menili bi, da jih imamo še premalo, saj se pogosto zgodi, da v trgovino pridemo brez nje. Zdaj pa pokukajte v predale in v avto, ter jih preštejte. Koliko jih imate v resnici? Tistih promocijskih, ki so so nabrale mimogrede? Jih res potrebujete 50? Zavržite stare in ocufane, če jih imate več kot 10, pa jih preostanek podarite prijateljem, ki še niso tako ekološko osveščeni in raje kupujejo PVC vrečke.

# Kemični svinčniki

Dajmo staviti, da jih vsaj polovica ne dela! Ta vikend prebrskajte predale in zberite na kup vse kemične svinčnike. Koliko jih je? 50? 100? 200? Naredite test in vse, ki ne delajo več ali imajo zasušene konice, pomečite v kanto za smeti.

D. S.

Foto: Simply Organized, Shutterstock, Pinterest, Maternity Week

Style. Več novic

New Report

Close