6 stvari, ki jih nikoli ne smete reči partnerju

20. oktober 2022

6 stvari, ki jih nikoli ne smete reči partnerju

20. oktober 2022
Foto: Profimedia

Ko se prepiramo, lahko izrečemo veliko stvari, ki jih ne bi smeli. Teh stvari je bolje, da jih nikoli ne izrečete.

Vsa razmerja imajo svoje vzpone in padce. A v slabih trenutkih je pomembno, da se zavedate, da so stvari, ki lahko vaše razmerje popelje do točke, od koder ni povrnitve.

To je šest stvari, ki jih nikoli ne smete reči svojemu zakoncu oz. partnerju:

Nikoli ne grozite z ločitvijo

Nikoli ne povejte svojemu partnerju, da odhajate, razen če tega resnično mislite. Strah pred zapuščenostjo je globoko zakoreninjen v vsakem od nas. Ko svojemu zakoncu, ljubimcu ali partnerju poveste, da odhajate, jim grozite v samem bistvu.

Njihov notranji dialog se sooči z idejo, morda prvič, da bi dejansko lahko živeli brez svojega partnerja. To spoznanje trga samo strukturo zakona in načelo, da je predanost drug drugemu, ne glede na vse, stalna in za vedno. Grožnja z ločitvijo lahko povzroči nezaupanje in občutke zavrženosti, kar spodkopava intimnost.

Foto: Unsplash

Nikoli ne uporabite fraze “ne začenjaj”

To je običajen način za zapiranje vzajemnosti in, kar je še pomembneje, je pokroviteljski. V središču pozornosti si deli besedne zveze, kot sta “ohladi se” in “ostani miren”. Takšni stavki vzpostavljajo prevlado in ponižujejo vašega partnerja.

Boljši način za obravnavanje stopnjevanih razprav je preprosto vprašanje: “Kaj lahko storim, da bi se stvari izboljšale?” To prepozna vašega zakonca kot odraslega, hkrati pa ga ceni in potrjuje njegove občutke.

Nikoli ne recite: “Taka si kot tvoja mama …” ali oče, sestra ali brat

Tako kot zmerjanje tudi taka izjava objektivizira vašega partnerja in povzroči, da se počuti nemočnega. Z obtožbo se je nemogoče soočiti brez obrambe. Objektivizacija vašega partnerja škoduje njegovemu občutku samega sebe in onemogoča morebitno empatijo ali razrešitev.

Foto: Pexels

Nikoli ne recite: “Ne spoštujem te več”

To je prava zapora za pogovor in je tako škodljiva za človekovo notranje jedro, da vašega partnerja pusti brez moči. Zmanjševanje osebnosti lahko vodi le do umika. Prav tam je z izdajo zaupanja, ki ga delimo v trenutku intimnosti ali šibkosti, in se čuti kot izdaja.

Nikoli ne recite: “Naredi to, ker sem tako rekel”

Ta besedna zveza banalizira vašega zakonca in ga zreducira na status mladoletnika. Besedne zveze, zaradi katerih se vaša ljubljena oseba počuti manjvrednega, so strupene za vajin odnos, saj zapirajo vsako možnost resničnega reševanja težav, ki mora biti po svoji definiciji obojestransko.

Nikoli ne recite: “Vedno narediš …”

To je dober način, da partnerja postavite v obrambo, in je obsežno posploševanje. Obtožbe so hiperkritične in kažejo na ohranjanje rezultatov. Strupen jezik lahko samo ustvari distanco med vami in vašim partnerjem.

Foto: Unsplash

Jezik, ki omejuje, ovira nežne občutke osebe, ki jo imate najraje, in lahko ustvari vzdušje brezupnosti. Ko partnerja ne vidita možnosti za spremembo svojega odnosa in ko komunikacijo prekinejo žaljive fraze, sta na začetku konca.

Ko pa se oba partnerja trudita svoje razmerje popraviti in delovati v pozitivni smeri, pa se razmerje vedno lahko obrne na bolje. Čeprav ne moremo spremeniti preteklosti, se oba skupaj trudita narediti bolje v prihodnosti.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close