6 stvari, ki jih morate storiti, preden kupite nov kos garderobe!

10. april 2019

6 stvari, ki jih morate storiti, preden kupite nov kos garderobe!

10. april 2019

Vse ženske obožujemo ‘šoping’, kjer gre za igro vznemirjenja, lov na ‘plen’ in občutek takojšnje zadovoljitve. A kaj se zgodi, če na modo pogledamo z vidika trajnosti?

Vznemirjenje ob dejstvu, da smo si ‘priborile’ nov zanimiv kos garderobe in posebno ščemenje ob radosti, ki ga čutimo kot pradavni ‘lovci’ in ‘nabiralci’, se umika tehtnejšemu (eko) premisleku.

Vemo, da se na svetu ne bo kaj prida spremenilo, če bomo nehale kupovati ali k nakupu novih oblačil spodbujale svoje prijateljice. Prej ko slej se bomo namreč tudi same znova znašle v znani zanki, ki nam omogoča ‘takojšnjo zadovoljitev’ ob nakupu novih dobrin.

Če ne želite soprispevati k onesnaževanju okolja z rabljenimi oblačili, potem so naslednji nasveti kot nalašč za vas.

1. Ustvarite ‘mood board’, aplikacijo za vnos garderobe, ki jo že imate

Na Pinterestu lahko ustvarite ‘mood board’ vseh svojih videzov, podobno kot blogerke ali modne ikone, katerih modni slog lahko s pomočjo te aplikacije posnemate. Morda imate doma že vse, kar je potrebno za tak videz?

2. Pojdite skozi svojo garderobo, kos za kosom!

Razmislite o svojih občutkih ob določenih kosih oblačil: kdaj ste jih sploh nazadnje nosile, ter s čim? Vprašajte se: bi to oblačilo spet nosila? Če je odgovor ‘Ne’, potem je ta kos garderobe primeren samo za Humanin zabojnik ali celo za v smeti.

3. Vsa oblačila/dodatke/obutev smotrno organizirajte

Tako boste najlažje videle, kaj zares imate: posortirajte oblačila, obutev in modne dodatke, denimo zvrstite na obešalnikih vsa krila posebej, potem skupaj še bluze, hlače, itd. – tako boste končno imele pregled nad svojo garderobo.

4. Začnite z modno revijo

Z eno besedo – eksperimentirajte. Naredite svojo lastno modno revijo in se poigrajte z možnostmi, ki vam jih daje zbirka, ki jo že imate v omarah.

5. Pripravite se na slovo od obutve/oblačil

Nikoli ne mečite oblačil v smeti, če obstaja možnost, da bi bila ta oblačila ali modni dodatki všeč še komu drugemu. Podarite jih dobrodelni organizaciji ali očiščena in oprana vrzite v zbiralni zabojnik za oblačila.

6. Poiščite trajnostne modne znamke

Razmislite, kaj kupujete. Seveda boste slej ko prej podlegle novi nakupovalni mrzlici, toda morda je vseeno čas, da naredite nekaj dobrega za Mater Zemljo in začnete kupovati bolj organizirano, sistematično ter tudi okolju prijazno, denimo pri znamkah, ki imajo ‘trajnostno’ modno linijo. Tako bo vaš nakup manj obremenjeval planet.

D. S.

Foto: Popsugar, Moneycrashers, Trunk Club

Style. Več novic

New Report

Close